Çin´li müteahhitler Irak için Türkiye´de

19.08.2003 - 12:59 | Son Güncelleme :

Çin Halk Cumhuriyeti´nin en büyük inşaat ve müteahhitlik firmalarından üst düzey temsilciler, Irak pazarı için Türk meslektaşlarıyla İstanbul´da biraraya geldi.

Irak´ın yeniden inşası ve mevcut işbirliği olasılıklarını incelemek üzere Türkiye´ye gelen Çin Müteahhitler Birliği üyesi 17 kişilik heyet, Türk-Çin İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda Türk inşaat ve müteahhitlik firmaları temsilcileriyle ikili görüşmelerde bulundu.

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Irak´ın çökmesiyle büyük bir iş potansiyeli ortaya çıktığını belirterek, ´´Irak´ta hiçbir ülke tek başına varolamayacağına göre firmaların konsorsiyum oluşturup orada bulunmaları gerekir´´ dedi.

Bir ülkenin yeniden yapılandırılmasının yüksek maliyetine işaret eden ve kısa sürede gerçekleşemeyeceğine dikkat çeken Onay, şunları kaydetti: ´´Oradaki ekonomik ve siyasi kaosun önlenmesi için yapılandırmanın10-15 yıl içinde bitmesi gerekiyor. Onun için de ne ABD, ne İngiltere,ne de Türkiye´nin orada tek başına bu yapılandırmayı yapmaları mümkün değil. Sadece tek başına para işe yaramıyor. Bunun yanında ucuz işgücüve büyük bir teknoloji de lazım. Çin ile Türkiye´nin biraraya gelmesinin en büyük nedenlerinden birtanesi Çin´in ucuz işgücü, teknoloji ve finans gücünün olması.

Türkiye için ise oraya asker gönderilmesinin yaratacağı bir avantajla birliktedaha fazla söz sahibi olması, Irak´a ve ABD´ye yakın olması. Bu şekilde 2 ülke firmaları biraraya gelerek oradaki yapılanmanın hiç olmazsa 4´te birine talip olabilirler.´´ İkili görüşmelerde firmaların Irak´ta tamamen söz sahibi olmayı yada Irak´taki belli projelerle ilgili işbirliği yapmayı istemelerinin önemli olduğunu vurgulayan Onay, Irak´ta proje bazında işbirliğine gidilmesini önerdi.

´´İŞBİRLİĞİ VAZGEÇİLMEZ´´
Yavuz Onay, ABD´nin, Türk-Çin firmaları arasındaki işbirliğine nasıl bakacağı yönündeki bir soru üzerine de, ´´Oranın kısa sürede yapılandırılması için işbirliği şart, bu vazgeçilmez´´ diye konuştu. Çinli firmaların Türkiye´de belli projelerle ilgilendiğini ancak şimdiye kadar yaptıkları bir inşaatın söz konusu olmadığını bildiren Onay, Türkiye ve diğer ülkelerde Çin ve Türk firmalarının rekabet halinde olduğunu anlattı. Onay, ´´Amacımız bu rekabeti ortadan kaldırıp 2 ülke firmalarının birlikte konsorsiyum oluşturup minimum karla çalışma yerine maksimum karla çalışmalarını sağlamak. Her 2 ülkenin müteahhitleri artık bilinçli. Fiyat kırma yerine konsorsiyumu tercih edeceklerini zannediyorum´´ diye konuştu.

Türk firmalarının da Çin´de yatırımı bulunmadığını ve işgücünden dolayı Çin´de hemen hemen rekabet gücü olmadığını belirten Onay, Çin firmalarıyla rekabet edebilmek için yüksek teknolojiye sahip olmak gerektiğini söyledi. İş Konseyi Başkanı Onay, şöyle dedi: ´´Çin, inşaat teknolojisi konusunda Türkiye´den çok çok üstün. Bugün Türkiye´de 3. boğaz köprüsüne, demiryolu ağının tekrar yapılandırılmasına ve hidroelektrik santralinin yapılmasına talipler. Biz bile bu müteahhitlik hizmetlerini Türkiye´de yaparken mutlaka İngiltere veya Japonya´nın teknolojisine ihtiyaç duyuyoruz.´´ Yavuz Onay, Çin´de Dizayn Grup´un 350 kilometrelik boru hattıyla ilgili bir çalışması olduğunu da bildirdi.

DİZAYN GRUP ÇİN´DE SUYU MUTFAĞA TAŞIYACAK
İkili görüşmelere katılan Türk firmalarından Dizayn Grup Dış PazarGeliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Mirmahmutoğulları da,gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak´ı yıllardır incelediklerini belirterek, ´´Irak, Dizayn´ın ürettiği her ürüne ihtiyaç duyan bir pazar ve Dizayn için stratejik bir yer´´ dedi. Mirmahmutoğulları, Dizayn Grup´un, 62 ülkeye ihracat yaptığını ve denizaşırı su taşımacılığına soyunduğunu belirterek, Anamur´dan Dragonçayının suyunu Kıbrıs´a taşıyacaklarını bildirdi. Dizayn Grup tarafından geliştirilen ´´Ortadoğu Barış Suyu Projesi´´ kapsamında yılda 500 milyon metreküp suyu Ortadoğu pazarına taşıyacaklarını kaydeden Mirmahmutoğulları, ´´9.5 cent/metreküp su başına bir maliyetle Türkiye´den diğer pazarlara su taşıyacağız. Bununalternatifi 10 katı bir maliyettir´´ diye konuştu. Dizayn´ın, bütün önceliğini suya verdiğini ve suyu kaynağından alıp bir damlasını israf etmeden insanlara ulaştırmak istediğini ifadeeden Mirmahmutoğulları, bu kapsamda Çin´de suyun bir damlasını kaybetmeden mutfağa getirmeyi taahhüt eden bir çalışma için de görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.159 Değişim: 0,00% Hacim : 91.156 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 10.122 15.05.2024 Yüksek 10.241
Açılış: 10.171
32,1104 Değişim: -0,17%
Düşük 32,0631 16.05.2024 Yüksek 32,2507
Açılış: 32,1637
35,0697 Değişim: -0,06%
Düşük 34,9709 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.472,16 Değişim: 0,18%
Düşük 2.463,16 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.