S&P: Basel 3 İslami bankalar için fırsat

19.08.2014 - 09:17 | Son Güncelleme :

S&P, Basel 3 uygulaması, İslami bankacılık sermaye kalitesi için nötr olacak açıklamasını yaptı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/standard_poors_650_8.jpg">

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Basel 3 uygulaması, İslami bankacılık sermaye kalitesi için nötr olacak açıklamasını yaptı.

S&P'nin internet sitesinde yer alan raporda, Basel 3'ün İslami bankalara sermaye ve likidite yönetimlerini güçlendirmek için fırsatlar sunduğu belirtildi.

Raporda, İslami Finansal Hizmetler Kurulu'nun (IFSB) Basel 3 için sermaye gereksinimlerini revize etmesinin, İslami finansal kuruluşlarının güçlenmesine yardımcı olacağı kaydedilirken, şu ifadelere yer verildi:

IFSB'nin likidite yeterlilik oranı ile net durağan fonlama oranının parametre ve hesaplamalarına ilişkin yönlendirici notlarını, 2015'in başında sunması muhtemel. Bize göre, likidite yeterlilik oranına ilişkin uygulama, bazı kuruluşların uzun süredir devam eden zayıflıklarına yön verebilir. Basel 3 standartlarına göre yeni sermaye tamponlarının tanımı, İslami finans endüstrisinin doğal faaliyet döngülerini daha esnek hale getirebilir. Basel 3 uygulaması, İslami bankacılık sermaye kalitesi için nötr olacak. Bize göre, yüksek kaliteli likit varlıkların olmaması ve yatırım hesaplarındaki kar paylaşımı işlemi, İslami finans kuruluşlarının Basel 3 uygulamasında karşılaşacağı ana zorluklar.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Basel 3'ün, kuruluşlara uzun süredir devam eden bazı zayıflıkları çözme fırsatı verebileceğine işaret edilen raporda, S&P'nin İslami bankaların ortalamada güçlü olan sermaye kalitesinde temel bir değişiklik olmayacağını tahmin ettiği aktarıldı.

Raporda, yeni sermaye tanıtımı aracılığıyla artan sermaye gereksiniminin, kuruluşları daha esnek hale getireceğine inandıkları da dile getirilerek, bu tamponların, en nihayetinde İslami bankalara operasyon ve büyük iş faaliyetlerinde ülke ekonomilerinin döngüsel doğasıyla başa çıkmada yardımcı olacağı savunuldu.

##$HABER_950918$##

Gelişmekte olan ülkeler içinde not verdikleri büyük İslami kuruluşların birçoğunun, gayrimenkul sektörüne ciddi derecede maruz kalma eğilimine sahip olduğu vurgulanırken, İslami bankaların, geçen 10 yıl boyunca toplamda 86,1 milyar dolar sukuk ihraç ettiğini ve bunun 6,2 milyar dolarının Suudi Arabistan, Malezya ve Türkiye'deki bankalar tarafından gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

Raporda, geçen 2 yıl içerisinde 3 Birleşik Arap Emirliği (BAE) İslami bankalarından toplam 2,5 milyar dolar Tier 1 sukuk ihracının gerçekleştiği aktarılarak, şu değerlendirmelere yer verildi:

Bu sukuk ihraç edenler, Basel III altında Ek Tier 1 (AT1) sermaye olarak vasıflandırılan sermaye talep ediyor. Ayrıca İslami Finansal Hizmetler Kurulu, bu sukukun zararları absorbe edebileceğini belirtiyor. BAE'nin Basel 3 uygulamaya başlar başlamaz, gelecek 2 yıl içinde AT1 için ilave ihraçların gerçekleşmesini bekliyoruz. İslami bankaların sermaye yapılarının mevcut kompozisyonlarına verilen not perspektifinden bakıldığında, derecelendirdiğimiz bankaların sermaye kalitelerine ilişkin değerlendirmelerimizde bir değişim beklemiyoruz. Tier 1 sukuk koşulları, ortalama özkaynak miktarı olarak ülke açısından uygun ve bizim kriterlerimizle uyumlu.

Raporda ayrıca, İslami bankalardaki kaldıraç gücünün diğer bankalar ve finans kurumlarına göre daha az problemli bir yapıya sahip olduğu da dile getirildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.