Babacan sessizliğini yine korudu

09.02.2015 - 10:15 | Son Güncelleme :

Babacan, gerek faiz tartışmaları gerekse Bank Asya yönetimine el konulmasıyla ilgili sessizliğini dün İstanbul’daki G-20 zirvesinde de korudu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ali_babacan_650_9.jpg">

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerek faiz tartışmaları gerekse Bank Asya yönetimine el konulmasıyla ilgili sessizliğini dün İstanbul’daki G-20 zirvesinde de koruyarak, “2-3 gün gündemimiz G-20. Dolayısıyla iç meselelerimizi G-20’den sonra değerlendireceğiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son günlerde kendisine bağlı BDDK, TMSF ve merkez bankası gibi kurumlarda yaşanan tüm önemli gelişmelere rağmen sessizliğini dün İstanbul’da başlayan G-20 zirvesinde de korudu. hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından ‘Türkiye Başkanlığı’nda G-20 Gündemi’ konulu konferansta konuşan Babacan, hem Merkez Bankası’nın bağımsızlığı hem de BDDK kararıyla TMSF’nin bank asya yönetimine el koymasıyla ilgili sorulara yine cevap vermedi. Ali Babacan, Bank Asya yönetiminin TMSF’ye geçmesi ile ilgili sorduğumuz soruya, “Bugün burada G-20 gibi önemli bir gündem maddesi için bir aradayız. G-20’nin yarın ve ertesi gün de devam eden çok önemli toplantıları olacak. Dolayısıyla bir kaç gün boyunca gündemimizi uluslararası ve ekonomik ilişkiler daha yoğın bir şekilde işgal edecek. İç meselelerimizi G-20’den sonra değerlendireceğiz” cevabını verdi.

KOBİ’LER BELKEMİĞİ

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ali Babacan konferansta yaptığı konuşmada ise, Türkiye’nin G-20 konusundaki öncelikleri ile IIF’in önceliklerinin aynı olmasının kendilerini memnun ettiğini belirterek, “Türkiye’de kendi deneyimimize göre KOBİ’ler ekonominin belkemiğini oluşturuyor. Aslında bu pek çok gelişmekte olan ülke için geçerli. Bazı gelişmiş ülkeler de dahi KOBİ’ler ekonomik yapının çok önemli bir parçası olmaya devam ediyor” dedi. Babacan, o dönemde G-7’nin esasen daha önemli bir yapı olduğunu, küresel ekonomik ve finansal sorunların o toplantılarda konuşulduğunu dile getirerek, ilk defa G-20’de liderlerin 2008 yılında bir araya geldiğini ve o tarihten bu yana zirvelerin bir gelenek olduğunu ifade etti. Dünyaya baktıldığında G-20 gibi başka bir oluşumun bulunmadığını belirten Babacan, şöyle devam etti:

G-7 TAM TEMSİL ETMİYOR

“G-20, ülkelerin çok kapsamlı tartışmalar yapmasını sağlıyor. Masa etrafında 20 kişi olduğunda daha etkileşime dayalı bir diyalog yapmanız mümkün. 40-50 ve daha fazla katılımcı sayısı olduğunda benim de katıldığım bazı toplantılarda konuşmacılara 3 dakika kalıyor ve pek fazla etkileşimli bir diyalog ortamı oluşmuyor. Rakam çok küçük yani sadece 7 ülke olursa, o zaman da dünya ekonomisinin çok büyük bir kısmını gerçek anlamda temsil etmiyor. G-20 yeterince temsil edici bir rakam olarak görülüyor. Coğrafi anlamda, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler var. Dünyadaki toplam hasılanın yüzde 70-80’i temsil ediliyor. Bu yüksek temsil yetkisi ve konuları etkileşimli bir şekilde tartışabilme imkanı aslında G-20’yi çok önemli kılıyor.” Babacan, “Gelişmekte olan ülkelerde önümüzdeki 10 yıl için büyüme oranlarının geçmişteki 10 yıla göre daha düşük olması öngörülüyor. Yine de bu düşük rakamlar bile gelişmiş ülkelerin büyüme beklentilerinden daha yüksek” dedi.

Halka arz ilk çeyrekte biter

YUNANİSTAN’daki krizden oldukça fazla etkilenen bankalardan National Bank of Greece,  Türkiye’deki bankası Finansbank’taki hisselerinin yüzde 40’ının halka arzını hızlandırdı. Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Yunanistan’daki seçimler nedeniyle halka arzın geciktiğini belirtti ve şunları söyledi: “Seçimler nedeniyle ertelemiştik ama ilk çeyrek sonunda halka arz işlemi bitmiş olur. İki üç haftalık bir sürede AB ile olan müzakereler biter diye düşünüyoruz. Sonrasında ikincil halka arzı gerçekleştireceğiz.”

