Suçlamalar Bitmiyor

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Berdan ve Pamukbank`ın şikâyeti üzerine Demirel`le muhasebecisi Ceylan ifade verdi. Sorguda, patronla muhasebecisi icra takibinden mal kaçırmakla suçlandı.

Çete kurarak Egebank`ın içini boşalttığı iddiası başta olmak üzere dolandırıcılık ve zimmet iddialarıyla sürdürülen soruşturmalar kapsamında, hakkında 3 kez tutuklama kararı çıkartılan Murat Demirel`le ilgili suçlamaların ardı arkası kesilmiyor. Demirel ve muhasebecisi Emine Mehtap Ceylan, Berdan Tekstil`in dolandırıcılık ve sahtecilik, Pamukbank`ın ise icradan mal kaçırmak suçlamalarıyla İstanbul ve Şişli Cumhuriyet Başsavcılıkları`na yaptığı şikâyetler üzerine, dün Ankara Adliyesi`ne getirilerek ifade verdiler.

Pamukbank`ın, Demirel hakkında, bankaya olan kredi borcunu ödememek için, İstanbul Kanlıca ve Beşiktaş`taki arsalarını hileli işlemle Yüksel İnşaat`a sattığı ve icradan mal kaçırmak amacıyla malvarlığını eksilttiği gerekçesiyle, suç duyurusunda bulundu. Demirel`in Pamukbank`a olan kredi borcunun 11 Mart 2000 itibarıyla 5 trilyon 300 milyar lira olduğu ve arsaları da ocak ayında Yüksel İnşaat`a 1 trilyon 7 milyar liraya sattığı öğrenildi.

Her şeyi anlatacak

Ankara Merkez Kapalı (Ulucanlar) Cezaevi Murat Demirel ve sahibi olduğu Universal Holding`in muhasebe sorumlusu Emine Mehtap Ceylan, sabah saatlerinde özel güvenlik önlemleri altında Ankara Adliyesi`ne getirildiler. Demirel, jandarmalar arasında getirilirken, gazetecilerin Keçili sizi suçluyor, ne diyeceksiniz şeklindeki sorusuna karşılık olarak Zulüm var, baskı görüyorum. Söyleyecek çok şey var. Her şeyi anlatacağım. Hukuk her şeyi belli edecek dedi.
Demirel`in 1996 ve 1997`de devrettiği DemYapı ve DemPanel`in Pamukbank`tan aldığı krediler yüzünden hakkında suç duyurusunun yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, DemYapı ve DemPanel şirketleri Pamukbank`tan 1998`de iki ayrı kredi aldı. Demirel, bu krediler için kendisini ve sahibi olduğu Universal Holding A.Ş`yi kefil olarak gösterdi.

11 Mart 2000 itibarıyla 5 trilyon 300 milyar liraya ulaşan borcun ödenmemesi üzerine Pamukbank tarafından İstanbul 6. İcra Dairesi`nde icra takibi başlatıldı. İcra takibinin başlatılmasından sonra İstanbul Kanlıca ve Beşiktaş`ta bulunan arsalarını Ocak 2000`de 1 trilyon 7 milyar liraya Yüksel İnşaat`a sattı. Ancak, Pamukbank, bu satış işleminin mavuzaalı (üçüncü kişileri aldatmak için yapılan hileli işlem) olduğu ve arsaların, icradan mal kaçırmak amacıyla bedelinin altında satıldığı iddiasıyla Demirel hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusu üzerine savcılık Demirel hakkında `icradan mal kaçırmak için mal varlığını eksiltmek` suçlamasıyla soruşturma başlattı. Demirel`in muvazaalı satış sözleşmesi yaptığı iddia edilen Yüksel İnşaat`ın sahipleri ise MHP`li Sazak ailesi. Yüksel İnşaat`ın yönetiminde ise Güven Sazak`ın ayrılmasından sonra ortağı Mehmet Sert ve MHP Eskişehir milletvekili Süleyman Servet Sazak geldi.

Demirel, ifadesini alan Savcı Ahmet Mutlu`ya DemPanel ve DemYapı`yı 1996 ve 1997 yıllarında devrettiğini ve devir tarihine kadar Pamukbank`tan kredi almadıklarını iddia etti. Radikal`in ele geçirdiği ifadelerde, Demirel, 1998 yılı Eylül veya Ekim ayında Universal Holding`in bu şirketlerin aldığı krediye kefil olduğunu ise kabul etti. Demirel, Yanılmıyorsam, bu krediye imza atmış olabilirim dedi. Demirel, Yüksel inşaat`a bedelinin altında arsa sattığı iddialarını ise reddetti.

Suçlamayı reddetti

Murat Demirel, bıçaklanmasına yol açan Berdan Tekstil olayıyla ilgili olarak da ifade verdi. Berdan Tekstil`in Egebank`tan aldığı 36 milyarlık kredinin yarısını almak ve geri ödememekle suçlanan Demirel, Savcılığa verdiği ifadede yine suçlamaları reddetti. Demirel, sahibi olduğu Ege Factoring şirketinin Berdan Tekstil`e açtığı kredi miktarını bilmediğini, bunu iş yoğunluğu nedeni ile genel müdürün bilebileceğini söyledi.

Berdan Tekstil`in verdiği çekleri sahte imzalarla ciro etmekle suçlanan Emine Mehtap Ceylan da iddiaları reddetti. Ceylan, Berdan Tekstil`e verilen kredilerle ilgili Ege Faktoring Genel Müdürü Kemal Güler`in veya grup sorumlusu Eray Emek`in bilgi sahibi olabileceğini söyledi.

`Cezaevinde rahatı iyi`

Avukatı Şenol Özel, Demirel`in İstanbul`daki Pamukbank ve Berdan Tekstil`in şikâyetçi olduğu iki soruşturma kapsamında ifade verdiğini belirti. Özel, hazırlık
aşamasındaki soruşturmalar için bilgi veremeyeceğini belirtirken, Cezaevinde müvekkilinize baskı mı var? sorusuna Hayır, cezaevi şartları gayet rahat yanıtını verdi. Özel Murat Demirel`in baskı gördüğünü söylediği hatırlatılınca, Hazırlık soruşturmasındaki baskıları kastediyor. Oradaki ifadesinin alınış şekli, soruşturmanın Ankara`da yürütülmesi gibi hususları kastediyor dedi.

`Adaleti çalıştırmayanlar var`

Egebank`ın eski sahibi Murat Demirel ve muhasebecisi Emine Mehtap Ceylan, Savcı Ahmet Mutlu`ya yaklaşık 2.5 saat ifade verdi. Demirel, jandarma tarafından götürülürken gazetecilerin soruları üzerine, Şimdi bir şey söyleyecek durumda değilim, zamanı gelince her şeyi söyleyeceğim dedi. Demirel, ne zaman konuşacağının sorulması üzerine de, Adaleti çalıştırırlarsa bir şeyler söyleyeceğim diye konuşurken, gazetecilerin Adaleti kim çalıştırmıyor sorusuna da, Siz bana soru soracağınıza, adaletin çalışmasını sağlayın. Belge ve kaset dağıtanlar adaleti çalıştırmıyor dedi.(RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.912 Değişim: 2,01% Hacim : 94.805 Mio.TL Son veri saati : 17:00
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4439 Değişim: -0,13%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7625 Değişim: -0,60%
Düşük 34,7424 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.442,69 Değişim: 0,27%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.