Akıllı Ağ Teknolojileri Kullanan Şirket Avantajlı!

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Şimdiye kadaryalnız filmlerde gördüğümüz kendi kendini yöneten akılı binalar artık günlük hayatımızda daha çok karşımıza çıkacak. Bunu, yazdığı bilgisayar programlarıyla gerçekleştiren de CA (Computer Associates).

Türkiye’de bilişim dünyasının dışındaki pek çok kişi için hiçbir anlam ifade temeyen CA, dünyanın üçüncü büyük yazılım firması. 20 binden fazla çalışanı, 6 milyar dolarlık yıllık cirosu, 46 ülkede ofisi bulunuyor.

Strateji değişti: Şirketi 1976 yılında kuran ve bugün 60 yaşında olan charleş Wang, görevini yardımcısı Hint asıllı Sanjay Kumar’a devretti. New York’taki şirket merkezinde görev değişikliğinin ve CA’in yeni stratejisinin tanıtımı için, Avrupa basınına yönelik bir basınt oplantısı ve seminer düzenlendi.

CA’in yeni başkanı Sangay Kumar şimdiye kadar kapalı bir kutu görünümündeki şirketi, daha fazla tanıtacaklarını ve bu kapsamda yeni iş stratejileri geliştirdiklerini söyledi. Amerika ile Avrupa karşılaştırıldığında, CA’in Avrupa’da çok daha hızlı bir büyüme kaydettiğini söyleyen Kumar, özellikle e-ticaret ve internette güvenlik konularında çok iddialı olduklarını belirtti.

CA, şimdiye kadar kendi alanında söz sahibi pekçok şirketi satın alarak büyümüş. Ancak şirketleri sadece satın almakla kalmamış her şirketin eksik yanını bir diğeriyle tamamlayarak kurumsal bir bütünlük sağlamış. Böylece firmalara kesin çözümler üretmiş.

CA’in bir başka özelliği de üç boyutlu grafik animasyon programlarını internet üzerinde uyguluyor olması. Bu da iş yaptığı şirketlerin ürünlerinin internet üzerinden satışlarında patlama yaratmış.

Akıllı teknoloji: CA, “neural network” (sinirsel ağ) teknolojisi üzerine kurduğu “neugents” (akıllı teknoloji) adını verdiği yazılımla çalıştığı firmaları bir adım öne geçirmiş. Neugents daha önceki davranışlardan yola çıkarak geleceğe ilişkin öngörülerde bulunabiliyor.

Örneğin bir müşteri internet üzerinden alışveriş yapacaksa, program aynı sitede daha önceki davranışlarını inceleyerek müşterinin özelliklerini tespit ediyor ve zaman kaybetmeden istenen özellikleri içeren ürünleri göz önünü serebiliyor.
CA’in New York’taki merkez binası uzay filmlerini aratmayacak özelliklerde. Binanın tamamı bilgisayarlarla yönetiliyor. Herhangi bir yerde meydana gelen arıza ana bilgisayar tarafından tamir ediliyor. Eğer arıza insan eli değmesini gerektiren bir durumsa, örneğin kırılmış bir parcanın değiştirilmesi söz konusuyla, ilgili kişiyi gece veya gündüz telefondan sesli olarak arıyor, şifresini aldıktan sonnra personelin sesli olarak verdiği komutları yerine getiriyor.

Binada 1000’den fazla insan çalışıyor. İnsanların günlük yaşamlarını sürdürebilmesi için gerekli olan herşey var: Spor salonları, tenis kortu, basket ve futbol sahaları, yüzme havuzu, lokanta ve kafeterya...

CA taksi şirketleri ve trenler için de yazılımlar geliştirmiş. Trenin görüntüsü bilgisayara giriliyor. Nereye giderse gitsin, trenin herhangi bir yerinde meydana gelen bir arıza ekranda hemen görülebiliyor ve arızayı gidermek için doğru eleman gönderilerek para ve vakit kaybı önlenmiş oluyor.

CA, Formula 1’de: CA’in yarış arabalarına yönelik olarak geliştirdiği “Unifleet” isimli bir porjesi daha var. Bununla bir aracın nerede olduğunu, ne kadar benzini olduğunu, lastiklerindeki havasından olası bir arızaya kadar tüm ihtiyaçlarını saptamak mümkün. Bu teknoloji sayesinde 1999 Sürücüler ve Üreticiler ödülü ile 1998 Formüla 1 dünya şampiyonluğunu West Mclaren Mercedes ekibi kazanmış.
CA’in ürünlerini sadece kurumsal uygulamalarda değil, toplumsal alanlarda da görebiliyoruz. Kayıp Çocuklar Projesi bu alanda geliştirilmiş. Örneğin 10 yıl öne 1 yaşında iken kaybolmuş bir çocuğun bugünkü tahmini görüntüşü şu anda kullanılan teknoloji ile oluşturulabiliyor. Bu yeni fotoğraflarla binden fazla çocuk bulunmuş.

New York’taki CA merkezinde üst düzey yöneticilerden birisi de Tarkan Maner... İTÜ işletmeyi bitirdikten sonra Harvard’da master yapmış. Oracle ve IBM’de çalıştıktan sonra şimdi de CA’in Pazarlama Küdürü olarak görev yapıyor.

Türkiye’de de etkin: 1993 yılında şube olarak faaliyet göstermeye başlayan Türkiye’deki CA’de geçen yılın mart ayına kadar 10 kişi çalışırken bu rakam bugün 25’e ulaşmış. Türkiye’de birçok büyük firma ve kurum CA ile iş yapıyor. Bunların bazıları şunlar: Koç.net, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Ticaret, Pamukbank, İktisat Bankası, Merkez Bankası, Turkcell, Vestel, TAI, MercedesBenz, THY, Netaş, Aselsan, Ereğli Demir Çelik, SSK, Emekli Sandığı, TPAO.

CA, 9 depremzede öğrenciye burs sağlamıs. Burs alan öğrenciler, bilgisayar, makine ve mühendislik okullarında okuyorlar. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5295 Değişim: 0,13%
Düşük 32,4671 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9295 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8478 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.438,18 Değişim: 0,08%
Düşük 2.433,48 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.