Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

21.06.2016 - 14:02 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) haziran ayı faiz kararını açıkladı. Banka beklentiler dahilinde faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirdi.

Merkez Bankası (TCMB), Murat Çetinkaya başkanlığındaki üçüncü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere Haziran ayında da 50 baz puanla devam etti.

TCMB politika faizi ve koridorun alt bandını sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.25 seviyelerinde sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel yüzde 9'a çekti. Böylece bu yıl üst üste yapılan dört indirimle üst bantta yapılan indirimler toplam 175 baz puana ulaşmış oldu.

Haberin Devamı

TCMB metninde para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceği, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı ile enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine ilişkin ifadeler korundu.

##$HABER_1432697$##

PPK metninin enflasyonla ilgili bölümünde ve özellikle çekirdek enflasyon kısmında değişiklik yaşandı.

Mayıs ayı PPK metininde "Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" şeklinde yer alan ifade Haziran ayında şu şekilde güncellendi:

"Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir."

Haberin Devamı

Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette yıllık enflasyonun son üç yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam etmesi, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarında acele etmeyeceği beklentisi ve hükümetin düşük faiz çağrıları ile koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirimlerine devam etmesi bekleniyordu.

Tüketici fiyatları enflasyonu gıda kaleminde düşüşün sürmesine paralel Mayıs'ta beklentilerin altında yüzde 0.58 artarken, yıllık enflasyon Nisan ayında gerilediği son üç yılın en düşük seviyesinden uzaklaşmayarak yüzde 6.58 oldu.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde uzun süren baskının ardından geçen ay düşüş eğilimi görülmüştü. Buna göre Nisan'da yüzde 9.21 olan "H" endeksi Mayıs'ta yıllık olarak yüzde 8.69'a, "I" endeksi ise yüzde 9.41'den yüzde 8.77'ye geriledi.

TCMB metninde yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığı yönündeki görüş de korundu.

PPK metninin ilgili bölümü şöyle devam etti:

"Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir."

"Faiz koridorunun daraltılmasında sona gelindiğine dair bir sinyal yok" görüşüne yer verilen Halk Yatırım tarafından PPK sonrası yayımlanan raporda, TCMB'nin üst bandın indirilmesi yoluyla faiz koridorunu daraltma adımlarının devam ettiği belirtilerek, "Bu adımların sonuna gelindiğine dair net bir sinyal de bulunmuyor. Bu noktada, küresel düşük faiz ortamı ve risk algılamasının nasıl bir görünüm sunacağı belirleyici olacak" denildi.

Öte yandan TCMB Başkan Yardımcısı olarak görevine kısa süre önce başlayan Murat Uysal da ilk kez toplantıya PPK üyesi olarak katılmış oldu.

Geçen ay ise PPK'ya Erkan Kilimci ilk kez katılmıştı.

ILIMLI, İSTİKRARLI BÜYÜME EĞİLİMİ KORUNUYOR

Haberin Devamı

PPK metninde sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmeye devam ettiği de belirtildi ve açıklama şöyle devam etti:

"Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir"

TCMB iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumakta olduğuna da vurgu yaparak yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmelerini de yineledi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.