Türkiye-Rusya Federasyonu Toplantısı

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Devlet bakan yücelen: -``gelecekte bir serbest ticaret anlaşmasi imzalanmasina ilişkin imkanlarin araştirilmasinda yarar olduğunu düşünüyorum`` -``türkiye aleyhine gerçekleşen diş ticaret dengesinin muhakkak azaltilmasi gerektiğine inaniyorum`` -``türkiye hükümeti, rusya`nin kredi geri ödemelerinin, türkiye`ye elektrik ve doğalgaz sevkiyati ile belirlenecek diğer ürün ve hizmetlerin sağlanmasi yoluyla yapilmasinda fayda mülahaza etmektedir`` -``karadeniz`de bir türk-rus ortak serbest ticaret bölgesi kurulmasini tekrar değerlendirmenize sunmak istiyorum``


ANKARA (A.A) - 20.10.2000 - Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, gerek Türkiye gerek Rusya Federasyonu`nun serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecini başarıyla tamamlayan iki ülke olduğunu belirterek, ``Gelecekte bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasına ilişkin imkanların araştırılmaya başlanmasında yarar olduğunu düşünüyorum`` dedi. Yücelen, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki 5. dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı`nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi ve Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri hakkında bilgi verdi. Türkiye`nin, Rusya Federasyonu`nun Dünya Ticaret Örgütü`ne (WTO) üyelik sürecini ve AB ile ilişkilerini dikkatle izlediğini bildiren Bakan Yücelen, bu çerçevede Rusya Federasyonu`nun WTO`ya katılımını her platformda desteklemeye devam edeceğini söyledi.



-DIŞ TİCARET HACMİ-

Rusya Federasyonu ile Türkiye`nin ticari ilişkilerine bakıldığında, 1998 ve 1999 yıllarında gerileme eğilimine girdiğinin görüldüğünü ifade eden Yücelen, ``Ancak 2000 yılının ilk 6 aylık dönemi itibarıyla, dış ticaret hacmimiz bir önceki yıla oranla, yüzde 62 artış kaydetmiştir`` dedi. Dış ticaret alanındaki olumlu gelişmeleri memnuniyetle izlerken, dış ticaretin sürekli ve artan oranda Türkiye aleyhine gelişmesinin uzun vadede bu ilişkileri olumsuz yönde etkileyebileceğinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini de vurgulayan Yücelen, şöyle devam etti: ``Bu yılın ilk 6 ayında da 1.4 milyar dolar olarak Türkiye aleyhine gerçekleşen dış ticaret dengesinin muhakkak azaltılması gerektiğine inanıyorum. Ticari ilişkileri dengeli bir şekilde artırmaya yönelik tedbir ve mekanizmaları bir an önce hayata geçirmemiz gerekmektedir. İnşaat şirketlerinin vergilendirilmesine ilişkin yapılan protokol tarafınızca henüz onaylanmadığı için yürürlüğe konulamamış olması önemli bir husustur. Ayrıca, Türkiye, AB rejimi benimseme zorunluluğundan dolayı, Rusya`dan da bazı tekstil ürünlerinin ithalatında tek taraflı gözetim uygulamaktadır. Bunun için, Rusya ile bir çift taraflı mekanizma oluşturulması yönündeki girişimlerimizden sonuç alınamamıştır. Rusya ile işbirliği halinde bunun çift taraflı uygulanması, iki ülke ilişkileri açısından daha yararlı olacaktır.``



-``DOĞALGAZ HESABINA TEKRAR İŞLERLİK KAZANDIRILMALI``-

Devlet Bakanı Yücelen, Rusya ile 1984 tarihli doğalgaz anlaşması ile tesis edilen doğalgaz hesabına tekrar işlerlik kazandırılmasının önem arz ettiğini bildirdi. Yücelen, iki ülke arasıdaki ekonomik ilişkilerin artırılmasında Türk Eximbank`ın önemli bir yeri olduğunu, kredi geri ödemelerinde zaman zaman yaşanan sorunların, küresel krizin ülkelerin mali sistemlerinde yarattığı darboğazdan kaynaklandığını söyledi. Yücelen, ``Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Rusya Federasyonu`nun da etkilendiği bu geçici dönemi anlayışla karşılamaktadır`` dedi.


Bakan Yücelen, Türkiye Hükümeti`nin, Rusya`nın mevcut krediye ilişkin geri ödemelerini, uzun vadeye yayılmasından ziyade, ödemenin, Türkiye`ye elektrik enerjisi ve doğalgaz sevkiyatı ile birlikte kararlaştırılacak diğer ürün ve hizmetlerin sağlanması suretiyle yapılmasında fayda mülahaza ettiğini de kaydetti. Böyle bir sistemin tesis edilmesinin, Banka`nın kredi sağlama imkanlarını artıracağını bildiren Bakan Yücelen, sistemin aynı zamanda Rusya`ya ek bir finansman külfeti getirilmeksizin, kredi borçlarının kapatılmasına imkan sağlayacağını da ifade etti. Konuşmasında Mavi Akım projesine de değinen Yücelen, şunları kaydetti: ``Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye`ye sevk edilen doğalgaz miktarı, 2012 yılına kadar 30 milyar metreküpe ulaşacaktır. Bu projeye ilişkin yürütülen altyapı çalışmaları da memnuniyet verici bir hızda devam etmektedir. Aynı olumlu gelişmenin batı hattının modernizasyonu projesinde de sağlanması önem arz etmektedir. Bu konuda da işbirliğini artırarak, sürdürmemiz gerektiğine inanıyorum.``


-TÜRK-RUS ORTAK SERBEST TİCARET BÖLGESİ-

Bakan Yücelen, ticari ilişkilerin artırılmasında bir diğer önemli imkanının da serbest bölgelerin etkin kullanımını teşkil etmek olduğunu belirterek, ``Karadeniz`de bir Türk-Rus ortak serbest ticaret bölgesi kurulmasını tekrar değerlendirmenize sumak istiyorum`` dedi. Rusya ile ekonomik ilişkilere bakıldığında en önemli iki sektörün müteahhitlik ve enerji alanının oluşturduğunun görüldüğünü ifade eden Bakan Yücelen, ``Eğer Rusya`dan yapılan doğalgaz ithalatının bir bölümünü mal ve hizmet ihracı ile karşılayabileceğimiz bir yapıyı tesis edersek, zaman zaman yaşanan kriz dönemlerinin ilişkilerimizi olumsuz etkilemesinin de önüne geçebiliriz`` şeklinde konuştu.


Yücelen, Rusya`ya giriş-çıkış yapan Türk araçlarına verilen geçiş belgesinin artırılmasını isterken, Türkiye`ye deri ihracının, şap hastalığı nedeniyle durdurmasının deri sektörünü olumsuz etkilediğini ve Türkiye menşeli turunçgillerin, Rusya`ya ithalatına belirli dönemlerde izin verilmesinin, Türkiye ihracatı üzerinde menfi etki yarattığını da kaydetti. (Devam edecek)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.