TÜSİAD Da Faizlerden Şikayetçi

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ekonomik kriz nedeniyle bir anda yükselen faizlerin reel sektör üzerinde büyük yük oluşturduğunu söyledi. Yücaoğlu, Türkiye`nin, krizinin etkisini tümüyle 2001 Mart ayında atabileceğini kaydetti.

Özel sektörün iki önemli kuruluşu Türk Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasını içeren bir reform sürecinin ivedilikle başlatılması çağrısında bulundu. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ile TESEV Başkanı Can Peker, düzenledikleri ortak basın toplantısında, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak iki kuruluş tarafından hazırlanan ortak duyuru açıkladı.

Faiz, reel sektörde yük

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu, ekonomik kriz nedeniyle yükselen faizlerden yakındı. Yücaoğlu, krizin bir anda yükselttiği faizlerin, reel sektör üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu söyledi.

Türkiye`nin ekonomik krizin etkilerini 2001 yılının Mart ayında atabilecek duruma gelebileceğini belirten Yücaoğlu, bu kriz nedeniyle yeni yıla ülkenin sıfır ya da eksi büyüme ile gireceğini kaydetti. Yücaoğlu, TOBB Başkanı Fuat Miras`ın sokağa çıkma önerisine sıcak bakmadıklarını ve bu görüşü katılmadıklarını kaydetti.

Çevik kuvvet polislerinin eylemlerinin üzücü olduğunu vurgulayan Yücaoğlu, Türkiye`nin dünyaya daha olgun görüntüler vermesi gerektiğini kaydetti.

Kamu yönetimi zaafiyet içinde

Açıklanan ortak duyuruda, Türkiye`nin ivedi ve kapsamlı bir kamu yönetimi reformu gereksinimi bulunduğuna işaret edilerek, bu reformun dayanacağı ilkeler, saydamlık, liyakat, idari kapasite, verimlilik ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi olarak sıralandı.

Türkiye`de kamu yönetiminin uzun süredir bir zaafiyet içinde olduğu vurgulandı. Sıklaşan krizler, kamu otoritesinin bir çok toplumsal ve ekonomik soruna çözüm üretmekte yetersiz kalması, kaynakların genel olarak verimsiz kullanılması, buna karşılık toplumsal öncelikleri yüksek olan alanlara kaynak aktarılması ve yaygın yolsuzlukların, bu zaafiyetin belirgin göstergesi olduğuna işaret edildi.

Toplum kesimlerinin tümünü kapsayan bir bilinçlendirme sürecinin başlatılmasının zorunlu olduğu belirtilerek, kamu yararına çalışan sivil toplum örgütlerinin, bu süreci başlatması ve toplumsal talebin oluşturulmasına ve reform sürecinin izlenmesine öncülek etmesinin yönetim reformunun başarısı için şart olduğu vurgulandı.

Yücaoğlu, Mart ayında normale döneriz

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, IMF`den sağlanacak mali d esteğin ve kaynağın sağlanmasının yapısal dönüşümlere ve özelleştirmeye bağlı olduğunu kaydederken, hükümetin özelleştirme takvimine uyması ve mali kaynağın gelmesi durumunda şubat veya mart ayında reel sektörün normale döneceğini ifade etti.

TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Devlet Bakanı Yüksel Yalova`yı makamında ziyaret etti. Türkiye`nin yaşadığı mali krizi bir son hamleyle geçiştirdiğini kaydeden Yücaoğlu, Doğru kararlar alınmıştır, ama bize göre geç alınmıştır dedi. Yücaoğlu, dışardan gelecek mali desteğin ve kaynağın sağlanmasının yapısal ve dönüşümlere ve özelleştirmeye bağlı olduğuna işaret ederek, Türkiye`nin 11 aydır dengeli bir biçimde üretime yönelme trendinin, yaşanan mali krizle kırıldığını söyledi. Bu kırılmanın çok önemli iki sonuç doğurabileceğine işaret eden Yücaoğlu, Bunlardan birincisi 2000`de yüzde 6.5 gibi bir büyümeye giden Türkiye`nin 2001`de yüzde 4 büyüme planı yapmışken şu an büyüme sıfıra düşmüştür. Yani biz 2001`de bunun eksiye düşmesinden korkuyoruz. Krizin ikinci önemli sonucu ise finansman maliyetlerinin ciddi bir biçimde artmış olmasıdır. Bu beraberinde istihdam sorunu getirebilir diye konuştu. Yücaoğlu, hükümetin programa aldığı özelleştirmeleri takvimine uygun biçimde yürütmesi ve taahhüt edilen mali kaynağın gelmesi durumunda şubat veya mart ayında reel sektör olarak normale döneceklerini kaydetti.

Devlet Bakanı Yalova ise, göreve geldiğinden beri TÜSİAD`dan büyük destek gördüğünü ifade etti. Türkiye`nin hak sahibi olmadığı iki konu bulunduğunu, bunlardan birinin zaman, diğerinin ise güven olduğunu kaydeden Yalova, özelleştirmede Türkiye`nin bir ülkenin halkının kaderinde önemli rol oynayacak bir durumu siyasi istikrarsızlık ve basiretsizlik nedeniyle kaybettiğini söyledi. Yalova, demokratik kitle örgütleriyle kendilerinin karar alma aşamalarında alışılan siyasi kültürü bir yana bırakarak değişimin öngördüğü şekilde hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.880 Değişim: 1,68% Hacim : 57.435 Mio.TL Son veri saati : 13:45
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5393 Değişim: 0,16%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9447 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.458,33 Değişim: 0,91%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.