Ekonominin önde gelenleri 'Ekonomi Zirvesi'nde ne dedi?

13.03.2015 - 15:15 | Son Güncelleme :
Ekonominin önde gelenleri 'Ekonomi Zirvesi'nde ne dedi? | Ekonomi Haberleri

Ekonominin önde gelenleri 'Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu...

HEDEF İLK 10
Uludağ’da konuşan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ise "Özel sektör CEO'larımızın inovasyonu, dijitalleşmeyi, içselleştirmesi, şirketlerinde bu konuda büyük atılımlar yapması lazım ki dünya markaları çıkarabilelim ve inşallah Türkiyemizi ilk 10 ekonomi arasına sokabilelim" dedi. Faralyalı, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Liderin Global Ajandası" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, üst yöneticilerin (CEO) önündeki en önemli tehdit ve fırsatın dijitalleşmeden geldiğine inandığını söyledi. İş süreçlerinde azami dijitalleşmeyi yakalayamayan ve ileriye dönük dijital strateji ortaya koyamayan her şirketin, hangi sektörde olursa olsun, kaybetmeye mahkum olduğuna inandığını belirten Faralyalı, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Dijitalleşmeden iki şey kastediyorum; biri dijital transformasyon. Bu, mevcut işimizi nasıl yüksek teknolojiyle yapabiliriz konusu. Yani her sektör, bugün perakendeyi örnek alırsak, tedarikçi yönetiminden müşterisine kadar her sürecini çok daha yüksek dijitalleşmeyle yapmak, daha fazla veri toplamak, daha data dayanaklı kararlar vermek zorunda. Bu olmazsa şirketlerin ciddi zorluklar yaşayacağına inanıyorum. Dolayısıyla teknolojik dönüşüm, iş yapış biçimlerinde son derece önemli. İkinci dijitalleşmede parmak basmak istediğim konu da dijital strateji. Yani bugün, dijital stratejisi net olmayan şirketlerin, savaşa kalkansız giden piyadelere benzediğini düşünüyorum. O kadar çok her an her yerden saldırıya açık durumdalar ki... Bugün dünyaya baktığınız zaman Amerika'da ortaya çıkan bir şirket, bütün dünyadaki o sektörü inanılmaz derecede etkiliyor ve değiştiriyor.”

Haberin Devamı

GOOGLE'I ÖRNEK GÖSTERDİ

Bir arama motoru olan Google'ın insansız araç üretebildiğini dile getiren Faralyalı, "Dijitalleşmenin olmazsa olmazı, ABC'si inovasyon kültüründen geliyor. Türkiye'yi inşallah ilk 10 ekonomi arasına sokma hedefimiz var. Biliyoruz ki özel sermayesi kuvvetli olan ülkeler, kuvvetli ülkeler. Dolayısıyla özel sektör CEO'larımızın inovasyonu, dijitalleşmeyi, içselleştirmesi, şirketlerinde bu konuda büyük atılımlar yapması lazım ki dünya markaları çıkarabilelim ve inşallah Türkiyemizi ilk 10 ekonomi arasına sokabilelim" ifadesini kullandı.

2014 HAYAL KIRIKLIĞI

Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner de 2014 yılının dünyada büyük umutlarla başladığını ancak bir parça hayal kırıklığıyla bittiğini belirtti. Bu yıla girerken dünyadaki büyüme hızının 2010'dan beri en yüksek seviyeye ulaşacağının beklendiğine değinen Boyner, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sene için beklenen global büyüme oranı yüzde 2,8 civarında. 2016'da da yüzde 3 gibi bir büyüme oranı bekleniyor. Rusya çok ciddi bir problem. Bu sene sadece binde 5 büyüyebildi. Rusya, 2015 ve 2016'da küçüleceğini bekliyor. 2017'ye kadar yaptırımların devam edeceğini ve onun küçülmesine de katkıda bulunacağını öngörüyoruz. Bu sene yüzde 5,5'lik bir küçülme bekliyor. Brezilya keza 2015'te çok düşük büyüdü ve büyüme tüketici odaklı endüstrisini çeşitlendiremediği, yapısal reform yorgunu olduğu veya yapısal reformlarını zamanında gerçekleştiremediği için onun da gelişmekte olan ülkelerin büyümesine katkısı oldukça küçük. Gelişmiş ülkelerde, ABD'de ciddi bir toparlanma görülüyor ama bu da iç tüketimde canlanma olarak kendini tarif ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş tüketime yansımış durumda. Avrupa Birliği, bildiğimiz gibi bir kısır döngü içinde. Tüketici güveni artmadıkça talep artmıyor, talep artmadıkça da yatırım artmıyor. Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme politikalarına devam edeceğini bekliyoruz."

