Şahin Tulga; P2P

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

P2P sayesinde daha çok kişisel bilgisayar satılacak ve daha yüksek performanslı UNIX sistemlerine gereksinim azalacak.


P2P “peer –to-peer” deyimin kısaltılması. İngilizce de “eşit”, “akran” , “aynı seviyede” anlamına geliyor. P2P, bir iletişim ağı üzerindeki herhangi bir bilgisayarın diğer bilgisayarların işlem ve depolama kapasitelerini kullanabilmesi demek oluyor. P2P teknolojilerinin kullanımı, ilk olarak 1980’li yıllarında başında, kişisel bilgisayarları aynı bina içinde birbirine bağlayan “yerel alan ağları” üzerinde geliştirildi. Novell Netware Lite, MS Windows for Workproups ve LANtastic yazılımları, P2P teknolojisinin ilk örnekleri. P2P’nin ilk defa internet üzerine taşınması ise 1999 ortalarında, Kaliforniya Üniversitesi’nin bir projesi sayesinde gerçekleşti. Uzayda canlıların varlığını araştırmak için radyo sinyallerinin analizlerini yapan araştırmacılar, çok yüksek bir işlem kapasitesine gereksinim durdular. 110 milyon değerinde olan , o zamanın en yüksek hızlı bilgisayarının işlem hızı yetersiz kaldı.


Araştırmacılar da internet üzerindeki kişisel bilgisayarların işlem kapasitesini kullanabilecek yazılım teknolojisini geliştirdiler. Söz konusu programın halen 2.4 milyon gönüllü katılımcısı var. Ulaşılan ortalama işlem kapasitesi ise yeterli. Yayımlanan bir araştırmaya göre, bireyler ve firmalar için kişisel bilgisayar kapasitesi kullanım oranı sadece yüzde 25. P2P’nin en büyük faydası, ağ üzerindeki bilgisayarların işlem ve saklama kapasitesini dahaiyi kullanabilmesi. Başka bir fayda ise düşüş fiyata çok yüksek işlem performansı sağlayabilmesi. Ayrıca ağ üzerindeki bilgisayarlar , birbirlerinin yazılımlarını ve verilerini görebiliyor ve kullanabiliyorlar. İntel ve Microsoft firmaları, internet üzerinde P2P teknolojilerinin gelişimini destekliyorlar. Bu sayede daha çok kişisel bilgisayarların satılacağı ya da yüksek performanslı UNIX sistemlerine gereksinimin azalacağını düşünüyorlar. Bu arada, P2P teknolojisinden sabit diski olan veya yüksek seviyede belleğe sahip PC dışındaki cihazlarında yaralanabileceğini belirtelim.
İnternet üzerinde P2P’nin çalışabilmesi için her bir bilgisayara şunların yüklenmesi grekiyor.


* Sistemin yazılımları –ki bunlar arasında tüm kullanıcıların adres ve rehberleriyle tüm interneti tarayabilecek ajan yazılımlar da var.

* Uygulama yazılımları –ki bunlar her uygulamada değişken.

Halen bir çok firma, P2P yazılımlarını geliştiriyor. Bunlar arasında en yaygın olan Napster , kullanıcı bilgisayarlarındaki müzik dosyalarının paylaşımı konusunda çalışıyor. Gnutella ve Freenet’in dosya paylaşımını sağlayan yazılım ürünleri var. Bugün itibariyle en önemli P2P yazılım ve uygulama getiricisi ise Groove Netwoks. Yaklaşık iki ay önce kapsamlı doküman ve uygulama paylaşımı sağlayan yazılım ürünlerini duyurdular. P2P’nin başarılı olması için sisteme dahil olan tüm bilgisayarların sürekli olarak internete bağlı olması gerekli. Ayrıca kullanıcılar , başkalarının kapasite veri ve programlarını başkalarına kullandırmaya istekli olmalılar. Bunun sağlanması için ise kullandırma karşılığında bir değer elde etmeleri gerekli.


Benim tahminin P2P teknoloji ve iş modellerinin en çok B2B alanında başarılı olacağı yönünde. Örneğin, alıcı ve satıcının birbirlerinin bilgisayarlarından stoklarını görebilmeleri, sipariş takibi alanında bir yarar sağlayacak. Firmaların P2P sayesinde alışveriş yapacakları diğer firmaları kendi kendilerine bulabilme ve anlarla doğrudan anlaşabilmeleri, işlerine hız kazandıracak. Bu B2B pazaryeri uygulamalarındaki gibi komisyon ödeme ve belirli sayıda firmayla çalışma gereksinimini de ortadan kaldıracak. Bu yüzden P2P ile B2B’nin karışımı olan B2P (Business-to-peer) modelinin gelişeceğini tahmin ediyorduk. Bunun gerçekleşebilmesi için P2P’nin standartlarının belirlenmesi, veri ve sistem güvenliğinin sağlanması gerekli. Buna bir de karmaşık ticari işlemleri yapabilecek ve farklı iş süreçlerini algılayabilecek yetenekli uygulama yazılımlarının gerçekleştirilmesini de ekleyin. Bütün bunların internet hızıyla gerçekleşeceğini hesaba katın ve B2P ile tanışmaya hazırlanın. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.