Ekonomi uzmanları seçim beyannamesini yorumladı

15.04.2015 - 15:34 | Son Güncelleme :
Ekonomi uzmanları seçim beyannamesini yorumladı | Ekonomi Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesini bugün açıkladı. 100 maddeden oluşan beyannamenin önemli konu başlıklarından birini ekonomi oluşturdu. Uzmanlar, hükümetin orta gelir tuzağının farkında olduğuna işaret ederek, bundan sonraki gelişmelere Türkiye'nin komşuları ile olan ilişkilerinin önemli olduğuna vurgu yaptı

İşte uzmanların, Ak Parti'nin seçim beyannamesindeki ekonomi ile ilgili başlıklara ilişkin değerlendirmeleri:

‘NEDEN 13 YILDA YAPMADIN’

Hürriyet Dünyası yazarı Uğur Gürses: “İktidara talip bir partiye normal koşullarda taahhütlerini nasıl ve hangi mekanizmalarla bunu gerçekleştireceği sorulur. Ama 13 yıldır iktidarda olan ve yeniden buna talip olan partiye ’13 yıl neden bunu yerine getirmedin?’ diye sorulur. AK Parti’nin 'Yeni Türkiye Sözleşmesi 2023'deki sayılan maddeler güzel de, daha düne kadar bu maddelerde sayılanların bir bölümünde aksine eylemler olduğuna tanık olduk. Doğrusu ‘mutfakta başka biri mi var?’ diye sorasım var. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı deniliyordu geçmiş beyannamelerde; daha dün basit bir ekonomi politikası eleştirisine linç edilen sivil toplum kuruluşu üyeleri örneği varken, fiiliyatta hukukun üstünlüğü askıda iken, bugün özgürlükçülük, demokratik süreçler, katılımcılık ve çoğulculuk idealleri anlatılarak; ‘ekonomik kalkınma ile demokratik hukuk devleti ilkeleri arasında doğrudan bir irtibat söz konusudur’ deniliyor.”

Haberin Devamı

##$HABER_1422941$##

‘ORTA GELİR TUZAĞININ FARKINDA’

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burak Arzova: “Yeni planlara göre, hükümet bence ihracattaki çarpık yapının farkındalar. Biz düşük değerli ürünler üretecek ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Ancak esas değer ileri teknoloji ve ileri teknoloji ürünleri. Hükümet aynı zamanda Türkiye’nin orta gelir tuzağına düşeceğinden emin uzun vadede, bu yüzden kişisel geliri artırmaya yönelik adımlardan bahsediliyor. Asya ve Afrika’dan yatırım çekme konusundaki açıklamalara bakınca yeni cazibe merkezi olma yolunda adım atmak istiyorlar. Ancak bundan sonraki süreçte komşularımızla ilişkiler, bu bölgelerdeki gelişmeler etkili olacak. Önümüzdeki on yılık süreçte cazibe merkezi haline gelmek için farklı bölgelere açılmak lazım, hala batıdayız. Biz büyüme ve kalkınma konusunda Güney Kore’yi örnek almıştık. Güney Kore bunu insana yatırım yaparak başardı. Ancak açıklamalara yönelik henüz somut veri yok.  Bu nasıl yapılacak? Eğitim sistemi nasıl gelişecek? Yüksek teknolojide hangi alana yatırım yapılacak? Yazılım var mı hangi teknolojik alanlara gidilecek?”

Haberin Devamı

'YENİ BİR ŞEY GÖREMEDİM'

Hürriyet Dünyası yazarı Erdal Sağlam: Seçim yaklaşırken ilk beyannamesini açıklayan AKP oldu, bu hafta sonunda da CHP’nin beyannamesini göreceğiz. Halkın seçim beyannamelerinde yazılanlara tümüyle inandığını sanmıyorum. Ancak çok somut ve gerçekleşebilir vaadlerin etkisi olabilir diye düşünüyorum. AKP’nin söyledikleri içinde yeni bir şey göremediğimi söylemeliyim. Para Politikası, Merkez Bankası gibi vurgular, belli ki sadece içeriye ve dış piyasalara  “sorun çıkmayacak” mesajı vermek için buraya konulmuş. Ancak herkes biliyor ki; AKP tek başına iktidar olduğunda hele Başkanlığa götürecek kadar milletvekili kazandığında bu sözlerin çoğu kadük kalmaya mahkum. Cumhurbaşkanı ve ekibinin hakim olduğu partide bu yazılanların olduğu gibi gerçekleşmesinin imkansız olduğunu, her şeyin tek başına yapılmak isteneceğini bu nedenle ekonomide de bağımsız hiçbir kurum kalmayacağını, oy verecek olanlar da, bence biliyorlardır. Aynen yazılı olan Başkanlık tanımıyla Cumhurbaşkanının kafasındaki Başkanlığın hiç de aynı şey olmadığını bildikleri gibi…

‘HUKUK DEVLETİ İLE KALKINMA ARASINDA BAĞ VAR’

Piri Reis Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç: “Yeni Türkiye sözleşmesi 2023 başlığı altında sayın Başbakan’ın açıkladığı şeyler, ülkemizin en önemli kriterlerine saygı göstermesi açısından güzel. Demokratik hukuk devletiyle kalkınma arasındaki bağ yabana atılamaz. Ama burada önemli olan 12 yıllık süreçte nereye varıldığı. Özgürlükçü demokrasi konusunda Türkiye ileriye gitti mi diye de sormak lazım? Bu 12 yıllık süreç içeresinde Türkiye hukuk devleti olmasında ileri gitti mi? Söylemekle iş olmuyor, önemli olan bunları uygulamaya koyabilmek. 2023’te Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesi, bu perspektifte mümkün görünmüyor. Şu anda 17’inci ekonomiyiz ama 18,19’a gerileyebiliriz. 12 yıllık uygulama döneminde yasaklar azaldı mı arttı mı? Yolsuzluklar ve yolsuzluğu azaltma konusunda nasıl bir adım atıldı. Dolayısıyla tersi söylenemeyecek öngörüleri ne ölçüde uygulamaya konulacak ve ne ölçüde başarı gösterecek, bunu zamanla göreceğiz. İleriye doğru umut verecek bir uygulama 12 yılda görülmedi. Yaptıkları yapacaklarının göstergesi olacaksa, bu anlamda çok iyi bir geçmişleri olmadığı söylenebilir.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.248 Değişim: -0,86% Hacim : 90.437 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.234 08.05.2024 Yüksek 10.383
Açılış: 10.358
32,3229 Değişim: 0,25%
Düşük 32,1888 09.05.2024 Yüksek 32,3855
Açılış: 32,2431
34,7264 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6321 09.05.2024 Yüksek 34,9127
Açılış: 34,6755
2.398,51 Değişim: 0,22%
Düşük 2.389,24 09.05.2024 Yüksek 2.403,94
Açılış: 2.393,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.