Fitch kritik kararı açıkladı ! İşte uzman yorumu

20.08.2016 - 00:23 | Son Güncelleme :
Fitch kritik kararı açıkladı ! İşte uzman yorumu | Ekonomi Haberleri

Fitch, Türkiye'nin notunu değiştirmezken, yatırım yapılabilir seviyede tuttu. Görünümünü ise durağandan negatife çevirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etti, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi.

Fitch değerlendirmesinde, Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin politik dengeye olan riskleri yükselttiğini kaydederek otoritelerin darbeye temizlikle cevap verdiğini ve şimdiye kadar şüpheli 70,000 kişinin kamu sektöründen uzaklaştırıldığını belirtti.

Haberin Devamı

##$HABER_1434568$##

Kuruluş, darbe girişimi sonrasında politik belirsizliğin ekonomik performansa etkisinin ve olmasını beklediğini ve ekonomi politikasında risk yaratabileceğini aktardı.

FITCH NOTU KORUDU, GÖRÜNÜMÜ NEGATİFE İNDİRDİ

Enver ERKAN - KapitalFx Araştırma Uzmanı

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “BBB-“ olarak “yatırım yapılabilir” seviyesinde tutarken, görünümü “durağan”dan “negatif”e çekti. Notumuzun korunması bakımından olumlu, ancak not görünümünün aşağı çekilmesi bakımından da olumsuz bir haber olarak nitelendirmek lazım. Görünümün değişmesi “not indirimi” öncesinde sarı kart göstermek gibi bir durum olarak ele alınabilir. Yani Türkiye bundan sonra yakından izlenecek ve ilerleyen periyoddaki gelişmeler mercek altında olacak. Sınırlı negatif bir haber olarak nitelendiriyoruz. Asıl önemli olan notumuzun “yatırım yapılabilir” noktasında kalması, ancak önümüzdeki 1 – 1,5 yıllık sürecin kredibilite ve güven açısından oldukça iyi geçirilmesi gerekmektedir.

Fitch açıklamasının içeriğine bakacak olursak; ekonomik gelişmelerden çok politik riskleri ön plana çıkardıklarını görmekteyiz. Endişeler ve uyarılar siyasi istikrarsızlık riskleri, kırılganlık, jeopolitik gelişmeler ve dış finansman ihtiyacı üzerinde yoğunlaşmış. 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’de ilerleyen dönemde siyasi istikrarsızlık ortaya çıkarması endişesi raporda üzerinde durulan bir konu olmuş, bu nedenden dolayı içeride mevcut olan olumlu siyasi ortamın devam ettirilmesi ve doğru mesajların verilmesi çok önemli bir nokta. Darbe girişimi sonrasında yatırım ortamının ne şekilde bir konum kazanacağı da önem arz ediyor. Sonuçta iki hafta boyunca sıradışı bir oynaklık yaşadık, ancak normalleşme de çok kısa bir süre içinde gerçekleşti. Para politikası ve maliye politikası otoritelerinin de süreci oldukça iyi yönettiklerini söylemek lazım. Bu nedenden dolayı Türkiye’nin Fitch’in bir sonraki değerlendirmesine kadar ev ödevlerini başarıyla tamamlayacak kadar durumu iyi. Türkiye’nin dış finansman akışını olumsuz etkileyecek konumdan uzakta kalması, yani içsel risklerin ağırlık kazanmaması; dış finansman ihtiyacını olumsuz etkileyecek şekilde kırılganlığını artırmaması gerekiyor. Bu bakımdan enflasyon görünümü ve onunla uyumlu olacak bir para politikasına ihtiyaç vardır. Reel faiz önemli; çünkü negatif reel faiz olursa negatif ayrışma katsayısı da artar. Bu nedenden dolayı Merkez Bankası’nın tek bir faizden yapılacak fonlamayı hangi seviyede belirleyeceği önemli; bir başka deyişle üst bant ne kadar daha indirilecek?

Haberin Devamı

Büyüme konusunda ise, aşağı yönlü riskler biraz daha arttı. Biz büyümenin 2016 yılında %3,5 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. İç talebi destekleyici ve artırıcı yöndeki düzenlemeler ve önlemler ile beraber biraz daha hedeflere yakın bir büyüme gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. 

Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı ile özellikle Avrupa’daki bazı ülkeler açısından emsal olacak derecede iyi durumda olması, cari açığın geçen yıllara göre olumlu seyrediyor olması ve kamu maliyesi disiplininin bozulmamış olması artı yanlarımız olarak öne çıkmaktadır. Kısa vadede aşağı yönlü riskler göreceli olarak Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra biraz daha artmıştır, ancak Türkiye halen EMEA bölgesindeki emsal ekonomilere ve gelişmekte olan ülkeler içerisindeki benzer lig ekonomilerine kıyasla biraz daha iyi durumdadır.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: 0,00% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,3484 Değişim: -0,41%
Düşük 32,2102 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,7527 Değişim: -0,15%
Düşük 34,5396 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,806
2.407,61 Değişim: -0,62%
Düşük 2.401,42 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.