Moody's Türkiye değerlendirmesini açıklayacak! Beklenti ne?

04.08.2015 - 12:27 | Son Güncelleme :
Moody's Türkiye değerlendirmesini açıklayacak! Beklenti ne? | Ekonomi Haberleri

Ekonomistler Moody's'in yapacağı değerlendirmede, Türkiye'nin kredi notunda veya görünümde değişikliğe gitmeyeceğini tahmin ediyor

Mayıs 2013'te Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody's, bu yıl ikinci gözden geçirmesini 7 Ağustos Cuma günü yapacak. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; kuruluş, daha önce değerlendirme takviminde yer alan 10 Nisan'da Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde güncellemeye gitmeyerek, Türkiye'ye yönelik değerlendirmesini böylece üçüncü kez ertelemiş oldu. 

Haberin Devamı

Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yapan Moody's, not görünümünü "durağan”dan, "negatif"e çevirirken,  "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmişti. 

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Moody's genel seçimin ardından 10 Haziran'da yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline dikkati çekmişti. Moody's'in Türkiye'ye ilişkin bu yılki son değerlendirme toplantısının 4 Aralık'ta yapılması bekleniyor. 

Moody's'in bu hafta cuma günü yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmede bulunan ekonomistler, kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notu ve negatif görünümünü teyit edebileceğini ya da hiçbir açıklama yapmayarak kararını erteleyebileceğini öngörüyor 

‘MOODY'S YA TEYİT EDER YA DA KARARI ERTELER’ 

Erste Securities İstanbul Başekonomisti Nilüfer Sezgin, en son yaptığı değerlendirmelerde politik gelişmelerin kredi notu üzerinde riskler yarattığına vurgu yapan Moody's'in cuma günü Türkiye'nin kredi notunu ve negatif görünümü teyit edebileceğini veya hiç bir açıklama yapmayarak kararını erteleyebileceğini ifade etti. 

Ancak, belirsizliklerin derinleşmesi ve jeopolitik gelişmelerin de not üzerindeki negatif baskıyı artırdığını belirten Sezgin, bu gelişmelerin Türkiye'nin kredi notunun bu toplantıda olmasa da ileriki bir tarihte indirilmesi riskini giderek artırdığına dikkati çekti. 

Haberin Devamı

‘MOODY'S'İN TÜRKİYE NOTU DAHA ÖNEMLİ’ 

Moody's'in Türkiye'yi 15 aydır negatif görünümde tuttuğunu ve genel teamülün 12 ila 18 ay içerisinde negatif görünümde olan ülkelere ilişkin bir karar verilmesi yönünde olduğu bilgisini veren Sezgin, yani bu sene içerisinde Moody's'in muhtemelen Türkiye'yi yeniden nötr görünüme yükseltmesi veya riskler yeteri kadar büyümüşse not indirimi için izlemeye alması gerekebileceğini anlattı. 

İzlemeye aldıktan yaklaşık üç ay sonra not indiriminin gerçekleşebileceğini söyleyen Sezgin, Moody's'in Türkiye notunun diğer kurumlara nazaran daha önemli olduğunu ifade etti. 

Nilüfer Sezgin, şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Çünkü S&P zaten Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor ve halihazırda riskleri muhtemelen nota yansıtmış durumda. Diğer yandan, Fitch ki Türkiye'yi yatırım yapabilir seviyede derecelendiren bir kurum, Türkiye'nin görünümünü pozitifte tutuyor. Yani riskler artarsa not indirimi yerine görünümü negatife çekmek için alanı var." 

‘MOODY'S PAS GEÇEBİLİR’ 

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise Moody's'in bu haftayı pas geçebileceğini ifade ederek, son dönemde Türkiye’de varlık fiyatlarının asıl belirleyicisinin ülke risk primi olduğunu dile getirdi. 

Risk priminin şu anda hem iç politik hem de jeopolitik gelişmelere göre fiyatlandığını belirten Yılmaz,  her iki tarafta da henüz tetikleyici gelişmelerin gerçekleşmediğine dikkati çekti. 

Yurtiçinde yeni hükümetin kurulması yurt dışında ise Suriye'de güvenli bölge oluşumu ve NATO güçleri ile işbirliğinin tetikleyici olaylar gibi göründüğünü söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Moody’s bu konularda somut gelişmeler görmeden ülke kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmamayı tercih edebilir. Türkiye'nin şu anda en güçlü yanı Merkez Bankası'nın para politika çerçevesini Fed'le birlikte normalleştireceğini açıklaması." 

Haberin Devamı

‘REFORMLAR GECİKECEK’ 

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise bir kredi derecelendirme kuruluşunun sorduğu ana sorunun, "Kendi grubundaki ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin borç ödeme kabiliyeti nedir?" şeklinde olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin fark edilir şekilde yavaşlarken, siyasi belirsizliklerinin arttığını ifade etti. 

Düşük enerji fiyatlarının cari açık üzerindeki baskıyı hafifletmesine rağmen uluslararası rezervlerin halen düşük seviyede olduğunu dile getiren Hungerland, bu nedenle Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Türkiye'nin net uluslararası yatırım pozisyonunun (UYP) geçen yıla kıyasla kötüleştiğini belirtti. 

Moody's'in Haziran ayında yayımladığı raporda Türkiye'nin kamu borcu ve borçlanma gereksinimlerinin nispeten düşük ve "Baa3" puanına sahip birçok ülkeyle karşılaştırıldığında daha iyi durumda olduğunu anımsatan Hungerland, "Bu yüzden Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu aynı şekilde bırakmasını bekliyoruz" dedi. 

"Esas sorulması gereken soru; 'Siyasi cephede neler olacak?" diyen Hungerland, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Eğer barış geri gelmezse Türkiye'nin ciddi ölçüde ihtiyacı olan ekonomik reformlar gecikecektir. Bunun anlamı yeni hükümete kritik bir önem addedilecek. Yeni hükümet, yatırımcı güvenini yeniden kazanmak ve uluslararası sermayenin çıkışını önlemek zorunda."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5199 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4671 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9609 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8430 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.436,66 Değişim: 0,02%
Düşük 2.432,22 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.