Şirketlerin Kârı Eriyor

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası, Türkiye`deki sektörlerin haritasını çıkardı. Sekiz bine yakın firmanın 1997 - 1999 yılları arasındaki bilanço verilerinden yararlanılarak yapılan ve Sektör Bilançoları adıyla yayımlanan çalışma, şirketlerin kar marjının giderek daralmakta olduğunu ortaya çıkardı.


Çalışmaya göre, 1999 yılında imalat sanayi sektöründe faaliyet kar marjı en yüksek sektör, makina ve techizat sanayii oldu. Bu sektörü, kimya sanayi ve elektrikli ve optik aletler sanayi izledi. Petrol ürünleri sanayi ise, öz kaynak karlılğı en yüksek sektör oldu. Bu sıralamada makina ve techizat ikinci, mobilya sanayii ise üçüncü geldi. İmalat sanayii dışındaki sektörlerde ise faaliyet kar marjı en yüksek sektörler ise finansal kiralama (leasing), emlak komisyonculuğu ve eğitim olduğu belirlendi. Öz kaynak karlılığında ise ilk sırayı finansal aracı kurumlar, ikinci sırayı sigortacılık üçüncü sırayı ise factoring aldı.


SEKTÖRLER KAN KAYBEDİYOR;

İmalat sanayiinde, özel firmalar ile kamu kuruluşlarının net satışları, ekonominin daralmaya başladığı 1998 yılı ile bu daralmanın derinleşerek devam ettiği 1999 yılında sabit fiyatlarla azaldı. İmalat sanayiinde, özel firmaların net satışlar içinde, satışların maliyeti ile faaliyet ve finansman giderlerinin paylarının yıllar itibariyle artması nedeniyle vergi öncesi kar marjı geriledi. Kamu kuruluşlarının vergi öncesi kar marjı ise yıllar itibariyle artarken bu artış, 1998 yılında daha yüksek gerçekleşti. Yatırımların bir göstergesi olan brüt maddi duran varlıklar imalat sanayiinde, özel firmalarda 1999 yılında önemli oranda yavaşlamakla birlikte her iki yılda da sabit fiyatlarla artarken, kamu kuruluşlarında üç yıllık inceleme dönemi itibariyle azalış gösterdi. 1999 yılında imalat sanayiinde özel firmalar ile kamu kuruluşlarında, varlıkların öz kaynakla finansman oranı düşerken, yabancı kaynaklar içinde uzun vadeli borçların payı arttı. 1998 yılında, finansal fonların sınırlı ve reel faizlerin yüksek olması nedeniyle, reel sektörde faaliyet gösteren özel firmalar iç talepte başlayan daralma karşısında vadeli satışlara yönelerek net satışlarını artırmak yerine, likit kalmayı tercih ettiler.


1999 yılında iç talepteki daralma devam ederken, dış piyasalarda da durgunluk yaşanmasına rağmen, yeni sermaye girişleriyle, finansal piyasalardaki baskının azalmasıyla, reel sektörde faaliyet gösteren özel firmalar vadeli satışlar yoluyla net satışlarını artırarak mamul ve ticari mal stoklarını azalttılar. Finansal piyasalardaki fonların azalması ve faizlerin yükselmesi karşısında reel sektörde faaliyet gösteren firmaların fonlarını farklı yatırım alanlarında değerlendirmeleri ve bankacılık sektörü dışında farklı kaynak arayışlarına girmeleri nedeniyle finansal aracılık sektöründeki firmaların net satışları sabit fiyatlarla artmaya devam etti.
Özel firmalarda yıllar itibariyle azalan brüt kar marjına paralel olarak vergi öncesi kar marjı da gerilemiş, hesap dönemini karla kapatan firma sayısı giderek azaldı.
Reel sektörde faaliyet gösteren özel firmalarda devir hızlarının inceleme döneminde yavaşlamasıyla, finansman baskısı artmış, öz kaynak ve aktif karlılığı düşmüş, faiz yükümlülüklerini karşılama gücü azalmıştır. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4577 Değişim: -0,09%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7355 Değişim: -0,68%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.439,37 Değişim: 0,13%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.