Yetkilerimi alın dedim, aldılar

22.10.2014 - 09:50 | Son Güncelleme :

BIST nasıl yönetilecek?

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ibrahim_turhan_650_7.jpg">

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Başkana verilen bu geniş yetki kurumsal yönetim açısından uygun değil. Halka arz ve stratejik ortaklıklar için kurumsal yönetim şart. Yetkilerimin kısıtlanmasını bizzat ben istedim” diye konuştu.

Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan’a Aralık 2012’de yasalaşan Sermaye Piyasası Kanunu ile verilen yetkilerin önemli bir bölümü geri alınıyor. hurriyet.com.tr'den Sefer Levent'in haberine göre; Bankacılık ve sermaye piyasalarında önemli değişiklikler getiren kanun tasarısı önceki gün Meclis'e sunuldu. Eğer tasarı yasalaşırsa borsa başkanına verilen “BIST Yönetim Kurulu Başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi idareye tek başına temsile yetkilidir” hükmü kaldırılacak.

Dün bu önemli yetkileri yitirme aşamasında olan İbrahim Turhan ile hem kendi konumunu hem de BIST’in bundan sonra nasıl yönetileceğini konuştuk.

İbrahim Turhan öncelikle BIST’teki yönetim yapısını değiştirecek yeni düzenlemeyi bizzat kendisinin istediğini söyledi.

Turhan, “Yasa değişikliğini biz istedik. Nedeni çok açık. Biliyorsunuz, önümüzdeki dönemde halka arz yapacağız. Stratejik ortaklık gerçekleştireceğiz. Bunun için kurumsal yönetim yapısı gerekiyor. Sermaye Piyasası Kanunu yazılırken SPK, Hazine ve biz BİST olarak hazırlık aşamasında beraberdik. Ben birçok toplantıya katıldım. Biz bu BIST Başkanı’na geniş yetkiler tanıyan düzenlemeyi geçici bir kanun maddesi olarak düşünüyorduk. Çünkü o aşamada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Vadeli İşlemler Borsası ve Altın Borsası’nı birleşme işlemi için gerekliydi bu düzenleme. O zaman o borsaların başkanlarının yetkisi kadar yetki gerekiyordu. Süratli işlem yapak için bu yetki o zaman şart olarak gözüküyordu. Bizim geçici olarak düşündüğümüz bu düzenleme Meclis’te kalıcı hale geldi” dedi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Meclis’te kalıcı hale gelen yetkilerinin stratejik ortaklık ve halka arz hedefleriyle uyuşmadığına dikkat çeken İbrahim Turhan, “Başkana verilen bu geniş yetki kurumsal yönetim açısından uygun düşmez.  Bu nedenle bu yeni düzenlemeyi, yani kendi yetkilerimin kısıtlanmasını bizzat ben istedim” diye konuştu.

Halka arz bir yıl sonra

Bundan sonra kurumsal ve halka açık şirketlerin kurallarıyla iş yapacaklarının altını çizen Turhan halka arz ve BIST’in stratejik ortaklıklarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Halka arzla ilgili kararın Bakanlar Kurulu’nda olduğunu biliyoruz. 2015’in sonunda ya da 2016’nın başında halka arzın gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu yıl sonunda yeni bir stratejik ortaklık gerçekleştirebiliriz. Nasdaq ile olan ortaklığımızın ilk fazını yani teknolojik dönüşümü 2015’in ilk yarısında bitiriyoruz. İkinci faz yani vadeli işlem, borçlanma ve emtia piyasalarına yönelik çalışmaları ise 2016’nın son çeyreğinde bitirmiş oluruz diye tahmin ediyorum.”

BIST nasıl yönetilecek?

Bundan sonra halka açık bir şirket nasıl yönetilirse BIST’ın da öyle yönetileceğini belirten İbrahim Turhan yönetim kurulunun 10 kişiden oluşacağını söyledi. Bu yönetim kuruluna, 2 kişi Hazine, 1 kişi Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği, 1 kişi Türkiye Sermaye Piyasası Yatırımcı Kuruluşları, 1 kişi ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kontenjanından atanacak. Şirkette bir yönetim kurulu başkanı bir de genel müdür olması planlanıyor. Şu anda yönetim kurulu ve genel müdürlük görevlerini İbrahim Turhan yürütüyor. İbrahim Turhan özelleştirme ve stratejik ortaklıklar olduğunda yani yeni dönem başladığında yönetim kurulunun, genel müdürlük ve  yönetim kurulu başkanlığı görevlerini ayrı isimlere verebileceğini, aynı isimde de bırabileceğini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5244 Değişim: 0,12%
Düşük 32,4671 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9163 Değişim: -0,16%
Düşük 34,8430 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.435,07 Değişim: -0,05%
Düşük 2.433,48 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.