Sağlık Personeli Ücretlerine Iyileştirme

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sağlık Bakanlığı`Na Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki Kanun Tasarısı, Sağlık Ve Sosyal İşler Komisyonu`Nde Benimsendi -Sağlık Bakanı Durmuş: -Hastaneler, Devlete Yük Olmayacak -Koruyucu Sağlık Hizmetleri Ücretsizdir Ve Böyle Olmaya Devam Edecektir


ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - Vardiyalı çalışma sistemi uygulanan hastanelerde çalışan sağlık personeli ile muayenehane açmayan başhekimlere döner sermaye gelirlerinden yapılacak ödeme tutarlarını artıran yasa tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda küçük değişikliklerle benimsendi. Sağlık Bakanı Durmuş, tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi verirken, hastanelerde hizmet üreten ile üretmeyene eşit ücret verildiğini, bunun çalışma önünde bir engel olarak görüldüğünü belirterek, hastanın hekimini seçebilmesi ve sağlık personelinin performansını artırabilmesi için hakkaniyetin sağlanması amacıyla bu tasarının hazırlandığını söyledi. Tasarı ile hastanelerin birer sağlık işletmesi olarak gelirlerini iyi kontrol edebilmesi, döner sermaye payının çalışanlara belli bir adalet içinde dağıtılmasının amaçlandığını kaydeden Durmuş, Hastaneleri, devletin sırtında yük olmaktan kurtarmak istiyoruz dedi.


Türkiye`dehiçbir sağlık güvencesi olmayanların sağlık masraflarının yeşil kart ile devlet tarafından karşılandığını ifade eden Durmuş, ödeme gücü olduğu halde sosyal kurumlarının sırtına binerek, ücretsiz hizmet almak isteyenlerin kendi imkanlarından faydalanması gerektiğini, bu amaçla hastanelerin döner sermaye işletmelerinin daha verimli işletilmesi için bazı tedbirler alındığını bildirdi. Surtime olarak nitelendirilen, hastanelerde saat 16.00`dan sonra hastanede hizmet üretecek şef ve şef yardımcısı bulunmasanı istediklerini kaydeden Durmuş, aksi taktirde hastanın hekimini seçme şansını kullanamayacağını anlattı. Durmuş, şöyle konuştu: Gündüz mesaisinde baktığı hasta sayısı, incelediği laboratuvar veya yaptığı ameliyat sayısından hareketle bir standart oluşturarak, bunun üzerinde saat 16.00`dan sonra verilen hizmetlerden döner sermaye pay alsın. Aksi taktirde, saat 16.00`dan sonra da hizmet üretse, bu standardı doldurmamışsa kişiye döner sermayeden pay yansımasın. Hedef, çalışanın belli düzeyde hasta bakması, maaşını haketmesidir. Aksi taktirde çalışan ile çalışmayan aynı ücreti alırsa huzursuzluk olur.


Sağlık müdürlüklerinin döner sermayeden faydalanamadığını, iyi sağlık müdürlerini görevde tutamadıklarını belirten Durmuş, deneyimsiz insanlarla koruyucu sağlık hizmetlerinin iyi verilemediğini anlattı. Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra tedavi edici hizmetlerin de verildiğine işaret eden Durmuş, ikisini birbirinden ayıracaklarını, koruyucu sağlık hizmetlerinin ücretsiz verildiğini ve aynı şekilde devam edeceğini bildirdi. Halenbakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarında 7 aşının ücretsiz yapıldığını, bunun için yılda 11 milyon dolar ödendiğini belirten Durmuş, bundan geriye dönüş olmayacağını vurguladı. Halen 36 ildeki 65 hastanede vardiyalı sistemin uygulandığını ve saat 16.00`dan sonra da uzman doktor bulunduğunu hatırlatan Durmuş, Bundan sonraki adım, sözleşmeli doktor çalıştırılması olacak diye konuştu.


