Yeni bir paket geliyor

04.12.2014 - 09:27 | Son Güncelleme :

Şeffaflık ve imarda yeni paket geliyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ali_babacan_650_9.jpg">

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu ay sonuna kadar Başbakan Davutoğlu'nun 'Şeffaflık Paketi'ni açıklayacağını belirtti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu ay sonuna kadar Başbakan Davutoğlu'nun hükümetin 'Şeffaflık Paketi'ni açıklayacağını belirtirken yine bu kapsamda yapılacak önemli düzenlemelerden birinin de imar uygulamarıyla ilgili olacağını söyledi.

Babacan, G20 ülkelerinin de gündemine aldığı şeffaflık konusunda önemli tedbirler almaya hazırlandıklarını ifade etti. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2014 Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Türkiye'nin 11 sıra geriye düşmesi konusundaki değerlendirmesi sorulan Babacan, Araştırmanın tam sonuçlarını bilmiyorum. Ancak biz de bu endeksin metodunu inceledik. Bir algı endeksidir. Bu endeks 10-15 kuruluşun çalışmaları baz alınarak hazırlanıyor. Ne soruyorlar diye baktık. Kanaatleri ölçüyorlar. 17 Aralık sonrası Türkiye'de yaşananlar, bunların dünyada da tartışılmasının algıları etkilediğini düşünüyorum. TÜSİAD'ın da benzer bir çalışması açıklandı. Biz her iki çalışmayı da inceleyeceğiz. Ancak 2012'den bu yana bu konuda gerileme değil, ilerleme var dedi.

Babacan bu algının tersine çevrilmesine yönelik, Çalışmanın yüzde 80-90'ını tamamladık. Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz. Bu yıl bitmeden Sayın Başbakanımız bunu açıklayacaktır şeklinde konuştu. Paketin kapsamına yönelik bir ipucu veren Babacan, imar uygulamaları ile ilgili önemli tedbirlerin de bu kapsamda alınacağı mesajını verdi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Babacan şöyle konuştu:

“İmar uygulamaları ile son bir hazırlığımız daha var. Belediye başkanlarımız ve bakanlarımız ile son bir toplantı daha yaptık. İmar uygulamalarının daha şeffaf olması, fırsatlara erişimde adaleti sağlamamız gerekiyor ve bir rant oluşursa bunun da ölçülü ve adil dağılması gerekiyor. Devletin ve belediyelerin olduğu adil bir rant paylaşımı olması gerekiyor. Rekabetten arındırılmış bir ortamda ne olursa olsun yanlışlıklar olabilir. Prensiplerimiz bunlar. Şeffaflık paketi tamamlandı ama imar ile ilgili ayağı biraz olgunlaştırmamız gerekiyor. Bu yıl sonuna kadar açıklamış olmak istiyoruz”

Belediye yasasının da ayrı bir süreçte devam ettiğini belirten Babacan, “İdeal bir şey hazırlıyoruz. Ama bunun ideal uygulamasını zaman gösterecek” diye konuştu.

Bankaları uzun vadeli kaynağa teşvik edeceğiz

New York ziyareti öncesinde konuşan Ali Babacan, Bankaların yurtdışından borçlanırken daha uzun vadeli borçlanmasını cazip kılacak, daha kısa borçlanmayı daha az cazip kılacak bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Merkez bankası ve BDDK başta olmak üzere kurumlarımız çalışıyor. Finansal İstikrar Komitesi'nde bir kere konuşup ondan sonra uygulamaya başlayacağız. En geç bir ay içerisinde tamamlarız dedi.

Kısa vadede gaz indirimi beklenmemeli

Babcan Petroldeki her 10dolarlık düşüş enflasyon ve cari açığın milli gelire oranını yarım puan azaltıyor. Büyümeye net etkisi de 0.3 puan olur derken Rusya'nın yüzde 0.6'lık gaz indirimi konusunda ise Bizim istediğimiz daha yüksek bir oran. Ancak tüketici için kısa vadede bir indirim beklememek lazım dedi.

BDDK ve Hazine için kararname yok

Babacan, Hazine Müsteşarlığı ve BDDK başkanlığı için herhangi bir atama kararnamesi hazırlanmadığını belirterek, Hazine yönetiminde bir boşlık yok. Vekalet eden asildir. dedi. Babacan, SPK ve BDDK'nın birleştirileceğine yönlik haberlerin ise dedikodudan ibaret olduğunu ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.740 Değişim: 0,90% Hacim : 122.678 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.634 20.05.2024 Yüksek 10.775
Açılış: 10.661
32,2192 Değişim: 0,13%
Düşük 32,1477 21.05.2024 Yüksek 32,2558
Açılış: 32,1787
34,9867 Değişim: -0,01%
Düşük 34,9470 21.05.2024 Yüksek 35,1881
Açılış: 34,9888
2.513,53 Değişim: 0,12%
Düşük 2.508,02 21.05.2024 Yüksek 2.516,31
Açılış: 2.510,44
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.