Doğalgaz fiyatlarına indirim gelecek mi?

12.05.2015 - 10:49 | Son Güncelleme :
Doğalgaz fiyatlarına indirim gelecek mi? | Ekonomi Haberleri

Özel sektör için ek doğalgaz indirimi talep edildi...

Türkiye ve Rusya arasında hem doğalgaz fiyatları, hem Türk Akımı konusundaki müzakereler devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Gazprom CEO’su Aleksey Miller’in gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türk Akımı ile ilgili dikkat çekici açıklamalar yapılmasına karşın, henüz doğalgaz fiyatları konusunda Türkiye’yi tatmin eden bir uzlaşı sağlanmadı. Rusya’nın özel sektör ithalatçılarına verdiği indirim yeterli bulunmazken, kaynaklar “Özel sektör Gazprom ile anlaşma imzaladı ama fiyat formülüyle alakalı şartlar uygun değil. Özel sektör zarar ediyor, kar eder hale gelmeli” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ZARAR EDİLİYOR

hurriyet.com.tr'den Merve Erdil'in haberine göre; Enerji Bakanı Yıldız ile Gazprom CEO’su Miller arasındaki görüşmenin hemen ardından Gazprom’un yazılı açıklama yaparak, henüz proje aşamasındaki Türk Akımı’ndan gaz sevkiyatının Aralık 2016’da başlaması için anlaşmaya varıldığını duyurması dikkat çekmişti. Edindiğimiz bilgilere göre, görüşmeye yönelik verilen olumlu mesajlara karşın, doğalgaz fiyatları üzerindeki tartışma devam ediyor. Enerji Bakanlığı kaynakları, özel sektörün ithal ettiği doğalgazın fiyatına ilişkin mutabakata rağmen, bu seviyenin yeterli görülmediği ve şirketleri zarara uğratmayacak bir fiyat için Gazprom ile en kısa sürede yeniden görüşme gerçekleştirileceğini söylüyor. Kaynaklar, Rusya’dan yılda 10 milyar metreküp (bcm) doğalgaz ithal eden özel sektör şirketlerinin anlaşma şartlarının uygun olmadığına dikkat çekerek, “Öyle gözüküyor ki özel sektör indirime rağmen bu yıl yüzde 5 zarar eder durumda” diyor.

Haberin Devamı

İLAVE İNDİRİM TALEBİ

Rusya ve Türkiye arasındaki gaz müzakerelerinin fiyat konusunda halen tıkandığı görülüyor. Bu pürüzün aşılması içinse Gazprom’dan doğalgaz fiyatında ilave indirim talep ediliyor. Doğalgaz sektörü temsilcileri, Rusya’dan gelen doğalgazın fiyatına ilişkin pazarlıkların süreceğine işaret ederek, şunları söylüyor: “Özel sektör ile BOTAŞ’ın yeni fiyat yapıları birbirine benzer şartlar içeriyor. Gazprom özel sektöre ekstra indirim verirse, aynı fiyat formülünü kullanan BOTAŞ’a da indirim vermek zorunda. Yüzde 10 yerine yüzde 15 indirim alınırsa, bu gaz alım maliyetlerini aşağı çekecek ve şirketlerin zararı kapanacak. Burada kozlar Enerji Bakanlığı’nın elinde. Ve asıl konuşulması gereken konu Türkiye’nin yeni fiyatlarla dahi Avrupa’daki müşterilere göre Rus gazını daha pahalı alıyor oluşu. Gazprom hala Türkiye’ye Avrupa’ya kıyasla daha pahalı gaz satıyor. Macaristan’a 260 dolara sattığı gazı, Türkiye’ye 338 dolardan satması kabul edilebilir değil. Özel sektör de dâhil Gazprom Türkiye’ye her yıl 30 milyar metreküp gaz satıyor. Ancak Türkiye gazı en pahalı alan ülkeler arasında. Şu anda Gazprom bir taraftan ‘Türk Akımı’nı yapacağım’ diyor, Türkiye topraklarını kullanarak Avrupa’ya kafa tutmaya hazırlanıyor, diğer yandan indirim yapmakta ayak sürüyor.”

2016 açıklaması İlk hattı kapsıyor

Aleksey Miller’ın “Türk Akımı üzerinden gaz tedarikinin Aralık 2016’da başlaması konusunda anlaşma sağlandığı” şeklindeki açıklamasının ise şimdilik sadece projenin ilk fazını oluşturacak ve Türkiye’nin iç ihtiyacı için kullanacağı yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteli boru hattını kapsadığı ifade ediliyor. Kaynaklar, inşasına başlanacak boru hattının, Türk Akımı sistemini oluşturacak 4 boru hattından sadece biri olduğunu belirtiyor. Türk Akımı üzerinden toplam 63 milyar metreküp yıllık gaz sevkiyatı yapılması planlanıyor. Bunun 48 milyar metreküpünün Avrupa ülkeleri tarafından tüketilmesi bekleniyor.

Yunanistan: Yeni hat kârlı olacak

Diğer yandan Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Enerji Konularından sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein’ın Yunanistan’da yaptığı görüşmeler sırasında, ABD’nin Rus gazının Avrupa’ya gönderilmesi için “Güney Akımı” projesi yerine inşa edilecek yeni boru hattına karşı olduğunu açık şekilde dile getirdiğini kaydetti. Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, Yunanistan hükümetinin boru hattı projesini desteklediğini belirterek, “Boru hattı projesinin ülkenin çıkarları doğrultusunda olacağını düşünüyoruz, hem ekonomik açıdan hem de enerji açısından karlı olacak” diye konuştu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.