Tarımın Yeni Yüzü

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Büyük holdingler, yaptıkları dev yatırımlarla unutulmaya yüz tutan tarım ve tarıma dayalı sektörleri ayağa kaldırmak için atağa kalktı.


Enerji, telekomünikasyon derken şimdi de unutulan sektör tarıma yönelen holdingler, büyük projelerle yıllardır devletin yapamadığını yapmak için harekete geçti.Aralarında Koç, Sabancı, Yaşar, Alarko, Kibar, Ekinciler gibi büyük holdinglerin de bulunduğu birçok firma Anadolu`nun çeşitli yerlerinde kurdukları modern tarım işletmelerine milyonlarca dolar harcıyor. Teknolojiyi toprakla tanıştıran kuruluşların herbiri bir ucundan tutarak ölen tarımı ayağa kaldırmaya çalışıyor. En fazla ilgi gören yatırım ise süt ve besi hayvancılığı, seracılık, fidancılık ve tohumculuk. Çünkü organize olunduğunda tarımın ciddi kâr ve katma değer yarattığı artık ortada.


Holdingler, en büyük zorluğu ise uygun arazi bulmakta yaşıyor. Bu nedenle birçok şirket, özerkleştirilmesi planlanan TİGEM`in arazileri için Tarım Bakanlığı`na başvurdu ancak bürokratik işlemler nedeniyle bu projeler hayata geçirilemedi. TİGEM`in 37 işletmesinin özel sektörle ortak işletilmesine yönelik projelerinin yıllardır uygulamaya konulamaması, yeni bir modelin doğmasına neden oldu. Arazi bulamayan şirketler, çiftçilerle sözleşme imzalayarak istedikleri nitelikte üretim yaptırmaya başladı. Sezon sonunda bu ürünlere alım garantisi veren şirketlerin projelerine çiftçilerden de büyük destek geldi. Böylece çiftçi, hem modern tarımı öğrenmiş oldu, hem de ürününü satma sorununu ortadan kaldırdı.


Nüfusunun yüzde 45`ini hâlâ tarım kesiminde barındırmasına rağmen, buğdaydan ete, mercimekten elmaya kadar birçok ürünü dünyanın çeşitli ülkelerinden ithal eden Türkiye`de, özellikle İsrailli firmalar büyük kuruluşların sektöre yatırım yapmasını kolaylaştırdı. ABD, Hollanda ve İsrailli birçok firma, GAP bölgesinde sektöre yatırım yapmak için hâlâ işbirliği olanakları arıyor.Hem tarımda, hem de hayvancılıkta çiftçi ile ortak çalışan şirketler, büyük ilgi görüyor. Türkiye`de 10 bin civarında çiftçi, sözleşme modeli ile ürünlerini satma garantisi aldığı için sektöre yatırım yapma yapma cesaretini de buluyor.


EN PAHALI GIDAYI BİZ YİYORUZ;
Erdal Bahçıvan (Bahçıvan Gıda)


Bu holdinglerin yaptığı çalışmalar, küçük yatırımcıya örnek olma açısından da önem taşıyor. Türkiye`de artık tarımın köylünün bireysel gayretleriyle yapılmasının çok ötesine geldiği bir noktadayız. Bu, iki dönüm pancar, bir dönüm buğdayla olacak iş değil. Nüfusun yüzde 45`i tarımda ama kendimize yetmeyen bir tarım politikamız var. Teknolojinin ve bilimin tarıma girmesi, uzun vadeli bir tarım politikası ile işletmecilik yapılması şart. Köylü sırtını devlete dayamış, Şeker, tütün, ayçiçeği ekerim, devlet gelir alır mantığı vardı. Ne iş büyüyor, ne pasta. Dünyanın en pahalı sütü, eti, buğdayı, şekeri bizde. Verimin az olmasının rolü büyük. 400 çiftçinin yaptığı iş, ABD`de bir çiftçinin yaptığı işe eşit.


TOPRAĞA TEKNOLOJİ GİRMELİ;
Necati Çelik (Sapeksa)


Türkİye`de üretim değil, pazarlama sorunu var. Yaş sebze-meyve sanayisi kurulmazsa, çiftçinin ürettiği ürünler çürümeye mahkum. Üretimin yanına sanayiyi de koyup meyve, sebze, et, süt gibi çabuk bozulan ürünleri ambalajlama yöntemi ile uzun vadeli satabilme şansının yaratılması lazım. Türk çiftçisinin kurtuluşu burada. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Tabii kaliteli tohumun da önemi büyük. Topraktan dönüm başına maksimum verimi almak, kaliteli tohuma bağlı. Avrupalı 1 dönüm topraktan 15 ton ürün alıyorsa, Türk çiftçisi 5 ton ürün alıyor. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4121 Değişim: -0,23%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7760 Değişim: -0,56%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.443,02 Değişim: 0,28%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.