NİV tavanı kaygı yarattı

08.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası`nın NİV tavanını sıfıra çekmesi ekonomistler tarafından desteklenirken, bankacılar, bu tutumu bankanın hareket kabiliyetini kısıtlayıcı bir adım olarak değerlendirdiler.


Merkez Bankası`nın Net İç Varlıklar (NİV) tavanını sıfıra çekmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Ekonomistler, enflasyon hedefine ulaşılması için faizlerin düşürülmek istenmemesinin doğru bulurken, bankacılar, MB`nin hareket alanının sınırlanmasının doğru olmadığını söylediler. Bankacılar, kasım ayında yaşanan ve Merkez Bankası`nın müdahale yeteneğinin sınırlı olması nedeniyle derinleşen krizin izleri sürerken yeni belirlenen hedeflerin endişe yarattığını ileri sürdüler. Bankacılar, yeni kararın piyasadaki paranın daha fazla çekileceği anlamına geldiğini kaydettiler. NİV tavanının sıfıra çekilmesinin Merkez Bankası`nın manevra kabiliyetini kısıtlayacağını belirten bankacılar, bu tutumun da bankacılık sistemini sıkıştıracağını vurgulayıp , IMF ve Merkez Bankası`nın döviz girişine güvendiklerini ancak, bir kriz durumunda ciddi sıkıntı yaşanabileceğini sözlerine eklediler.
Ekonomistler ise, enflasyonla mücadele programı çerçevesinde faizlerin bir süre daha yukarıda tutulmak istenmesinin doğru bir karar olduğunu söylediler. Ekonomistler, düşük faiz ortamının iç talebi körüklediğini bunun da enflasyon üzerinde baskı yaptığını belirterek, yeni hedeflerle faizlerin bir süre daha yukarıda seyredeceğini geçen yıl yaşanan sıkıntıların önlenebileceğini kaydettiler. Ekonomistler, hızlı döviz çıkışı yaşanması durumunda üst tavanın geçerli olmayacağı sinyalinin verildiğini söylediler.


MB`ye hareket imkanı sağlanmalıydı:

Denizbank Bono Grup Müdürü Cem Kurdoğlu, Merkez Bankası`nın yılbaşından beri döviz girişi olmasına rağmen, faizlerin gevşemesini önlemek amacıyla piyasaya fazla para vermediğini belirtti. Kurdoğlu, kasım ayında yaşanan krizde Merkez Bankası`nın Net İç Varlıklar hedefi nedeniyle piyasaya para veremediğini ve ciddi bir sıkıntının yaşandığını belirterek, bugün de bir döviz çıkışı olması durumunda TL`nin sıkışmasının gündeme gelebileceğini ve faizlerde patlamanın yaşanabileceğine dikkat çekti. Kurdoğlu, Örneğin piyasada 1 milyar dolarlık bir çıkış yaşanması durumunda faizler yeniden yüzde yüzler seviyesine çıkar ve Merkez Bankası da müdahale edemez. IMF döviz girişi olması nedeniyle hedefleri yeniden ayarladı. Ancak, gelen döviz kalıcı değil, yeniden geri gidebilir. Bu nedenle Merkez Bankası`na biraz daha rahatlık sağlamaları gerekirdi dedi. Kurdoğlu, enflasyonun aşağı çekilmesi nedeniyle böyle bir tutum izlenmesinin MB`nin hareket alanını daraltacağını bunun da bankacılık sistemini sıkıştıracağını söyledi.


IMF yakın takip yapıyor:

Ekonomist Uğur Civelek, Merkez Bankası`nın likidite desteğinin azalacağını ve piyasadaki faizlerin biraz daha sıkılacağını belirterek, gecelik faizlerin biraz daha yükseleceğini kaydetti. Civelek, kasım ayında yaşanan kriz sonrasında IMF`nin Türkiye`yi daha yakından takip etmeye başladığını vurgulayarak, bir sorun yaşanması durumunda IMF`nin daha erken müdahale şansının olacağını, dolayısıyla üst sınırın geçerli olmayacağı sinyalinin verildiğini ileri sürdü. Civelek, Net İç Varlıklar hedefinin sıfıra çekilmesinde şu mesaj alınabilir; Hazine ihalelerinde bankalar biraz yüksek faizden bono alıp, bunu düşük faizle fonlayarak kayıplarını telafi etmeye çalışıyorlardı. IMF, bu tutuma sempatik bakmadığı için Merkez Bankası`nın para vermesini biraz daha kısma kararı aldı dedi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.