Roubini: Türkiye'de konut balonu başlamış olabilir

11.07.2014 - 08:06 | Son Güncelleme :

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı birçok ülkede konut balonunun başlamış olabileceğine dikkat çekti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/roubini_650_3.jpg">

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı birçok ülkede konut balonunun başlamış olabileceğine dikkat çekti.

Kriz kahini olarak tanınan ünlü ekonomist Nouriel Roubini içinde Türkiye’nin de olduğu 18 ülkede konut balonu olabileceği uyarısında bulundu. Roubini, bu 18 ülke içinde gelişen ülkeler olan Hong Kong, Singapur, Çin, İsrail, Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’nın büyük şehirlerine de yer verdi.

KONUT KREDİLERİNİ ADRES GÖSTERDİ

Ekonomist bu fikrine gerekçe olarak hızla artan konut fiyatlarını, hâlihazırda yüksek olan ve artmaya devam eden fiyat-gelir oranını ve hane halkı borcu içerisinde yüksek orana sahip olan konut kredilerini gösterdi.

LONDRA’YA DİKKAT ÇEKTİ

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Roubini gelişmiş ülkeler arasında ise İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere özelinde Londra’ya dikkat çekti. Ekonomist bu ülkelerde konut piyasalarında köpüklenme başladığını ifade etti. 2008 krizine neden olan konut balonunun patlaması konusunda ABD, İngiltere, İspanya, İrlanda, İzlanda ve Dubai örneklerini hatırlatan Roubini gelişmiş ekonomilerde balonların çok düşük faiz oranlarıyla söndürüldüğünü belirtti.

VARLIK FİYATLARI ARTIYOR

Ünlü ekonomist zayıf büyüme, yüksek işsizlik ve düşük enflasyon yaşanması durumunda likiditenin olağan ve olağandışı parasal genişleme yoluyla sağlanarak konut fiyatları başta olmak üzere varlık fiyatlarını artırdığına dikkat çekti.

##$HABER_943339$##

NEDEN ARTIYOR?

Gelişen piyasalarda ise Roubini'ye göre konut fiyatlarını artıran farklı etkenler söz konusu. İsrail, Hong Kong ve Singapur’da kişi başına yüksek gelir ve düşük enflasyon ile kurun değerlenmesine engel olmayı hedefleyen para politikası etkili. Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’da yüksek enflasyon var. Çin ve Hindistan tasarruflarıyla konut alıyor. Hızlı şehirleşme de gelişen ülkelerde talebi arzdan hızlı artırarak fiyatları yükseltiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.