Çocuklara Yönelik Bilişim Ürünlerinde Gelecek Var!

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bilgisayarlar her geçen gün hayatımızı biraz daha fazla renklendiriyor. Bilgisayar ve ona bağlı teknolojilerin hızlı değişimi bazen bu alandaki gelişmeleri izlemeyi zorlaştırıyor. Öyle ki internet ile ilgili çalışma yapanlar bile, zamanı kendilerine göre geliştirdikleri yöntemlerle ölçüyor. Örneğin onlar, gerçek zamandaki iki ayı “Web Yılı” veya “İnternet Yılı” olarak kabul ediyor.

Böylesi bir hızın hakim olduğu bilgi teknolojileri sektöründe, biry andan da bilgiye ulaşım daha keyifli hale getiriliyor. Şirketlerin bu yönde yaptığı çalışmalar “eğlenceli eğitim” (edutainment) olarak biliniyor.

Hem oyna, hem öğren: Eğlenceli eğitim, etkileşimli ortam yaratılarak sağlanıyor. Bu ortamı da en fazla çocuklar ve gençler seviyor. Çünkü kendileri katılımcı olurken, kötü bir hikaye ya da tarih dersi cazip hale gelebiliyor. Hatta zor matematik problemleri veya İngilizce dili, oyun mantığıyla hazırlanmış paketlerle daha da kolaylaşabilir.

Talepte de belli bir artış olunca birçok bilişim firması çocuklara yönelik ürünler geliştirmeye başladı. Çocuklara yönelik etkileşimli ortam ürünleri, sadece ders amaçlı hazırlanmıyor. Son zamanlarda piyasaya çıkan eğlence amaçlı interaktif ürünlerin de sayısı giderek çoğalıyor.

Dünya pazarı büyük: Araştırmalarımızın sonunda, piyasada 15 firmanın 104 ürünü olduğunu saptadık. Ürünlerin fiyatları incelendiğinde de yelpazenin ne kadar geniş olduğu gözleniyor. Fiyatlar TL bazında 3.5 milyon liradan başlayıp 24.5 milyon liraya, dolar bazında ise 20 dolardan başlayıp 115 dolara kadar çıkıyor.

Eğlenceli eğitim yazılımlarının dünyada toplam 15 milyar dolarlık bir iş hacmı yarattığı tahmin ediliyor.Türkiye’de ise eğtiimve eğlence amaçlı ürünler pazarının toplam hacmi 40 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Ancak, Türkiye nüfusunun yüzde 18’inin 6-14 yaş grubundan oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar,Türkiye’deki pastanın önümüzdeki birkaç yıl içinde en az 100 milyon dolara çıkacağı tahmininde bulunuyor.

Bakir Pazar: Hedef kitlesi çocuk ve gençler olan interaktif ürünlerin öneml ibir kısmı ev kullancıları tarafından satın alınıyor. Evdeki PC’ler, kişisel ilgilerin tutulmasına yaradığı gibi iş amaçlı da kullanılıyor. Bu PC’lerden internete erişim için ve oyun amaçlı olarak da yararlanılıyor.

IDC’nin (International Data Corporation) yaptığı araştırmalara göre, evdeki bilgisayarından oyun amaçlı yararlanların yüzde 66.4’ünü yetişkin erkekler, yüzde 30.1’ini ise çocuklar oluşturuyor. Yoğun olarak kullanılan oyunların başında da PC’lere yüklü olan Solitarie, Minesweeper, hearts gibi programlar geliyor.

Eğitim yazılımları az: Eğitim amaçlı yazılımların kullanım oranı yüzde 8.7, simülasyonoyunlarının kullanım oranı ise yüzde 7.2 olarak belirleniyor. Çocuk ve yetişkinler haftada ortalama beş saatlerini oyun oynayarak geçiriyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 18’ini oluşturan 6-14 yaş grubu, toplamda yaklaşık 14 milyon kişi ediyor.

Genç ve çocukların ihtiyacını yakından izleyen firmalar, onlara yönelik ürün yelpazesini genişletiyor. Ürün yelpazelerine baktığımızda en çok ilgi gören programların şunlar olduğu dikkat çekiyor:

Çekilen filme üzerinde eklemeler yapma imkanı veren kameralar, etkileşimli dil öğrenme setleri, senaryosunu kendilerinin değiştirebildikleri video filmler, derslerin evden izlenmesini mümkün kılan dijital televizyonlar, oyun/dil eğitimi setleri, matematikten çoğrafyaya, fizikten sosyal bilgilere kadar tüm dersler, rengarenk klavyeler, mikroskoplor, uydudan alınan derslerle bilgisayar başında üniversite kursları.

Yeni projeler geliyor: Mevcutların yanı sıra, yine çocuklara ve gençlere yönelik çeşitli projeler de hazırlanıyor. Örneğin, Teknoloji Holding, Turkcell ve Superonline ortaklığıyla “Digikids IDTV” adlı interaktif dijital televizyon kanalı kuruluyor.
Şirketler, intenet ve WAP’ı (kablosuz iletişim protokolü) kullanarak çocuklara yönelik yayın yapmayı planlıyor. Digikids operasyonlarının bu ay içinde başlatılması hedefleniyor.

TV programları, güvenli portal ve siteler, ebeveynlere yardım, çocuk oyuncular, Fan Kulüpler, özel etkinlikler (Anneler Günü, Milli ve Dini Bayramlar, Yılbaşı), hayır organizasyonları, çocuklar için etkileşimli eğitim programları ve video oyunları pazarlaması Digikids’in sunacağı hizmetlerden bazıları.(EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5559 Değişim: 0,21%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9437 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.444,20 Değişim: 0,33%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,19
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.