Zorlu Fondan Banka Alacak

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Denizbank`a da sahip olan Zorlu Grubu, faaliyetlerini daha geniş bir alana yaymak için TMSF bünyesinde bulunan ve satışa sunulan 8 bankadan birini almak için başvuruda bulundu.


Fon kapsamında bulunan 8 bankaya ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından açıklanan eylem planı sonrasında gözler bu bankalara kimlerin talip olacağına çevrildi. Yeterli talep olmayacağı yönündeki görüşlerin aksine, bu bankaları alanların ileriki süreçte büyük avantajlar sağlayacakları da ileri sürüldü. Kimlerin başvuru yaptığı konusunda henüz bir açıklama yapılmazken Kurul Başkanı Zekeriya Temizel, başta yabancı bankalar olmak üzere birçok kuruluşun teklif verdiğini söyledi. Bu kuruluşlardan biri de Zorlu Grubu. Grup, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde yeralan ve satışa çıkarılan 8 bankadan birini satın almak için başvuruda bulundu. Banka almak için başvurduklarını doğrulayan Denizbank yetkilileri, Fon`ndaki sekiz bankadan birini almak için başvuruda bulunduk dediler. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından açıklanan Eylem Planı`nda banka almak isteyenlerin 15 Aralık tarihine kadar başvurmaları istenmişti. BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, 8 bankayı almak için çok sayıda başvuru olduğunu söylemiş ancak bugüne kadar kimlerin başvurduğu açıklanmamıştı. Bankacılık kesimi, başvuru süresinin kısa tutulması ve başvuranların isimlerinin kamuoyuna sızmamasını `satış starejisi` olarak yorumlarken, Kurul tarafından oluşturulan eylem planında 8 bankanın satışının 2001 yılı Nisan ayında tamamlanması planlanıyor.


TSMF`deki sekiz bankadan birini satın almak için başvurduklarını doğrulayan Denizbank yetkilileri, Zorlu Grubu olarak bu yönde bir başvurumuz oldu. Hangi bankanın satın alınacağı henüz belli değil. Çünkü şu anda başvurular inceleme safhasında. Bizim için önemli olan doğru bir kararda bulunmak. Alacağımız bankayla hedeflerimizi yakalama şansını elde etmek şeklinde konuştular. Başvurunun Zorlu Holding tarafından yapıldığını belirten yetkililer, şu aşamada sadece başvuruların yapıldığına işaret ettiler. Başvuru tarihinin sona ermesinin ardından taleplerin açıklanacağını belirten yetkililer, Bu açıklama paralelinde, yapılacak incelemeler sonucunda hangi bankayı satın alacağımız ve bu bankaya ilişkin değerlendirmelerimiz gündeme gelecek dediler. BDDK Eylem Planı`nda bankaların mali bünyelerinin incelenmesi, aktif kalitelerinin belirlenmesi ve kötü aktiflerinin temizlenmesi konusundaki çalışmaların tamamlandığını açıklanmıştı. Ayrıca Eylem Planı`nda bankaların rehabilitasyonu, kaynakların verimli olarak kullanılması, haklarının, alacaklarının ve davalarının izlenmesi, rasyonel yönetimin sağlanması gibi sorunların çözümü için ortak yönetim biçimi de yürürlüğe konuldu. Ortak yönetimin başına ise Tevfik Altınok atandı.


TALEPLER 22 ARALIK`TA NETLEŞECEK;

Bankaların hisselerini satın almak üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na başvuracak potansiyel alıcılara çağrı yapılması ve başvuru formlarını Kurum`a teslim etmeleri için son tarih 15 Aralık olarak belirlendi. Yine bu bankaların mali bünyelerinde iyileştirme için Hazine`den gerektiğinde kullanılmak üzere 6.1 milyar dolarlık özel tertip tahvil alınması konusunda anlaşma sağlandı. BDDK, 15 Aralık tarihine kadar başvuran ve uygun koşulları taşıyan alıcıları onaylamayı ve ilgililere bildirme işlemini de 22 Aralık tarihinde tamamlamayı öngörüyor.


** Bundan sonra ne olacak?

BBDK, gerekli koşulları taşıyan yatırımcılarla gizlilik sözleşmeleri yaparak ilgilendikleri bankalarda gereken incelemeleri yapmalarını sağlayacak. Bu işlem önümüzdeki yılın ocak ayında tamamlanacak. Fon ihale şartnamelerini hazırlayarak ihale aşamasına geçecek. İhalelerin 2001 yılı nisan ayında tamamlanması planlanıyor.

DENİZBANK`LA BİRLEŞTİRİLECEK;

Fon`dan satın alınacak bir bankanın ayrı bir banka olarak da faaliyetini sürdürebileceğini belirten yetkililer, Bu ayrı bir banka da olabilir. Sonuçta Zorlu Holding`in de hissesi bulunacak. Ancak nihayi olarak Denizbank`la birleştirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda detaylı bir açıklama yapmak için henüz çok erken. Çünkü satın almayı talep edenler gibi biz de sadece başvuruda bulunduk. Bu konuda BDDK`nın vereceği karar çok önemli. Gelen teklifleri tahlil edecek; hangi grup, sermaye yapısı gibi daha birçok süreç yaşanacak dediler. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.