MB: Enflasyon önümüzdeki aylarda düşecek

04.07.2013 - 13:09 | Son Güncelleme :

TCMB`ye göre enflasyon, önümüzdeki aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında olumluya dönecek baz etkisi ile düşecek

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Merkez-Bankas.jpg">TCMB`ye göre enflasyon, önümüzdeki aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında olumluya dönecek baz etkisi ile düşecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu`nda, haziran ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,76 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise yüzde 8,30`a yükseldiği ve bu yükselişte, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti`nde de belirtildiği gibi işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu kaydedildi.

TCMB Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporuna göre, enerji fiyatlarından kaynaklanan düşük baz da enflasyondaki yükselişte kısmen etkili oldu. Temel enflasyon göstergeleri ise ılımlı seyrini korudu. Önümüzdeki aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarında olumluya dönecek baz etkisine bağlı olarak enflasyonun aşağı yönlü bir hareket sergileyeceği tahmin edildi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu dönemde ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranı sırasıyla yüzde 6,11 ve yüzde 5,57 ile önceki aya kıyasla yatay seyretti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya kıyasla en belirgin artış 1,37 puanla gıda grubunda gözlendi. Enerji grubunun katkısı 0,37 puan artış gösterirken temel mal grubunun katkısı 0,10 puan azalmış, hizmet grubunun katkısı ise 0,16 puan arttı.

Hizmet fiyatları haziran ayında yüzde 1,19 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 7,88 ile önceki aya göre artış kaydetti. Yıllık enflasyondaki yükselişin yaklaşık 0,5 puanı şoför kurs ücreti kaleminde kaydedilen yüksek oranlı artıştan kaynaklanırken, ulaştırma hizmetleri de artışın diğer bir belirleyicisi oldu. Mevsimsellikten arındırılmış veriler hizmet enflasyonunda yukarı yönlü bir eğilime işaret etse de şoför kurs ücretleri hariç tutulduğunda ana eğilimde önceki aya kıyasla kayda değer bir değişiklik gözlenmediği vurgulandı.

Rapora göre, temel mal grubu yıllık enflasyonu haziran ayında yüzde 3,28`e geriledi. Giyim grubu başta olmak üzere tüm alt gruplarda yıllık enflasyon düşüş kaydetti. Aylık fiyat değişimleri değerlendirildiğinde, son dönemde Türk lirasında gözlenen değer kaybının henüz temel mal fiyatlarına belirgin olarak yansımadığı görüldü. Bu çerçevede, temel mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış artış eğilimi haziran ayında aşağı yönlü seyrini korudu.

Enerji fiyatları bu dönemde yüzde 0,75 oranında arttı. Bu gelişmede Türk Lirası`ndaki değer kaybıyla birlikte sırasıyla yüzde 2,21 ile yüzde 0,78 oranında artan akaryakıt ve tüp gaz fiyatları etkili oldu. Bu doğrultuda, enerji grubu yıllık enflasyonu baz etkisinin de katkısıyla 2,6 puan artarak yüzde 8,83 olarak gerçekleşti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 5,81 puanlık belirgin bir artışla yüzde 12,88`e yükseldi. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve fiyatları kaynaklı olmak üzere yüzde 3,55 oranında artarken taze meyve-sebze grubu yıllık enflasyonu, baz etkisinin de katkısıyla, yüzde 37,91`e yükseldi. Öte yandan, diğer işlenmemiş gıda ürünleri grubunda ise yıllık enflasyon pirinç ve yumurta fiyatları kaynaklı olarak 1,06 puan arttı. Sonuç olarak, bu dönemde işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 19,39`a yükseldi.

İşlenmiş gıda fiyatları haziran ayında yüzde 0,41 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,11`e geriledi. Ekmek ve tahıllar alt grubu fiyatlarındaki artış eğilimi korunmuş, grup yıllık enflasyonu yüzde 11,75 oldu. Ekmek ve tahıllar dışındaki işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarında ise ılımlı seyir sürmüş ve yıllık enflasyon bu alt grupta yüzde 5,92`ye geriledi.

ÜFE

Haziran ayında üretici fiyatları yüzde 1,46 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 5,23 oldu. Bu dönemde bütün alt kalemlerde artış gözlenirken en belirgin artış yüzde 3,38 ile tarım fiyatlarında gerçekleşti. Bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatları bu ayda yüzde 4,98 oranında arttı, canlı hayvan fiyatları ise yüzde 0,67 oranında düştü. Haziran ayında buğday fiyatlarının sınırlı bir oranda gerilediği gözlendi. Böylelikle tarım grubu yıllık enflasyonu yaklaşık 10 puanlık artışla yüzde 4,28 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında imalat sanayi fiyatları yüzde 1,08 oranında arttı. Türk Lirası`nda son dönemde kaydedilen değer kaybının imalat sanayi alt grupları genelinde hissedildiği gözlendi. Bu dönemde petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının yıllık artış oranı ise yüzde 4,58 ile önceki aya kıyasla yükseldi.

MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, haziran ayında bütün gruplarda artış gözlenirken en belirgin artış enerji ve ara malı gruplarında gerçekleşti. Ara malı fiyatlarındaki yükselişte demir, çelik ve demir alaşımları fiyatları, sermaye malları fiyat artışında ise metal yapı malzemeleri fiyatları etkili oldu. Dayanıksız tüketim malları fiyatları da işlenmiş sebze meyve fiyatlarının etkisiyle yükseldi. Sonuç olarak, imalat sanayi yıllık enflasyonu geçen aya göre 1,88 puan artarak yüzde 3,85 olarak gerçekleşti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 0,00% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2632 Değişim: -0,04%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0516 Değişim: -0,10%
Düşük 35,0211 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.466,40 Değişim: 0,01%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.470,16
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.