'Yatırım gurusu'ndan önemli Türkiye açıklaması

03.07.2015 - 11:50 | Son Güncelleme :
'Yatırım gurusu'ndan önemli Türkiye açıklaması | Ekonomi Haberleri

İsabetli kriz tahminleri nedeniyle "Dr. Kıyamet" olarak tanınan yatırım uzmanı Marc Faber, Yunanistan ve Türkiye konusunda önemli açıklamalarda bulundu

Yatırım gurusu Marc Faber, Yunanistan'ın krizde olmasından büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu, borçlarının gizlenerek euro birliğine alındığını öne sürdü. Faber ayrıca Türkiye'nin yükselen ülkeler arasında olduğunu ifade etti.

##$HABER_1424746$##

Yunanistan krizine ilişkin soruları yanıtlayan Faber, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borç ödemesini gerçekleştirememesine ilişkin, "IMF ne yapabilir ki? Bundan 150 yıl önce borcunu ödemeyen ülkeye ordunuzu gönderir paranızı alırdınız. Artık bunlar olmaz. Eğer birine borç verirseniz size faizini ödeyecektir. Ama borcu veren olarak siz de aldığınız riskin bedelini ödersiniz" dedi.

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Batılı finans kuruluşlarının Yunanistan'ın durumun uzun süre görmezden geldiğinin altını çizen Faber, "Avrupa merkez bankası (ECB) dahil olmak üzere Avrupalı finans kuruluşları Yunanistan'a bu kadar borç vererek tedbirsiz davrandılar. İkinci konuysa Yunanistan avro birliğine katıldığında ECB Başkanı Mario Draghi Goldman Sachs'taydı. Onun sorumluluğunda Yunanistan'ın borçları gizlensin ve avro birliğine alınsın diye birtakım takas düzenlemeleri yapıldı. Bu bir gerçek. Tüm bunlardan sonra şimdi Draghi Yunanistan'a borç veriyor. Çipras'ın Marksist - sosyalist görüşlerini desteklemiyorum. Ama eşit şekilde batılı finans kuruluşlarına da karşıyım" şeklinde konuştu.

Uluslararası finans şirketlerinin uzun yıllar boyunca Yunanistan'ın daha fazla borçlanmasını sağlayarak risk aldığını belirten Faber, "Belki tamamen finans şirketlerine ait değil sorumluluk. Fakat Yunanistan'da vergiler düzgün ödenmedi ve defalarca iflasa düştü. Bu durumda kredi verenlerin temkinli olması gerekiyordu, olmadılar" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yunanistan çıkmalı

Faber, Yunanistan'ın Avrupa ekonomisi içerisindeki payının yüzde 2'nin altında olduğunu, buna rağmen, bu kadar küçük bir ekonominin uluslararası finans piyasalarını etkileyebilmesinin tüm dünyada devam eden kırılganlıktan kaynaklandığını söyledi.

Yunanistan'a yapılan kurtarma operasyonlarını işe yaramadığını belirten Faber, "Şu anda Yunanistan'ın ekonomik büyümesine baktığımızda borçlarının faizini bile ödeyebilecek durumda değiller. Ana borcun ödenmesi mevzu bile edilemez şu anda. Aslında Yunanistan Başbakanı Çipras doğru olanı yapıyor, doğruları söylüyor; 'paramız yok, borcumuzun ana parasının ciddi bir kısmının silinmesi gerekiyor' diyor. Aslında Yunanistan'ın baştan birliğe alınmaması gerekiyordu ve şimdiyse çıkarılmalı" dedi.

Türkiye yükseliyor 

Marc Faber, jeopolitik nedenlerle Yunanistan'ın euro birliğinden ayrılmasına izin verilmeyeceği öngörüsünü aktararak, "Son dönemde Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla birlikte ABD, Avrupa'nın Yunanistan'a sırtını dönmesi durumunda Yunanistan'ın Çin ve Rusya'nın etkisinde kalabileceğinden endişe ediyor. Avrupa referandumda 'hayır' çıksa bile Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nde tutmaya devam edecek" ifadelerini kullandı. Batılı devletlerin küresel ekonomi içerisindeki etkilerinin azaldığını belirten Faber, "Yeni bir dünya düzeninde yaşıyoruz. Batılı güçlerin etkisi giderek ortadan kalkıyor. Yeni ülkeler yükseliyor; Brezilya, Hindistan, Türkiye ve benzeri ülkeler. Bu yeni bir dünya düzeni. Çipras'ı IMF'yi zorladığı için seviyorum" diye konuştu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.885 Değişim: 1,73% Hacim : 64.645 Mio.TL Son veri saati : 14:40
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5168 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4298 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8849 Değişim: -0,25%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.453,25 Değişim: 0,70%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.