DÖNER SERMAYE KAÇAKLARI ÖNLENECEK

Durmuş,Sağlık ocağı, dispanser, ana çocuk sağlığı merkezlerinde verilen tedavi edici veya tanıya yönelik girişimlerde döner sermaye gelirleriyle hizmet üretilsin. Bunlardan elde edilecek payların bir miktarı sağlık müdürlüğünde, ayrıca yüzde biri de bakanlık merkez teşkilatında kullanılsın dedi. Kalkınmada öncelikli olmayan iller ile ilçelerinde ciddi sağlık personeli açığı bulunduğunu hatırlatan Durmuş, bunların döner sermayesinin iyi olduğunu, Maliye Bakanlığ`nın da önerisiyle kadro karşılığı sözleşmeli doktor çalıştırılmasının öngörüldüğünü belirtti. Hastanelerde otomasyona geçileceğini belirten Durmuş, böylece döner sermaye kaçaklarının da önleneceğini bildirdi. Durmuş, bilgi verdikten sonra komisyondan ayrılırken, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Haluk Tokuçoğlu, gazetecilerin soruları üzerine, Tasarının yasalaşması halinde, döner sermayeden doktor ve sağlık personeline bir maaş kadar ek para verilecek dedi.


TASARI NE GETİRİYOR?

Sağlık Bakanlığı`na Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun ile 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasını Öngören Kanun Tasarısı, Komisyon`da küçük değişikliklerle kabul edildi. Tasarıya göre, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, o birimde görevli yardımcı hizmetler ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personele, bunların bir yılda alacakları aylık, yan ödeme ve her türlü tazminat tutarınını yüzde 80`ini, diğer personele yüzde 100`ü aşmamak üzere ek ödeme yapılacak. Bu tutarlar, vardiyalı çalışma sistemi uygulanan hastanelerde normal günlük çalışma saatleri dışında ikinci vardiyada yürütülen hizmetler kapsamında fiilen çalışılan günler için yüzde 30`una,yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane ve acil serviste çalışan sağlık personeline (tabipler hariç, anestezi uzmanı ve asistanlar dahil) yüzde 50`sine, muayenehane açmayan hastane başhekimlerine yüzde 200`üne kadar fazlasıyla tespit edilebilecek.


Sağlık Bakanlığı`na bağlı hastanelerde şef, şef yardımcısı ve uzmanlar tarafından acil vakalar hariç olmak ve saat 16.00`dan önce olmamak üzere mesai saatleri dışında özel sağlık hizmetleri verilebilecek. Bu hizmetlerden elde edilecek ücretler, döner sermayeye gelir kaydedilebilecek. Bu hizmetlerde görev alacak personele döner sermayeden yapılacak ek ödemelerin oranı, esas ve usülleri ile hizmet ücret tarifesi Sağlık Bakanlığı`nca belirlenecek. Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden; o birimde görevli personele yapılacak ek ödeme toplamı, ilgili birimin cari yıldaki döner sermaye gelirinin yüzde 50`sini aşamayacak. Sağlık Bakanlığı`na bağlı il düzeyindeki mevcut döner sermayeli işletmeler birleştirilir ve birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlardaki Ana Çocuk Sağlığı, Sağlık Ocağı, Verem Savaş Dispanserleri ve Halk sağlığı Laboratuvarları gibi koruyucu sağlık hizmetleri dışında kalan tedavi hizmetlerini de kapsamak üzere her ilde bir adet döner sermayeli işletme kurulacak. Sosyal güvencesi bulunmayanlardan ödeme gücü olmadığı belirlenenlerden ücret alınmayacak. Bunların masrafı, bağlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak. Sosyal güvenlik kuruluşlarının bu ödemesi, ilgili bakanlık ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre tespit edilecek. Büyük illerde, Sağlık Bakanlığı`nın teklifi ve Maliye Bakanlığı`nın uygun görüşü üzerine birden fazla döner sermaye işletmesi kurulabilecek. Tasarı, Sağlık Bakanlığı`na toplam 9 bin 110 kadro verilmesini de öngörüyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4534 Değişim: -0,10%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7451 Değişim: -0,65%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.437,68 Değişim: 0,06%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.