TÜSİAD: ‘Laik ahlak’ işini yanlış anlamışlar

08.08.2003 - 09:24 | Son Güncelleme :

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nu raporundaki, ‘‘Yolsuzluk, dini olmaktan çok laik ahlakla ilişkili bir sorundur’’ cümlesinin kaynağı TÜSİAD raporu çıktı. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ‘‘Bizim raporu yanlış anlamışlar. Yolsuzlukla mücadelenin dinle alakası olmadığını anlatmaya çalışmıştık’’ dedi.


TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nun raporunda yer alan, ‘‘Yolsuzluk, dini olmaktan çok laik ahlakla ilişkili bir sorundur’’ cümlesinin TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) tarafından yapılan araştırmadan alındığı belirlendi. TÜSİAD raporunda yer alan cümlenin ise komisyon raporuna ‘‘çarpıtılarak’’ konulduğu ortaya çıktı.

Komisyon raporunda, yolsuzlukla ilgili önlemlere ilişkin algılama başlıklı bölümde bir grafiğe yer verildi. Bu grafiğin ardında da bir yorum bölümü yer aldı. Bu yorumun, TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) araştırmasından alındığı iddia edildi. Ancak yapılan araştırma sonunda bilgilerin, TÜSİAD`ın ‘‘Kamu Reformu Araştırması’’ adlı raporundan alındığı belirlendi. TÜSİAD`ın da bu araştırmayı, ‘‘Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAM)’’ a yaptırdığı saptandı.

CÜMLE DEĞİŞTİ

TÜSİAD`ın raporunda, yolsuzlukla mücadelede en etkili yöntemler sıralandı. Raporda, din büyüklerinin yolsuzluğa karşı çıkmasının, en etkin önlemler sıralamasında son sırada yer aldığı belirtildi. Raporda, bu durum, ‘‘Din büyüklerinin yolsuzluğa karşı tutum almasına görece düşük bir etkililik düzeyi atfedilmesi de yolsuzluğun geniş çoğunluk tarafından dinsel değil, laik ahlak sorunu olarak algılandığını düşündürmektedir’’ görüşü yer aldı.

Ancak bu cümle komisyon raporuna, ‘‘Son olarak, yolsuzluk dini olmaktan çok laik ahlakla ilişkili bir sorun olarak görülmektedir’’ şeklinde değiştirilerek yansıtıldı. Komisyon raporunda, bu bölümde TESEV`in adı kaynak gösterilirken, raporun dipnotlarında TÜSİAD`ın ‘‘Kamu Reformu Araştırması 2002’’ bilgisi verildi.

Komisyon Sözcüsü ve AKP İstanbul milletvekili Nimet Çubukçu ise rapordaki bu ifadeleri savunurken, ‘‘Bu ifadeler Komisyon`un kendi görüşü değil, TESEV`in yaptığı bir araştırmanın sonucu, deneklere sorulan sorular bunlar’’ demişti.

SORUN KAMUDA

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu belirterek, rapordaki sonucun yolsuzlukla mücadelenin dinin değil, kamusal alanı ilgilendirdiği yönünde olduğunu hatırlattı. Ayrıca TÜSİAD`dan konu ile ilgili yasılı bir açıklama yapılarak, ‘‘Bizim raporumuza atfen, yolsuzluğun `laik ahlak`la ilişkili bir sorun olarak yorumlanması, bu raporun kendi çerçevesi dışına çıkartılmasına anlamına geliyor’’ denildi.

‘‘Çalışmanın bütünü göz önünde alındığında, yolsuzluğun kökeninde, kamuda yönetim ve yönetişimin kalitesinin düşüklüğünün yer aldığı görülebilir’’ diyen TÜSİAD, ‘‘Yolsuzlukla mücadelede ise raporda belirtildiği gibi, kamuoyunun geniş çoğunluğuna göre dinsel değil, kamusal alanda, somut önlemler alınarak yapılmalıdır’’ görüşünü vurguladı.

CHP`de ‘yolsuzluk laiklikten’ krizi

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporunda tepki alan cümleye, CHP milletvekillerinin muhalefet şerhi yazmaması sıkıntı yarattı. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, komisyon üyesi milletvekillerine bu konuyu soracağını söyledi. Koç, dün TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, yolsuzluğun, ‘‘Laik ahlak sorunu’’ olarak görülmesini eleştirdi. Koç, ‘‘Yolsuzluk, yolsuzluktur. Ahlaksızlık, ahlaksızlıktır. Bunu önlemek için atılacak ilk adım da milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasıdır’’ dedi.

