Açıklanan kritik veri neye işaret ediyor?

08.11.2016 - 15:17 | Son Güncelleme :
Açıklanan kritik veri neye işaret ediyor? | Ekonomi Haberleri

Sanayi üretimi üçüncü çeyrekte yüzde 3.2 gerileyerek GSYH'nin bu dönemde daralacağına işaret etti.

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi eksik işgünü sayısı ve ekonomideki yavaşlamaya paralel Eylül'de arındırılmamış bazda yüzde 4.1 azalırken, üçüncü çeyrekte yüzde 3.2 gerilemesi ekonominin bu dönemde daralacağına işaret ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 3.8, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 azaldı.

Haberin Devamı

##$HABER_1435622$##

Nomura ekonomisti İnan Demir, üçüncü çeyrekte sanayi üretiminin yüzde 3.2 daralmasıyla bu dönemde büyümenin yıllık bazda daralma kaydedebileceğini söyleyerek, "12 Aralık'ta açıklanacak olan GSYH'ya ilişkin tahminlerimizi henüz tamamlamadık ancak öncü tahminlerimiz yıllık bazda yüzde 1 daralmaya işaret ediyor, ki bu 2009 yılından bu yana ilk negatif yıllık gerçekleşme olacaktır" dedi.

Son çeyrekte darbe girişimi ve azalan çalışma günlerinin etkilerinin ortadan kalkmasıyla ekonomik aktivitede bir miktar toparlanma beklediklerini söyleyen Demir, "Ekim ayına yönelik ilk beklentilerimiz yıllık bazda yüzde 1.5 artış şeklinde. Dolayısıyla son çeyrekteki iyileşme çok hızlı olacak gibi görünmüyor. Bu da yılın tamamı için yüzde 2.7 olan büyüme beklentimiz üzerinde aşağı yönlü risk yaratıyor" dedi.

SANAYİNİN BÜYÜMEYE ETKİSİ AÇISINDAN EYLÜL BELİRLEYİCİ

Sanayi üretimi Temmuz'da çalışma günü sayısının azlığı ve darbe girişimi nedeniyle yüzde 8.4 daralarak Eylül 2009'dan bu yana en keskin aylık düşüşü kaydetmiş, Ağustos'ta ise yüzde 2.8 artmıştı.
Ekonomistler Ağustos gelişmelerinin üçüncü çeyrekte daha zayıf büyüme beklentilerini desteklediğini ancak Eylül ayı verileri belirleyici olacağına dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, Eylül'de sanayi üretiminde hafif bir artış görmeyi umduklarını, ancak sınırlı işgünü sayısı ve ekonomik aktivitedeki zayıflamanın keskin bir daralmaya neden olduğunu söyledi.

Darbe girişimi ve sonrasının da üretimde ciddi bir etkisi olduğunu söyleyen Altuğ, "Üçüncü çeyrek sanayi üretimi yüzde 3.2 daralarak üçüncü çeyrek GSYH büyümesinin negatif alanda kalabileceğini gösterdi" dedi ve şöyle devam etti:

"Normal bir çeyrekte böyle bir daralma kesinlikle GSYH'nın negatif alanda kalacağını gösterirdi ancak üçüncü çeyrek tarımsal hasat nedeniyle her zaman öngörülemez olmuştur. Bu yıl iyi bir hasat olduğunu ve üçüncü çeyrek büyümesinin sıfıra yakın olduğunu öngörüyoruz (muhtemelen yıllık bazda hafif negatif, çeyreklik bazda daha negatif). Eylül verisi bu yıl için yüzde 3.3 olan büyüme beklentimizde aşağı yönlü risklerin önemli ölçüde arttığını gösteriyor."

Sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.6 artış göstermiş aynı dönemde GSYH büyümesi ise yüzde 4.8 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte ise sanayi üretimi önceki çeyreğe göre ivme kaybederek yüzde 2.9 artarken büyüme yüzde 3.1 olmuştu.

OVP'de 2016 yılı büyüme beklentisi yüzde 4.5'ten yüzde 3.2'ye revize edildi.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, hizmetler sektöründe göreceli daha iyimser bir tablo öngörse de ekonominin üçüncü çeyrek büyüme oranının "eksi" bölgede çıkabileceğini söyleyerek, "İlk tahminlerimiz, sanayi üretiminde Ekim ayından itibaren yıllık bazda tekrar büyüme rakamlarının görülebileceği yönünde olmasına karşın, oldukça zayıf üçüncü çeyrek görünümü karşısında, bu yıl için büyüme tahminimizi yüzde 3.3'ten yüzde 3.1'e çekiyoruz. Son çeyrekteki toparlanmanın gücüne bağlı olarak aşağı yönlü risklerin devam ettiğini de belirtmek lazım" dedi.

Tokalı, Eylül'de iç talepteki zayıflama, dayanıklı tüketim mallarındaki sert düşüşte kendini gösterdiğini söyleyerek, "Yatırım eğiliminin de zayıf kalmaya devam ettiğini izliyoruz. Sektörel bazda da tekstil, inşaat ve mobilya gibi sektörlerde üretim düşüşünün sert gerçekleştiğini görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Verinin ayrıntılarına bakıldığında Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.3 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.2 azaldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,68% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2617 Değişim: 0,02%
Düşük 32,2387 08.05.2024 Yüksek 32,2802
Açılış: 32,2564
34,7166 Değişim: 0,02%
Düşük 34,6717 08.05.2024 Yüksek 34,7562
Açılış: 34,7107
2.401,61 Değişim: 0,05%
Düşük 2.399,01 08.05.2024 Yüksek 2.403,80
Açılış: 2.400,34
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.