Bankalar Hazine’yi köşeye şıkıştıracak.

24.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

2000 yılı başında yüzde 30’la bono alı faizlerin düşüşünde büyük rol oynayan bankaların artık “yoğurdu üfleyerek yiyecekleri’ni hatırlatan finans çevreleri, önümüzdeki yılın ilk üç ayında 10.5 milyar dolarlık iç borç ödemesi olan Hazine’nin işinin zor olacağına işaret ediyor. Tabii, bu doğrultuda , ancak kısa vadeli ve yüksek faizle borçlanabileceğini de dile getiriyorlar. Bu inanç geçen hafta yapılan ihaleyle de pekişti. Çünkü kriz sonrası ilk ihalede yüksek faizli teklifler geldi. Hazine’de satış yapmadı, ihaleyi es geçti.

Peki hazine bir daha ihale iptal etme lüksüne sahip mi? İhalelerde en önemli rolü , kuşkusuz geçen yıllarda olduğu gibi bankalar oynayacak. Bütün uzmanların beklentisi ise geçen yıl olduğu gibi artık bankaların düşük faizle borçlanamayacağı ve hatta son iki aydır uğradığı zararın maliyetinin bir kısmının Hazine’ye yükleme isteğinde olacağı..

Hazine’nin iç borç dışında kullanacağı diğer enstrüman olan dış borç bulma olasılığının zayıf olduğuna da göz önünde bulundurursak, bankaların bu isteklerini gerçekleştirme olanaklarının da az olmadığı ortaya çıkıyor. Yani ocak ayı başından itibaren bu oyunda iplerin bankaların elinde olacağı açık.


KISA VADELİ BORÇLANILACAK:

Bayındırbank Hazine Müdürü Recep Atakan, konunun farklı bir yönüne dikkat çekiyor. Eğer uzun vadeli borçlanırlarsa, yüksek faizli bu borçlanmanın 2002 enflasyon hedefini direkt olarak etkileyeceğini, bu yüzde 2001 yılından bir miktar fedakarlık yapılıp kısa vadeli borçlanılacağını tahmin ediyor.

Osmanlı Bankası Hazine Müdürü Aycan Kulaksız ise yıllık itfasının yüzde 75’ini başlangıçta yani yılın ilk aylarında yüksek faizle borçlanmamak için daha az borçlanacağını ve sonraki aylar bunu telefi edeceğini . Yapılacak ihalelerde faizin yüksek olacağını bütün uzmanların ortak görüşü. 2001 enflasyon hedefinin yüzde 10 olduğunu hatırlatan Yapı Kredi bankası Menkul Kıymetler Müdürü Namık Aksel daha yıl başında yüzde 100 faizle borçlanma yapılmasının güveni sarsacağını ifade ediyor. “Bu yüzde, Hazine uzun vadeli borçlanmak istemez. Uzun vadeli alım yapacak yatırımcı da yok. Bireysel ve yabancı yatırımcılar yaşanan belirsizlikten dolayı kısa vadeli yatırım yapıyorlar. İhaleye ancak kısavade için ilgi gösterirler” diye konuşuyor.


GECELİK FAİZ BAZ ALINACAK:

“Bankaların bu kadar ağzı yanmışken devlete borç verme heveslisi olmayacaklardır” diyen Kentbank Sermaye Piyasaları Müdürü Tevfik Eraslan da ihalede teklifler verilirken o günkü gecelik fazilerin baz alınacağını kaydediyor. “Hazine ihaleye çıktığında ben teklifimi gecelik faizi baz alarak veririm. Bu faizler yüzde 80’lerde iken ben yüzde 40 ile bono almam. İhalelerde Türk bankaları da gecelik faizlerin nerede olacağına bakacaklar. Bireysel ve yabancı yatırımcılar, bono alırken artık farklı düşünecek. Çünkü devlet kağıdı alan insanlar da zarar ediyor düşüncesi oluştu. İnsanlar şimdi bu riski göz önüne alacaktır. Risk primi de verecekleri faiz oranını etkileyecektir” diyor Eraslan. Eraslan da özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’de likit kalmanın önemini anladığını ve bu yüzden kısa vadeli kağıtlara ilgi göstereceklerinin altını çiziyor.(PARA)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.