G-20 şu an çok güvenilir ellerde

FİNANSÇILAR Türkiye’nin G-20 liderliğini ve sektörün geleceğini İstanbul’da masaya yatırdı. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) düzenlediği toplantıda konuşan Enstitünün Başkanı Timothy Adams, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığına ilişkin, “G-20 şu an çok güvenilir ellerde” dedi. Finansal kriz başladığından beri küreselleşme konusunda, özellikle de finansal küreselleşmede engeller ile karşılaşıldığını belirten Adams, “Finansal sistemin üzerindeki kara bulutu kaldırmamız gerekiyor” dedi. Finansal kriz başladığından beri küreselleşme konusunda, özellikle de finansal küreselleşmede engellerle karşılaşıldığını belirten Adams, “Piyasaların fragmantasyonu söz konusu. Sermaye akışında engeller var. Bütün dünyaya bakıldığında özellikle sermayenin finansal küreselleşmeden artık korktuğunu görüyoruz. Buradaki zorluk, sınır ötesi sermaye akışının küreselleşmenin tam gerçekleştiği, ekonomik büyümenin tam olduğu günlere geri dönebilmek, finansal anlamda ve büyüme anlamında başarıyı elde edebilmek. 10 yıllarca ekonomik sosyal ilerleme ve gelişme sağladığımız bir dönem de oldu. Demek ki sermaye akışı bunu sağlayabildi” değerlendirmesinde bulundu.

60 TRİLYON DOLARLIK ALTYAPI

Adams, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığında yatırım, uygulama ve kapsayıcılık konularını ele alacak olmasının önemini vurguladı. Prensiplerin çıktılara dönüşmesi” gerektiğini belirten Adams, “Yeni fikirler, görev güçleri kuruluyor ama ‘Yeni programlar getirilmesinden ziyade zaten başlatılmış programların uygulandığını görelim’ denmeye başlandı. Diğer taraftan dünyada altyapı için çok fazla yatırım gerekli. Çalışmalara göre 2030 yılına kadar 60 trilyon dolar altyapı yatırımına ihtiyaç var. Ama bu yatırımlara kaynak bulabilmek için çok önemli kısıtlamalar var. Bu altyapı sorununu çözebilmek için kamu ve özel sektörün ortaklığına ihtiyaç var” dedi.

Güvenilirlik konusunda Babacan önemli bir isim

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ı çok uzun zamandır tanıdığını anlatan IIF Başkanı Timothy Adams, “Türkiye’de herhalde herkesten farklı sayıda şapka takmış, unvan taşımış insanlardan biridir. İnanılırlık ve güvenilirlik konusunda hakikaten Ali Babacan önemli bir isim. Dünyanın neresine giderse gitsin her zaman saygıyla karşılanan ve Türkiye’yi çok güzel temsil eden bir isim” dedi.

Kalkınmanın altını çizeceğiz

AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ise konferansta bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın hükümetin ekonomi programını inanılır kılmak konusunda çok önemli çalışmaları olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığının en önemli amaçlarından birinin düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini dünya ekonomisine entegre etmek ve bunun için somut adımlar atmak olduğunu belirten Dinçer, “Bu anlamda dönem başkanlığımız G-20’nin gündeminde özellikle kalkınmanın altını çizecek” dedi. Kalkınmanın Türkiye’nin çok iyi anladığı bir konu olduğuna işaret eden Dinçer, şöyle konuştu: “Sağlıklı, sürdürülebilir ve hızlı kalkınma Türkiye’nin son dönemde kendini kanıtladığı, başardığı ve örnek teşkil ettiği bir alan. Türk ekonomisi çok önemli bir performans sergiledi ve son 10 yılda sürekli büyümeyi gerçekleştirdi. Sağlıklı makroekonomik stratejiler, ihtiyatlı politikalar ve reformlarla birlikte Türk ekonomisi sağlam bir şekilde global piyasalara entegre oldu. Bir yandan da bölgedeki doğrudan yabancı yatırımları çeken bir ülke haline geldi.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 0,00% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4977 Değişim: 0,19%
Düşük 32,4378 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4378
34,9190 Değişim: 0,51%
Düşük 34,7333 29.04.2024 Yüksek 34,9474
Açılış: 34,7411
2.431,67 Değişim: -0,29%
Düşük 2.426,46 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.