“Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması” Konferansı

24.11.2015 - 11:09 | Son Güncelleme :
“Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması” Konferansı | Borsa İstanbul Haberleri

G20 çatısı altında “Uzun Vadeli Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması” adlı konferans Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul ve Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi işbirliğiyle 18-19 Kasım 2015’te İstanbul’da düzenlendi.

Konferans İslami finans sektöründen düzenleyici-denetleyici kurumlar, uluslararası kuruluşlar, uluslararası fonlar, kurumsal yatırımcılar, politika belirleyiciler ve akademik çevrelerden katılımcıları İslami finansın uzun dönemli sürdürülebilir büyümeye sağlayacağı katkıları değerlendirmek amacıyla G20 çatısı altında bir araya getirdi.

Konuşmacılar, uzun vadeli finansman ve ekonomik kalkınma arasındaki bağlantıyı derinlemesine tartıştılar. Ayrıca, büyük ölçekli projeleri finanse edecek yurtiçi ve yurtdışı sermayeyi çekebilmek için oluşturulması gereken varlığa dayalı alternatif finansal mekanizmalar yasal altyapı ve piyasa dinamikleri açısından değerlendirildi.

Haberin Devamı

Açılış konuşmaları Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, Dünya Bankası Ankara Ofisinden Kıdemli Finansal Sektör Uzmanı Alper Ahmet Oğuz ve Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Başkanı Dr. Zamir İqbal tarafından gerçekleştirildi.

Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç Türkiye’nin G20 başkanlığını temsilen özel bir sunum gerçekleştirdi.

Organizatörler konferansın kapsayıcı büyümeyi destekleme, eşitsizliği ve aşırı fakirliği azaltmaya yönelik uzun vadeli finansman temin edilmesinde İslami finansın rolünün artırılmasına katkı sağlayacağını umuyor.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, “Sürdürülebilir küresel ekonomik büyümeye olan ihtiyaç geniş bir şekilde kabul ediliyor ve G20 özellikle bu hedefi vurguluyor. Uzun vadeli istikrarlı finansman, gelecek dönemde küresel büyüme için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi.

Haberin Devamı

Özellikle büyümenin dinamikleri olan altyapı ve KOBİ yatırımları açısından Türkiye’nin G20 Başkanlığı, uzun vadeli yatırıma yönelik kullanılabilir araçların arttırılması ve bu araçlara yönelik talebin güvence altına alınması konularına önemli bir vurgu yaptı.

Bu açıdan İslami araçlar, son dönemde özel bir ilgi görmeye başladı. Türkiye’nin G20 Başkanlığı sona ererken, bu etkinliğin özellikle bizim gibi gelişmekte olan piyasaların ihtiyacı olan istikrarlı yatırımların İslami araçlar yoluyla sağlanmasının incelenmesinde zamanlama bakımından isabetli olduğuna inanıyorum. Uzun vadeli yatırımlarda ürün çeşitlendirmesi SPK’nın öncelikleri arasında yer almaktadır.

Bu nedenle Konferansın düzenleyici kurum olarak bizler için, çeşitli düzenleyici kurumlar ve uygulayıcıların temsilcileriyle trendleri tartışmak ve fikir alışverişinde bulunmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. SPK olarak, bu önemli etkinliğin organizatörlerinden biri olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Diğer organizatörler Dünya Bankası Küresel İslami Finans Merkezi ve Borsa İstanbul’a da bu girişimden dolayı saygılarımızı sunuyor ve verimli bir konferans olmasını bekliyoruz.” dedi.

Konferansla ilgili olarak Borsa İstanbul CEO’su Tuncay Dinç, “İslami finans son on yıl içerisinde çarpıcı bir büyüme sergiledi ve gelecekte daha da fazla büyüme konusunda önemli bir potansiyele sahip. Dünya genelinde artan altyapı yatırımı ihtiyacının karşılanmasında bu potansiyelin kullanılması gerekir. Ayrıca, borçlanma kontratlarına temel teşkil eden sabit faiz oranları ve kreditör lehine hükümler de şu anki finansal sistemin ekonomik refah ve sosyal huzura sağlıklı şekilde hizmet etmesini engellemektedir.

Bu kapsamda borçluluğa dayalı finans (debt based finance) yerine daha etkin ortaklığa dayalı finans (equity-based finance) modeli, hem güncel reel ekonomik gerçekleri işlemlere yansıtması hem de sonuçların iki taraf tarafından adil paylaşılması sebebiyle daha sürdürülebilir bir modeli hayata geçirebilecektir.

Bu açıdan ortaklığa dayalı yapısı ile İslami finans modeli aslında daha kapsayıcı bir şekilde iyi finans modeli (good finance model) olarak nitelendirilebilir.” dedi.

Haberin Devamı

The Marmara Hotel,Taksim’de gerçekleşen konferansın global iletişim sponsorluğunu Anadolu Ajansı üstlendi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,68% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2577 Değişim: 0,00%
Düşük 32,2387 08.05.2024 Yüksek 32,2802
Açılış: 32,2564
34,7229 Değişim: 0,04%
Düşük 34,6722 08.05.2024 Yüksek 34,7562
Açılış: 34,7107
2.401,46 Değişim: 0,05%
Düşük 2.399,01 08.05.2024 Yüksek 2.402,10
Açılış: 2.400,34
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.