CHP`li milletvekillerinin, rapordaki cümleye itiraz etmedikleri belirtilince Koç, üyelerle henüz konuşmadığını söyledi. Gazeteciler, ‘‘Raporun o bölümünden Ahmet Güryüz Ketenci sorumluydu. O da haberi olmadığını söyledi. Okumadan mı rapor imzalandı’’ diye sordular. Koç, ‘‘Okumadan imzalamak olmaz. Ketenci`nin sorumluluğundaysa ona sorarım. Sorumluluğu olan bölümden haberi yoksa tekrar sorarım’’ dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve komisyon üyesi Ahmet Güryüz Ketenci, rapordaki cümlenin komisyonun görüşü olmadığını ve TESEV raporundan alıntı yapıldığını söyledi. Ketenci, ‘‘Laik anlayış sonrası, yolsuzluk sorunu daha çok gündeme taşınmaya başlanmıştır şeklinde algılamak daha doğru olur’’ dedi.

Yolsuzlukla mücadelede din adamı etkisi son sırada

Komisyonun alıntı yaparak ‘‘Yolsuzluk, dini olmaktan çok laik ahlakla ilişkili bir sorundur’’ sonucuna vardığı rapor Aralık 2002`de TÜSİAD tarafından SAM`a (Sosyal Araştırmalar Merkezi) hazırlatılan bir araştırma. 32 ilden 2 bin 416 kişinin yanıt verdiği bir anket çalışması. Komisyon`un yorumunun kaynağı ise, ‘‘Yolsuzlukla mücadelede olabilecek yöntemler nelerdir’’ şeklindeki bir soru.

Bu soruya karşılık sunulan şıklardan bir tanesi ise ‘‘Din büyüklerinin yolsuzluğa karşı çıkması.’’ Ancak ankete katılanlara göre bu yöntem pek etkili bir yöntem değil. Anketten çıkan sonuçlar, değerleme puanı 5 olarak alındığında bu şık 2.93`lük puanı ile en son sırada yer alıyor.

TÜSİAD`ın raporunda bu soruya verilen diğer cevaplara göre, Türkiye`de yolsuzla mücadele de en çok etkili olabilecek iki yöntem ‘‘yolsuzluk yapanların teşhir edilmesi’’ ile ‘‘halkın yolsuzluklar konusunda eğitilmesi ve aydınlatılması’’ olarak görülüyor. Çözüm olarak ‘‘Sivil toplum kuruluşlarının yolsuzluklara karşı harekete geçmesi’’ seçeneği ise bunları izliyor.

SAM: Halkımız vaaz değil teşhir istiyor

TÜSİAD`ın anketi hazırlattığı SAM`ın (Sosyal Araştırmalar Merkezi) Başkanı Cenap Nuhrat, komisyonun yaptığı yorum için ‘‘Çarpıtmışlar demek istemiyorum ama yanlış anlamışlar’’ dedi. Öncelikle anketteki sorunun, yolsuzluğun kaynağına değil, yolsuzlukla mücadeleye ilişkin olduğunu hatırlatan Nuhrat, şöyle konuştu: ‘‘Yaptığımız ankete göre halkımız, yolsuzluk ile mücadelede din adamlarının camilerde çıkıp vaaz vermesinden daha çok, halkın aydınlatılmasının, yolsuzluk yapanların teşhir edilmesinin daha etkili olacağına inanıyor. Bunun yorumu, halkımız yolsuzlukla mücadeleyi dinsel bir sorun olarak görmüyor. Bu alanda dinsel bir mücadele yapılmasından daha çok çözümün laik alanda olduğuna inanıyor. Biz bunu anlatmaya çalıştık ama ortada bir yanlış anlama var.’’

Gül: Yolsuzluğu herkes yapar

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonun, raporundaki yolsuzluğun laik anlayıştan kaynaklandığı yolundaki değerlendirme, AKP`de tepkiyle karşılandı. AKP MKYK toplantısı öncesinde parti yöneticileri, gazetecilerin yolsuzluk raporundaki değerlendirmeyle ilgili sorularıyla karşılaştı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, komisyonun başkanı da üyesi de olmadığını bu nedenle konuyu bilmediğini belirterek ‘‘Yolsuzluğu herkes yapar, yalnızca açıklık ve şeffaflık önler` diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.