Romanya`daki Türk İşadamları Banco Turco Romana`yla Sarsıldı

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bayındır Holding`in Romanya`daki bankası Banco Turco Romana`nın (BTR) yarattığı kriz, orada faaliyet gösteren 6 bin 500 Türk şirketini de etkiledi. Türk Romen Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tamer Atalay, ‘‘Artık suçlanan banka değil, Türkler ve Türkiye oluyor’’ dedi. Romanya`da banka krizine neden olan Bayındır Grubu`nun bankası Banco Turco Romana`nın (BTR) yaşadığı likidite sorunundan sadece Romen tasarruf sahipleri değil, Romanya`daki Türk işadamlarının büyük bölümü de etkileniyor. Lokantacısından, mağaza sahibine, tekstilcisinden dondurmacısına, bilgisayarcısından kuruyemişçisine kadar sayıları 6 bin 500`ü bulan Romanya`daki Türk şirketleri de BTR`nin sorunlarını aşmasını umutla bekliyor. Hepsi, Bayındır Grubu`nun İş bankası ve Vakıfbank arasında paylaştırılan mal varlığından elde edilen paranın bir an önce Romanya`ya gönderildiği haberini duymak için kulakları kabartmış bekliyor. Aksini ise hiç biri akıllarına bile getirmek istemiyor.


ZARARI TÜRKLERE;

BTR yüzünden Türk firmalarının işleri de bozulmaya başlamış. Bankadan canı yanan Romen tasarruf sahipleri, Türklerden alışveriş yapmaktan kaçınır hale gelmiş.Türk Romen Sanayici ve İşadamları Derneği`nin Başkanı Tamer Atalay, ‘‘Kamuran Çörtük`ün bankası yüzünden Türkiye ve Romanya`daki Türk işadamları zarar görmeye başladı. Artık suçlanan banka değil, Türkler ve Türkiye oluyor’’ dedi.Romanya Türk Yatırımcılar Birliği Başkanı Bekir Ünal`da, BTR sorunu çözülmediği taktirde, en büyük zararı Romanya`da ki yatırımcıların göreceğini savundu. Ünal, ‘‘Banka krizinin ardından Türk firmalarının iş hacmi yarı yarıya düştü. Para akışı sağlanmazsa, sorun daha da büyüyecek’’ diye konuştu.


İLİŞKİLER GERİLDİ;

Romanya`daki Türk işadamlarından Cemil Tunka da, Türk firmalarının Romanya`da en fazla yatırım yapan yabancı sermaye açısından ilk beş arasında yer aldığına dikkat çekiyor. Tunka, ‘‘Romanya`da 15 bin işadamı, 6 bin 500`de Türk firması bulunuyor. Kısa bir süre öncesine kadar Romen halkı ve hükümetiyle ilişkilerimiz çok iyiydi. BTR olayı patlak vermesinin ardından ilişkiler gerginleşti. Sorun çözülmezse, bizler de zor duruma düşebiliriz’’ dedi. Romanya`daki diğer Türk bankaları, BTR sorunundan ilk önce olumlu yönde etkilenmişler. BTR`den kaçanlar diğer Türk bankalarına yönelmiş. Ancak, bu gelişme, daha sonra yerini mevduat girişinde azalmaya bırakmış. Türk bankacılar, ‘‘Sisteme güven kaybolunca, tasarruflar hemen yastık altına kayıyor’’ dediler. (HÜRRİYET)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,00% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2633 Değişim: 0,02%
Düşük 32,2330 08.05.2024 Yüksek 32,2802
Açılış: 32,2564
34,6835 Değişim: -0,08%
Düşük 34,6184 08.05.2024 Yüksek 34,7562
Açılış: 34,7107
2.404,31 Değişim: 0,17%
Düşük 2.392,48 08.05.2024 Yüksek 2.405,40
Açılış: 2.400,34
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.