Enflasyon %40`ın Altını Zorluyor

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Yıllık enflasyon oranı ekim ayıyla birlikte yüzde 40`ın altını zorlamaya başladı. Çok düşük bir olasılıkla da olsa, toptan eşya fiyatlarındaki ekim ayı artışının yüzde 1.7`de kalması halinde yıllık enflasyon yıllar sonra ilk kez yüzde 30`lu rakamlara inerek yüzde 40`ın altını görecek. Tüketici fiyatlarında ise yıllık artışın yüzde 45`in altında bir orana gerilemesi bekleniyor.

DİE`nin 3 Kasım`da açıklayacağı enflasyon oranlarıyla, yıllık enflasyondaki hızlı gerileme devam edecek. Geçen yıl ekim ayında toptan eşya fiyatları yüzde 4.7, tüketici fiyatları ise yüzde 6.3 oranında artmıştı. bu yıl ekim ayı artışları ise her iki endekste de bu oranların oldukça altında bekleniyor. Eylül ayında mevsimsel olarak yüzde 2.3 ile yaz aylarına göre yüksek çıkan TEFE`deki aylık artış oranının, ekimde de yüzde 2 dolayında oluştuğu tahmin ediliyor. TÜFE`deki aylık artışın ise ekim ayında da eylüldeki gibi yüzde 3`ün üzerinde gerçekleşme olasılığı yüksek buunuyor. Eylülde TÜFE yüzde 3.1 oranında artmıştı.

Önceki yılların eylül ve ekim aylarına bakıldığında kesin bir kural olmamakla birlikte genel olarak ekima yında TÜFE`deki artışın eylül ayına göre daha yüksek, TEFE`deki artışın ise eylüle göre daha düşük olduğu görülüyor.

Bu tahminlere, TEFE ve TÜFE endekslerindeki mevsimsel hareketlenmeler ve endekslerin aylara göre seyrine yönelik analizler temel oluşturuyor.

TEFE`nin seyri

Yıllar itibariyle geriye doğru bakıldığında, TEFE`de yıl içinde üç fiyat platosu ortaya çıkıyor. Kış sonu ile ilkbahar başı en yüksek platoyu oluşturuyor. Yaz mevsiminde yavaşlayan toptan eşya fiyat artışlarının Eylül-Aralık döneminde yeniden hızlanma eğilimine girdiği görülüyor.

-Çekirdek enflasyon olarak da adlandırılan özel sektör imalat sanayii fiyat artışlarına bakıldığında, firmaların üçer-dörder aylık fiyat ayarlamalarına gittikleri ve fiyatların genel olarak ocak, haziran ve eylül aylarında artırıldığı dikkati çekiyor. Kamu imalat sanayiinin ise daha çok, genel fiyat artışlarının yavaşladığı temmuz-eylül döneminde zam yaptığı, ekim, kasım aylarında ise bu kesimin fiyat artışlarının yavaşladığı gözleniyor. Bu nedenle de TEFE`deki ekim artışı eylülün altında kalıyor.

-Tarım fiyatlarındaki artışların ise kışa doğru artan bir ivme kazandığı biliniyor.

-Merkez Bankası`nın para politikası kapsamında döviz sepetindeki aylık artışları ekim ayıyla birlikte yüzde 1`e çekmesi de özellikle imalat sanayii fiyatlarında olmak üzere TEFE üzerinde baskı yeni bir baskı oluşturdu.

Tüketici enflasyonu ne olur?

-Enflasyonun seyrine ilişkin analizler, TÜFE`deki en yüksek artışların sırasıyla ekim, eylül ve ocak aylarında yaşandığını yansıtıyor.

-TÜFE`deki artışın ekim ayında hızlanmasında giyecek fiyatları önemli rol oynuyor.

-TÜFE`deki ekim ayında yaşanan hızlanmanın önemli bir nedenini de gıda fiyatlarındaki artış oluşturuyor. TEFE Kapsamında bulunan tarım fiyatlarındaki artış ile imalat sanayi içerisinde gıda ürünleri ve içecek imalatı sanayiinin fiyatlarındaki artış TÜFE`deki gıda harcama grubundaki artışın temelini oluşturuyor.

-Artışı yüzde 25`le sınırlanmasına rağmen en azından yeni kiralamalarda yine geçmiş enflasyona endekslenerek belirlenen kiralar önceki aylarda olduğu gibi ekim ayında da genel olarak 1-2 puan arasında yukarı çıkarıyor.

TEFE`de yüzde 40`ın altı

Eylül sonunda yüzde 43.9`a kadar gerileyen toptan eşya fiyatlarındaki yıllık artışın ekim sonunda yüzde 40`ın altına inmesi alık artışın yüzde 1.7`nin üzerine çıkmamasına bağlı bulunuyor. Bu düzeyde bir artış gerçekleşirse ekim sonu itibariyle TEFE`deki yıllık artış yüzde 39.9`a gerileyecek. Yıllık artış en son Kasım 1987`de yüzde 35`le yüzde 40 barajının altında kalmıştı.

Eylül sonunda yüzde 49`a inen tüketici fiyatlarındaki yıllık artışın bir plato daha inerek yüzde 45`in altını görmesi ise yüksek bir olasılık. Ekim artışı yüzde 34 olursa TÜFE`deki yıllık artış yüzde 44.9`a gerileyecek. Yüzde 3 olması halinde ise yüzde 44.3`e kadar inecek.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.