Kriz Ecevit`le patladı

28.05.2003 - 08:59 | Son Güncelleme :

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`na bilgi veren Merkez Bankası Başkanı Sürreyya Serdengeçti, 2001 krizinin dönemin Başbakanı Bülent Ecevit`in açıklamasıyla çıktığını söyledi. Serdengeçti, ‘‘Kriz beklentimiz yoktu. 19 Şubat`ta Ecevit, ‘Siyasi kriz var` dedi, kriz patladı’’ dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ‘‘19 Şubat sabahı, Ecevit`in MGK`dan çıkıp ‘Siyasi kriz var` diye açıklama yaptığı saat 11.10`a kadar Türkiye`deki bütün ekonomik göstergeler normaldi’’ diyerek, 19 Şubat 2001 krizini dönemin Başbakanı Bülent Ecevit`in çıkardığı mesajı verdi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`na basına kapalı oturumda bilgi veren Serdengeçti`nin, ‘‘Hiçbir Merkez Bankası Başkanı, ülkede bir MGK krizi çıkacağını önceden bilemezdi. Onun için de çıkabilecek bir krizin önlemini önceden almak gibi bir şansı olamazdı’’ dediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Serdengeçti, ‘‘Krizin patladığı 19 Şubat`tan dalgalı kura geçilen 22 Şubat`a kadar geçen üç günde, yerli ve yabancı 19 kuruluş o günkü rakamlarla 3.5 katrilyon lira değerinde 5 milyar 188 milyon dolar satın aldı. Bazı kuruluşlar ise Merkez Bankası`ndan aldıkları 460 trilyon lira ile döviz aldılar’’ bilgisini de verdi. Serdengeçti, döviz alan bu kuruluşların isimlerini ise ‘‘Bu ticari sır kavramına giriyor’’ diyerek açıklamadı.

Serdengeçti, milletvekillerinin ‘‘Herkes kriz beklentisiyle pozisyon alarak dövize yönelmişken neden Merkez Bankası da gerekli pozisyonu almadı? Serbest kura geçildiğini ilan etmek için neden üç gün bekleyip haksız kazanca ve devletin zararına neden oldunuz?’’ soruları üzerine o tarihte kendisinin Merkez Bankası Başkanı olmadığını anımsattı. Serdengeçti, döviz satışını ise şu sözlerle savundu: ‘‘Kriz patladığı sırada Merkez Bankası yasal çerçeve içinde taahhütlerine göre davrandı. Yasal düzenleme o ortamda da döviz satmasını gerektiriyordu, Merkez Bankası da üzerine düşeni yaptı. Ayrıca IMFye verilen taahhütler de bu yöndeydi. Merkez Bankası piyasa taleplerini karşılamak durumundaydı.’’

IMF`YE DE KIZMAMAK GEREKİR

Serdengeçti, Türkiye`nin bugüne kadar IMF ile yaptığı 16-17 stand-by anlaşmasından bir ikisi hariç hiçbirini sonuna kadar uygulamadığını anımsatarak, ‘‘IMF`ye de kızmamaz lazım’’ dedi. ‘‘Türkiye`nin temel sorunlarından biri de budur’’ diyen Serdengeçti, IMF politikalarının bütünüyle ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğin de söyledi. Serdengeçti, ‘‘Örneğin siz özelleştirme nedeniyle 7 milyar dolarlık gelir beklerken bu 3 milyar dolar olarak gerçekleşirse öngördüğünüz hesaplarınızda 4 milyar dolarlık bir açık var demektir’’ dedi.

Serdengeçti, bu krizle ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu`nun da inceleme yaptığını ve herhangi bir usulsüzlük bulunamadığını söyledi.

Komisyon bugün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca`yı, yarın da eski Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel`i dinleyecek.

Erçel neden dolara döndü kendisine sorun

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nda Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti`ye, ‘‘Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel`in 2001 Şubat krizi öncesinde kişisel hesabını dolara çevirmesi etiğe uygun muydu?’’ sorusu yöneltildi. Serdgengeçti, soruya ‘‘Onu kendisine sorun’’ yanıtını verdi. Komisyon üyeleri bunun üzerine ‘‘Bu tür hareketlerin kurallara bağlanması gerekmez mi?’’ sorusunu yöneltince, Serdengeçti şöyle konuştu: ‘‘Elbette kurallara bağlanması gerekir. Böyle bir adım doğru olur. Batı ülkelerinde siyasetçilerin hediye almaları ile ilgili kurallar bile belirlenmiştir.’’
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.083 Değişim: 1,69% Hacim : 108.810 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.083
Açılış: 9.992
32,4194 Değişim: -0,06%
Düşük 31,7688 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4375
34,7931 Değişim: 0,15%
Düşük 34,5177 29.04.2024 Yüksek 34,9922
Açılış: 34,7411
2.439,16 Değişim: 0,02%
Düşük 2.384,03 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.