Tek başına AKP ne yapabilir?

08.10.2015 - 09:32 | Son Güncelleme :
Tek başına AKP ne yapabilir? | Ekonomi Haberleri

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü yazısında AKP'nin politikalarını değerlendirdi.

İşte Sağlam'ın yazısı...

AKP yönetimi, son iki gündür ekonomi politikalarını anlatmak için atağa geçti. Piyasalarda hala itibarları olan iki eski Bakan, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek, sürekli TV'leri dolaşıp, yeni açıklanan programın ekonomi ayağını anlatmaya başladılar. Şimdiye kadar iyi yönettik, tek başına iktidar halinde bu işin altından kalkarız mesajı veriyorlar. AKP'nin "oy verin yeniden istikrar olsun" politikasını yaymaya çalışıyorlar. Bazılarınca kabul gören bu savın geçerliliği konusunda ciddi şüpheler olduğu açık.

Haberin Devamı

Babacan ve Şimşek zaten son dönemde tartışmalara konu olan kişisel itibarlarını, bence savunmak zorunda kaldıkları bu politikalarla yeniden ortaya koyuyorlar. Asgari ücret için 7 Haziran öncesi muhalefete ağır eleştirileri unutulmamışken, bir şey olmamış gibi şimdi savunmaya kalkmaları bile, tek başına tartışma konusu oluyor. Bu konuşmalarıyla kendilerini "sadece sıradan bir siyasi figür" haline indirgedikleri eleştirileri yapılmaya başlandı. "Biz bazı şeyleri yapamadık, şimdi onları yapacağız" demeleri muhalefet tarafından "geçmişte kötü yönettiklerinin itirafı" olarak kabul ediliyor. Sanki 13 yıldır iktidar değil miydi de şimdi bunları yapacağız diyorlar diye eleştiriliyorlar.

Peki, ne değişti de şimdi yapacaklar?

Bir şey değişmedi ve bence isteyip yapamadıklarını şimdi yapmaları çok daha zorlaştı. Düşünün; AKP tek başına iktidar olduğu takdirde, bu başarının AKP yönetimine ya da Başbakan Davutoğlu'na yazılmayacağı kesin. İstenen sonuç çıkarsa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu başarıyı sahipleneceği konusunda, AKP'liler dahil, herkes emin görünüyor.

Bu takdirde ise ekonomi politikalarında Babacan ve Şimşek'in söylediklerinin geçerli olamayacağını, daha tek elden bir ekonomi politikası izleneceğini de ortada. Hatta bu takdirde ekonomi yönetiminin başına Babacan ve Şimşek yerine, Cumhurbaşkanına daha yakın kişilerin atanacağı konusunda da ciddi kulis söylentileri dolaşıyor. Babacan, Merkez Bankası gibi konularda tavrını sürdürüyor, yani bağımsız olmasını istiyor ve bunu programa yazdık diyor ama tek başına iktidar halinde, Erdoğan'ın Merkez Bankası yasasını bile değiştirmek istediği, uzun zamandır konuşuluyor. Babacan ve Şimşek de bu niyetleri ve söylentileri çok yakından izliyorlar, zaten. Babacan, şeffaflık yasasının, siyasi etik yasasının çıkacağını söylüyor ama zaten bu niyetler son birkaç yıldır hep vardı ama AKP iktidarları bunu çıkaramadı. Babacan acaba TV söyleşilerinde "Ak gibi olmak partinin beka sorunu" derken, bunu unuttu mu?

Haberin Devamı

Bırakın başka birilerinin etkisini, Davutoğlu, Babacan ve Şimşek kendi iradelerini özgürce ortaya koysalar bile ne yapabilirler sorusu da artık soruluyor. Muhalefet sözcüleri ve bazı piyasa uzmanları, bu bakanların şimdiye kadar yaptıkları ile değil daha çok doğruların söylenmesi konusunda "başka kimse olmadığı" için itibar kazandıklarını ama sonuç olarak başarılı olamadıkları konusunda eleştirmeye başladılar.

Dün CNN Türk'te MHP milletvekili, Babacan'ın yakın çalışma arkadaşı, eski bürokrat Erhan Usta çok açık söyledi; "2008 krizinden önce de, 2007'nin ikinci yarısında ekonomi düşmeye başladı, biz reform dedikçe bize bakanlar '3­4 yıl reformu unutun, Erdoğan istemiyor' dediler" diye açıkça anlattı dedi. Koalisyon hükümetinin yaptıkları reformların üzerine reform yapılamadığını, rant vergisi çıkmayınca işin bittiğini anladığını, 75 milyar dolara çıkan yıllık cari açıklar verilip bu paraların imar rantı ve inşaata harcandığını, imalat sanayinin çöktüğünü defalarca anlattıklarını söyledi.

Peki, bu raporlar ortada iken uygulanmamasının sorumluluğu, kim engellerse engellesin, bu bakanlarda değil miydi?

Haberin Devamı

İşte piyasalar da artık, "Birisi ellerini tutuyorsa neden yanlışın içinde bilerek olmaya devam ettiler?" diye soruyor. Bence bu bakanların söylediklerinin, tek başına AKP iktidarında değil, geniş tabanlı koalisyon hükümetinde uygulanma ihtimali çok daha yüksek.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4564 Değişim: -0,09%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7437 Değişim: -0,65%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.439,79 Değişim: 0,15%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.