Koalisyon umudu kalmazsa yabancı yatırımcı ne yapar?

30.07.2015 - 09:38 | Son Güncelleme :
Koalisyon umudu kalmazsa yabancı yatırımcı ne yapar? | Ekonomi Haberleri

Yabancı yatırımcılar Türkiye'de koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağını yakından takip ediyor. Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarlarından Erdal Sağlam bugünkü yazısında yabancı yatırımcıların koalisyon görüşmelerinin artık netlik kazanmasını beklediğini yazdı

''Peki, koalisyon umudu doğarsa yabancı yatırımcının tavrı ne olur, koalisyon umudu kalmazsa ne yaparlar'' sorularını soran Sağlam, koalisyon umudu görülürse yatırımcıların kısa süreli kar fırsatı görüp ülkeye girebileceğinin altını çiziyor. 

Sağlam'ın yazısı şöyle:

Yabancı yatırımcılar, banka ve aracı kurumların Türkiye'ye ilişkin nabız tutma çabalarını yeniden yoğunlaştırdığını görüyoruz. Ankara hafta başından bu yana, yine çok sayıda yabancı yatırımcı ve bankacının ziyaretine sahne oluyor.

Haberin Devamı

Yabancıların yanıt aradığı hemen hemen tek soru, "Koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağı" oluyor. Bu nedenle diğer ziyaretlerinden farklı olarak bu kez hükümet üyelerini değil, partileri ziyaret etmeyi tercih ediyorlar. Bazı ekonomi bürokratlarını da ziyaret ettikleri ama burada da koalisyonu, olduğu ya da olmadığı takdirde neler yapılabileceğini sorguladıklarını söyleyebiliriz. İlk olarak devam eden AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden bir sonuç çıkıp çıkmayacağını öğrenmeye, tahmin etmeye çalışıyorlar. Bunun ardından ise Cumhurbaşkanı'nın son dönemdeki tavırları nedeniyle, AKP'nin MHP ile koalisyon kurmasının mümkün olup olamayacağını sorguluyorlar.

Özetle; son viraja girilirken yabancı yatırımcı Türkiye'de bir koalisyon hükümetinin kurulup kurulamayacağını anlamaya çalışıyor. Önümüzdeki hafta içinde AKP-­CHP koalisyonunun olup olmayacağının artık netlik kazanması beklenirken, bunu önceden görmek ve ona göre tavır almak için çaba içinde.

Peki, nabız tutmaya gelen yabancıların nabzı nasıl atıyor derseniz; bizim gözlemimiz çok da umutlu olmadıkları yönünde. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tavırlarının bir koalisyona izin vereceği konusunda ciddi endişeleri var. Erdoğan'ın AKP­CHP yerine AKP'nin MHP ile koalisyonuna daha sıcak baktığını düşünüyor, CHP ile olmazsa bunun olup olmayacağını öğrenmeye çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Şu kadarını söyleyelim ki; Türkiye'de demokratik hakların hakim olup olmaması, çatışma ve terör hareketlerinin bizatihi kendisi, yabancı yatırımcılar için ikinci planda. Onlar bu siyasi çatışma havasının ve terörün etkilerini, özetle; buraya gelip para kazanıp kazanamayacaklarını sorguluyorlar. Bu her zaman böyle olmuştu, yine aynı şekilde yatırım iklimini bilmek, önceden görmek istiyorlar. Doğal olarak temaslarını da bu amaca dönük gerçekleştiriyorlar.

AKP YABANCININ TAVRINI BİLEREK KARAR ALACAK

Peki, koalisyon umudu doğarsa yabancı yatırımcının tavrı ne olur, koalisyon umudu kalmazsa ne yaparlar? Gözlememiz o ki; koalisyon umudu görülürse, kısa süreli kâr fırsatı görüp, giriş kararı alanlar olabilir. Ancak yine aynı kapsamda, koalisyon olması halinde bile çok yüklü girişler olmayacağını, sadece kısa süreli fırsatı kaçırmamak için girecekler olacağını görüyoruz. Koalisyon olsa bile çok yüklü ve daha orta­uzun vadeli bir yabancı girişi beklenmemeli.

Aynı kapsamda, Türkiye'de pozisyonu bulunanların da koalisyon umudu doğarsa çıkmaktan vazgeçip bir süre daha kalacaklarını söylemeliyiz.

Koalisyon umudu görmezlerse ne olur derseniz; mevcut yabancı sermaye hemen çok yüklü çıkış yapmaz ama, çıkmak için fırsat kollar, yenisi de gelmez.

Bu gözlemimiz kısa süreli tavırlara ilişkin. Orta ve uzun vadede ise Türkiye ekonomisine girişi pek düşünmediklerini gözlemledik. Tüm gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahında azalma olduğunu, yeni süreçten en olumsuz etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'yi gördüklerini, yeni bir hikaye olmadan eskisi gibi Türkiye ekonomisinin kendileri için cazip yatırım olamayacağını belirtiyorlar.

Zaten Türkiye için sat tavsiyesi giderek artarken, koalisyon olmayacağının anlaşılması, belli ki yabancıların çıkışını hızlandıracak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ve AKP'nin bu tavrı bilmemesi imkansız. Buna rağmen koalisyon yerine yeni seçime gitmenin maliyetini bile bile karar alacaklar.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.