BANKALARIN KREDİ VERMEYE DEVAM ETMESİ LAZIM

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise bankacılıkta işin sürdürülebilirliğinin önemli olduğuna işaret etti. Teknolojik gelişmeler, değişen müşteri ihtiyaçları, değişen rekabet ortamı, regülasyon ortamı olmak üzere kurumları değişime zorlayan 4 neden bulunduğunu anlatan Binbaşgil, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Teknolojiye önemli yatırımlar yapıyoruz. Özellikle 2000'li yılların başından itibaren her sene aşağı yukarı bir 150 milyon dolar civarında yeni yatırım yapıyoruz. Mobilize konusuna çok inanıyoruz, bu konunun bankanın geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Müşterilerimizin artık 3'te biri bankaya uğramıyor. Son 2-3 seneye rakam olarak baktığımız zaman yüzde 20'lik verimlilik artışımız var. İnsan konusu en öncelikli konumuz. İnsanımıza olağanüstü yatırım yapıyoruz. Bankada yaş ortalamamız 30, 33 gibi. Gençlere olağanüstü zaman ayırdığımızı söyleyebilirim.

Türkiye'yi, gerçekten büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğu bir ülke olarak görüyoruz. Ekonomimize de baktığımız zaman çok iyi tarafları var. Özellikle bütçe disiplinimiz ve bir de bunun yanı sıra sağlıklı bankacılık sektörünü eklemek istiyorum. Bir ülkenin tabii önünün açık olabilmesi için finans sektörünün çok güçlü kuvvetli olması gerekiyor. Dolayısıyla bu iki özellik, Türkiye'nin önünü açacak özelliklerdir. Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Türk bankalarının kredi vermeye devam etmesi lazım. Bir bankanın kredi verebilmesi için öz kaynaklarının kuvvetli olması gerekir. Bir de sermaye yeterliliği diye bir konu var. Kendi içimizde bir hesaplama yaptık. Türkiye'de kredilerin bundan sonra yüzde 14, yüzde 15'ler civarında büyümesini sağlayabilmek için bankaların da aşağı yukarı yüzde 15 gibi bir öz kaynak karlılığını tutturmak gerekiyor."

GENİŞ BANT KONUSUNDA OLUMLU YANITLAR VAR

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, hem global hem de Türkiye'de dijitalleşmenin ülkelerin büyüme hızlarını artırmada çok önemli olduğundan yola çıkarak bu fırsatı her ülkenin değerlendirebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. İletişim şirketleri olarak sadece mobil çalışmalar yapmayı değil, dijitalleşme altyapısını hazırlayıp ülkelerin büyümelerinde katalizör etkisinde bulunabilmeyi amaçladıklarına dikkati çeken Öğüt, şunları kaydetti:

"Türkiye'de de geniş bant stratejilerinin oluşturulması konusunda da olumlu adımlar var. Geniş bant denilen olgu, ülkenin önünde büyük bir fırsattır. Bu olgunun hızlanması konusunda çok olumlu sinyaller alıyoruz. 4G yetkilendirme takviminin açıklanması çok olumlu. Geçtiğimiz cuma günü Kalkınma Bakanlığının 'Bilgi Toplumu Strateji ve Eylem Planı' sessiz ve sakin bir şekilde Resmi Gazete'de yayımlandı. Aslında çok önemli bir plan. 8 ayrı konuda çok önemli aksiyonlar içeriyor. Bir an önce bunun hayata geçirilmesiyle çok daha umutlu bir dönemin beklendiğini söyleyebilirim. 4G şu an açıklanan takvimle 2016 başında Türkiye'de lansmanını yapacak. Bu, çok büyük bir fırsat. Vodafone Grubu olarak da bu konuda 18 ülkede bilfiil lansman yaparak bu şekilde tecrübemizi buraya getirmeye hazırız. Bu, çok büyük yatırımlar, fiber yatırımların önünün açılması demek. Hepimize çok büyük görevler düşüyor."

Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Georg Diekmann, "Yıllar boyunca ağaçları, kağıt haline getirdik ve bu kağıtlara haberleri yaptık. Ertesi gün de bu haberleri bayilerde dağıttık. Bu 10 yıllar sürdü. Avrupa'nın en büyük gazete şirketi dijital yayın gerçekleştirdi ve yayınla ilgili her şey değişti" dedi. Diekmann, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen'in yönettiği oturumda, "dünyadaki teknolojik gelişmeler ve dijital devrim" ile ilgili bilgi verdi.

HER ŞEY DEĞİŞTİ

Bild Gazetesi yöneticileriyle teknolojiye ayak uydurma, medya sektörüyle ilgili yenilikleri görme ve uygulama amacıyla ABD'de Kaliforniya'daki silikon vadisine gittiklerini, ancak burada bu dijital devrimin tüm sektörlerle ilgili olduğunu gördüklerini belirten Diekmann, "Yıllar boyunca ağaçları, kağıt haline getirdik ve bu kağıtlara haberleri yaptık. Ertesi gün de bu haberleri bayilerde dağıttık. Bu 10 yıllar sürdü. Avrupa'nın en büyük gazete şirketi dijital yayın gerçekleştirdi ve yayınla ilgili her şey değişti" diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.