Şirketler 2001`de Maliyet Kısacak

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin önde gelen yönetim danışmanları, şirketlerin 2001 yılı stratejilerini hazırlarken maliyet düşüşünü öne çıkardıklarını söyledi.


Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, şirketlerin 2001 için hazırladıkları stratejiler de şekillenmeye başladı. Ekonomik konjonktürdeki düzelme sayesinde ufuklarının 10 yıla kadar genişlediğini belirten özel sektör temsilcileri, önlerini görebilmenin rahatlığıyla daha cesur stratejilerle yola çıkacak.Bu görüşü doğrulayan Türkiye`nin önde gelen yönetim danışmanları da şirketlerin 2001 stratejilerini oluştururken ekonomik programın performansına bağlı olarak hareket edeceğini belirtiyor. Özellikle bono ve devlet tahvillerinde faizlerin düşmesi nedeniyle şirketlerin esas faaliyet alanlarına döndüğünü vurgulayan danışmanlar, bu noktada maliyet kısıntısının ön plana çıktığını bildiriyor. Şirketlerin kendilerine en çok bu konuda başvurduğunu belirten yönetim danışmanları, Bu doğrultuda teknolojilerin yenilenmesi ve yeni yönetim anlayışlarının uygulanması konuları önem kazanıyor yorumunu yapıyor.


YATIRIM İKLİMİ DOĞDU;

Yatırım ikliminin olumluya dönmesiyle birlikte, şirketlerin yatırım heveslerinin kabardığını bildiren yönetim danışmanları, özellikle bankacılık sektörünün orta vadeli kredi açmada nazlanması nedeniyle bu hevesin sanayicinin kursağında kaldığını belirtti. Danışmanlar, bu nedenle 2001 stratejilerinde şirketlerin finansman bulma amaçlı çalışmalarının da öne çıkacağı uyarısında bulundu.Şirketlerin 2001`de verimliliği artırıcı çalışmaları da olacağını ifade eden yönetim danışmanları, bu kapsamda teknoloji yatırımlarının artacağını, işçilik maliyetlerinin düşeceğini vurguladı.Yönetim danışmanları, bu süreçte işten çıkarmaların artabileceği ve üst yönetimlerde dahi iş tehlikesi doğabileceği uyarısında bulundu.


DIŞARIDAN DESTEKLE MALİYETLER AZALTILACAK;

Önümüzdeki dönemde şirketler, daha fazla outsourcing`e yönelecek. Özelllikle insan kaynaklarında dışarıdan destek ağırlık kazanacak. Burada ana amaç tabii ki maliyetleri indirmek ve bir şekilde çalışan sayısını da azaltmak. Şirketler daha çabuk karar verebilmek ve maliyetleri azaltmak için merkezi karar bölümü kuruyor. Gelecek yılın ilk 6 aylık döneminde biraz sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum ancak tünelin sonunda pembe bir tablo görünüyor.


KAR VE MALİYET ÖNE ÇIKIYOR;

Şirketler 2001 yılında insan kaynakları ve yönetim becerilerini geliştirmek için eğitime öncelik verecekler. Dikkat edersiniz, otellerde eğitim toplantıları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu da şirketlerin eğitime ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi. Şirketler ayrıca stratejilerine de büyük önem veriyorlar. Hangi işe odaklanmaları gerektiğini, ne tür iş kollarının kârlı olabileceğini, maliyetlerini nasıl azaltabileceklerini araştırıyorlar.


ROTALAR ESAS FAALİYETE DÖNDÜ;

Şirketlerden en çok ücret ve pazar araştırmaları için talep alıyoruz. Ancak daha da önemlisi hemen hemen tüm şirketlerin yoğun bir maliyet kısıntısına gitmesi. Esas faaliyetlerinde kârlılığı öne çıkarmak isteyen şirketler tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyacak. Özellikle mali sektörde önümüzdeki yıl daha fazla tasarruf tedbirlerinin olacağı görülüyor. Çalışanlardan bir yerine üç kişilik iş isteyecekler. Maliyet azaltma tedbirleri doğrultusunda işten çıkarmalar da olacaktır. Bilgi teknolojileri ve servis sektörünün yine gözde sektörler olacağını düşünüyorum. Tabii yapılan tasarrufların, servis sektörüne nasıl yansıyacağı da bir merak konusu.


ŞİRKETLERİN YENİ STRATEJİSİ HIZ;

E-business uygulamaları için yoğun bir taleple karşılaşıyoruz. İnsan kaynaklarının yeniden yapılandırılması ve süreçlerin gözden geçirilmesi için gelenler var. Süreçlerin iyileştirilmesi ve verimliliğin artırılması gündeme gelecek. Bu ortamda hızlı davranan şirketler öne çıkacak. O nedenle firmaların iş sürelerinin kısaltılması yönünde de çalışmaları var. Çünkü enflasyonun düştüğü ortamda fiyatlarla oynama şansları olmayacak.


TEKNOLOJİ VE YÖNETİM SİSTEMLERİ DEĞİŞİYOR;

Şirketlerin en çok dikkate aldıkları olay maliyet kısıntı önlemleri. Ekonomik konjonktüre bağlı olarak yüzünü esas faaliyet alanlarına çeviren şirketler, harcamalarda dikkatli olmak zorunda. Çoğu şirketin stratejik planlarında teknoloji harcamalarının ve yönetim sistemlerindeki değişikliklerin büyük ağırlığı olduğunu görüyoruz. Faizlerin düşüşü sonrası tüm sanayi kesimi yatırıma heveslendi. Ama bankacılık sisteminin sanayi şirketlerine karşı özellikle orta vadeli kredide çok nazlı davrandığını görüyoruz. Sanayi şirketleri hayata geçirmeyi tasarladıkları ürünlerin finansmanını bulamıyor. Bankalar iki yıllık bir kredi için bile çok cimri davranıyor.


TAKKEYİ ÖNE KOYMA DÖNEMİ BAŞLADI;

Şirketler, 2001 stratejilerini oluştururken geçen yıla göre önemli ızdırap çekiyor. Bunun birinci nedeni, maliyetlerini geçen yıllara göre büyük oranlarda kısmak zorunda kalmaları. Çünkü artık takkeyi öne koyma zamanı geldi. Şirketler, bugüne kadar moda diye yaptıkları şeyleri şimdi artık gerçekten yapıyor. Teknoloji yatırımı, iş süreçlerinin verimli hale getirilmesi gibi konularda harekete geçiyorlar. Çünkü tatlı para dönemi bitti. Maliyeti kısarken insan sayısını da azaltmak zorunda kalmaları ızdıraplarını artırıyor. Şirketlerin çoğu buna çare arıyor. Bir yandan verimliliklerini artırıcı süreçler geliştirmeye çalışırken, diğer yandan teknoloji yatırımlarına önem veriyor. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4592 Değişim: -0,08%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7870 Değişim: -0,53%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.439,26 Değişim: 0,12%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.