Merkez Bankası Başkanı Erçel,

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Enflasyonhedeflemesi yaklaşımının başarıya ulaşmasında, para istikararı için güçlü kurumsal taahhüt anahtar Ekonominin harekete geçirilecek kısa vadede faydalar sağlanmasını içeren politikalar miyopluk. Bu çeşit politikalar enflasyonun yükselmesine neden olur - İzlenecek politikaların, piyasaların güvenilir bilgilere ulaşmasına olanak sağlanması gerekir


ANKARA (A.A) - 19.10.2000-Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının başarıya ulaşmasında, ``para istikrarı için güçlü kurumsal taahhüdün anahtar olduğunu`` söyledi. Ekonomide kısa vadede faydalar sağlanmasını içeren politikaları ``miyopluk`` olarak niteleyen Erçel, izlenecek politikaların, piyasaların güvenilir bilgilere ulaşmasına olanak sağlaması gerektiğini bildirdi. Erçel, Merkez Bankası`nda bugün düzenlenen ``Enflasyon Hedeflemesi`` konulu uluslararası konferansın açılışında konuştu. Gazi Erçel, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının, sadece gelişmiş ülke merkez bankalarının değil aynı zamanda gelişmekte olan ülke merkez bankalarının da artan oranda başvurduğu politika olduğunu söyledi Hızlı bir değişimin yaşandığı dünyada, ticari faaliyetlerde görülen marjinal belirsizliklerin önem kazandığına işaret eden Erçel, teknolojilerde görülen gelişme, küreselleşme ve artan rekabetin iş dünyasının önünde bulunan sorunlar olduğunu bildirdi. 1990`lı yılların ekonomik ortamında, iş dünyasının sadece teknolojiye yaptığı yeni yatırımlardan dolayı değil aynı zamanda enflasyon riskini de aldığını belirten Erçel, enflasyon koşullarında iş dünyasının, bireylerin, enflasyona karşı kendilerini koruma veya bundan fayda sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Hızla değişen koşulların, iş dünyasının kararlarının yanı sıra yürütülen para politikalarını da etkilediğini söyleyen Erçel, bu koşullar altında merkez bankasının rolü ve para politikasının çatısının daha açık çizilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

-PARA POLİTİKALARININ AMACI-

Erçel, para politikalarının nihai amacının, enflasyonun ``ekonomik kararlara etki etmeyecek kadar düşük düzeyde seyretmesi olarak algılanan, makul para istikrarının sağlanması`` olduğunu belirtti. ``Enflasyon hedeflemesi para çatısı`` yaklaşımının, dinamik biçimde değişen ekonomik ortamın doğal bir reaksiyonu olduğunu ifade eden Erçel, izlenen para politikalarının zamanlamasının önemli olduğuna işaret etti. Para politikaları göreceli olarak uzun vadeli olduğunu söyleyen Erçel, ``Büyük ölçüde enflasyonun düşürülmesine yönelik Merkez Bankası tarafından alınan kararlar, bir veya iki yıl süreli olarak ele alınmalı. Enflasyonun düştüğü bir ortamda, Merkez Bankası fiyatların gelecekte ne olacağını düşünmeli`` dedi


MİYOPLUK..

Siyasi baskılar sonucunda, ekonominin harekete geçirilerek kısa vadede faydalar sağlanmasını içeren politikaları ``miyopluk`` olarak nitelendiren Erçel, bu çeşit politikaların enflasyonun yükselmesine neden olduğunu söyledi. Erçel, izlenecek politikalarınpiyasaların güvenilir bilgilere ulaşmasına olanak sağlaması gerektiğini bildirdi. Enflasyon oranının düşük düzeyde seyretmesine olanak sağlayacak fiyat sinyallerinin niteliğinin artırılmasının önemine de işaret eden Erçel, bu çeşit politikaların gerçek ve beklenen enflasyon arasındaki açığın kapatılması sağlayacağını anlattı. Erçel, öngörülere bağlı enflasyon beklentisinin ortadan kaldırılmasıyla, nominal faiz hadlerinin düşeceğini, fiyatlar üzerinde gelecekteki belirsizliklerin ortadan kalkacağını, kredisi yüksek nominal çıpanın gerçek ve real faizlerde enflasyon riskini azaltacağını bildirdi.


ŞEFFAF POLİTİKA...

Merkez Bankası`nın açık bir politika izlemesinin önemine değinen Erçel, para politikalarının şeffaf, hesap verebilir, öngörülebilir- kolay izlenir ve güvenilir olması gerektiğini söyledi. Erçel, enflasyon hedeflemesi yaklaşımının çatısı için, orta vadede enflasyon oranlarının ilan edilmiş olması, para istikrarının tanınması, para politikası stratejisinde şeffaflığın artırılmasının, kurumsal alanda ve faaliyetlerinde bağımsız bir merkez bankası ile birbirine uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu bildirdi. Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefinin önceden ilan edilmesinin, piyasalar ve kamuoyunda gelecekteki enflasyonun ne olacağı konusunda belirsizliği ortadan kaldıracağına dikkati çeken Erçel, merkez bankasının enflasyon hedefi konusunda orta vadeli politikalarının, özel sektörün planlarının gelişmesi, izlenen para politikasının kamuoyunda geniş birçimde ele alınması, merkez bankasının hesap verilebilirliğin artmasına yol açacağını vurguladı. Erçel, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde bir merkez bankasının kısa vadeli hareketlerin uzun vadeli sonuçlarını hesaplamak ve kamuoyuna açıklamak zorunluluğu olacağını, böylelikle kamuoyu denetimi ve tartışmalarına açık olacağını kaydetti.


Uluslararası Para Fonu Ekonomi Araştırma Bölümü`nden Douglas Laxton da, konferansta yaptığı konuşmada enflasyon hedeflemesi yaklaşımında Kanada Merkez Bankası`nın izlediği politikayı anlattı. İki gün sürecek konferansa, çeşitli ülke merkez bankalarından temsilciler katılıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.939 Değişim: 2,29% Hacim : 85.105 Mio.TL Son veri saati : 16:24
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.939
Açılış: 9.763
32,4428 Değişim: -0,13%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8000 Değişim: -0,49%
Düşük 34,7575 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.446,02 Değişim: 0,40%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.