Zorunlu tasarruf hesabı`ndaki tahvillerin vadesi 5 yıla çıktı

05.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Kamu-Sen Genel Başkanı, Olayı Çalışanlara Saygısızlık Olarak Nitelendirirken, Konuyu 9 Ocak`Ta Toplanacak Emek Platformu`Nda Değerlendireceklerini Söyledi -Hazine Yetkililer İse, 5 Yıllık Tahvil Verilmesinin, Hesabın 5 Yıl Daha Devam Edeceği Anlamına Gelmediğini, Tasfiyeye Karar Verilmesi Halinde, Tahvillerin Erken İtfaya Tabi Tutulabileceğini Belirttiler

Hazine Müsteşarlığı, yıl başında ihraç ettiği özel tertip tahviller ile kamuoyunda Zorunlu Tasarruf Hesabı olarak bilinen Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabın`daki tahvillerin vadesini 1 yıldan 5 yıla çıkardı. Uygulama çalışanların sendikalarının temsilcileri tarafından tepkiyle karşılanırken, Hazine yetkilileri, bunun hesabın 5 yıl devam edeceği anlamına gelmediğini, tasfiyeye karar verilmesi halinde tahvillerin erken itfaya tabi tutulabileceğini söylediler. Hazine yetkililerinin verdiği bilgiye göre, geçen yıl çıkarılan Bazı Fonların Tasfiyesine İlişkin Kanun uyarınca tasfiye edilen Kamu Ortaklığı Fonu`nun (KOF) borçlarını 1 Ocak 2001 itibariyle Hazine üstlendi. KOF`un önceki yıllarda Zorunlu Tasarruf Hesabın`dan aldığı tahvil karşılığı borçlar da Hazine`ye geçmiş oldu. KOF`un Zorunlu Tasarruf Hesabı`ndan yaptığı borçlanmalar için önceden bir yıl vadeli tahvil verildiğini, ancak bunların her yıl uzatıldığı, yenilendiği için de bir yıllık olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirten yetkililer, özel tertip tahvil ihracı ile tahvillerin vadesinin 5 yıla çıkarıldığını söylediler. KOF`un borçlarının Hazine tarafından üstlenilmesi nedeniyle Zorunlu Tasarruf Hesabı`na verilen 5 yıl vadeli tahviller yılda bir faiz ödemeli, TÜFE`ye endeksli olacak. Verilen bilgiye göre, önceden, tahvillerin ihraç edildiği tarihteki enflasyon rakamı dikkate alınıyordu. Yeni özel tertip tahvillerde ise itfa tarihinde açıklanan TÜFE oranı esas alınacak. Böylece enflasyondaki düşüş faiz ödemelerine yansıtılmış olacak. Yetkililer, Hazine`nin son dönemde ihrac ettiği tüm özel tertip tahvillerin 5-10 yıllık olması nedeniyle bu tahvillerin de 5 yıl vadeli ve TÜFE`ye endeksli ihrac edildiğini, ancak hesabın tasfiyesine karar verilmesi halinde bu tahvillerin erken itfaya tabi tutulabileceğini vurguladılar. Hazine, KOF`un Zorunlu Tasarruf Hesabı`na borcuna mahsuben 2.6 katrilyon lira, Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hesabı`na borcuna mahsuben de 36.8 trilyon liralık, 1 Ocak 2001 valörlü özel tertip tahvil ihraç etmişti.

-SENDİKACILARIN TEPKİSİ-

Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, uygulamayı çalışanlara saygısızlık olarak değerlendirirken, konuyu 9 Ocak`ta Ankara`da yapılacak Emek Platformu toplantısında değerlendireceklerini söyledi. Akay, Zorunlu Tasarruf Hesabı ile ilgili işlemlerde hak sahiplerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, hükümetin Zorunlu Tasarruf Hesabı`nın tasfiyesi konusunda çalışanlara verdiği sözü yerine getirmesini istedi ve 5 yıllık tahvil verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. KESK Başkanı Siyami Erdem de temel problemin hesabın tasfiyesi olduğunu belirterek, hesaptaki paranın 5 yıl vadeli tahvillere yatırılmasının tasfiyenin ertelenmesinin dolaylı anlamda ifadesi olduğunu söyledi. Hükümetin, hesabın tasfiyesinde samimi gözükmediğini, geçen yıl bu konuda sürdürülen görüşmelerin tek yanlı olarak hükümet tarafından kesildiğini belirten Erdem, hükümetin görüşmelerde ayrıca somut öneri ve plan da sunmadığını kaydetti. Emek Platformu olarak hesabın tasfiyesine kadar geçen sürede reel değerinin korunması için yöntemler önerebileceklerini ilettiklerini anlatan Erdem, bu konuda gürüşlerinin alınmasını isterken, hesabın derhal tasfiye edilerek, nema ve ana paraların defaten ödenmesi konusunda ısrarlı olduklarını vurguladı.

-TAHVİLLERİN İÇ BORÇ STOKUNA ETKİSİ

Diğer taraftan, yılın ilk haftasında Zorunlu Tasarruf ve KEY hesapları ile kamu bankalarına görev zararları nedeniyle verilen toplam 7.1 katrilyon liralık özel tertip devlet tahvillerinin, kamu borç stoku konusunda IMF`ye verilen taahhütler açısından bir sorun yaratmayacağı belirtildi. KOF`un borçlarının ve kamu bankalarının görev zararlarının Hazine borcu olmasına karşın, tahvil verilmediği için şimdiye kadar bu borçların iç borç stokunda görünmediğini hatırlatan yetkililer, uygulama ile fiili durumun resmiyete dönüştüğünü anlattılar. Sonuç itibariyle kamu bankalarına verilen 4.5 katrilyon liralık, Zorunlu Tasarruf Hesabı`na verilen 2.6 katrilyon liralık özel tertip tahviller, Kasım ayı sonu itibariyle 32 katrilyon 517.2 trilyon lira düzeyinde bulunan iç borç stokunu Ocak ayında en azından 7.1 katrilyon artırmış olacak. Ama kamu borçlarının GSMH`ya oranı açısından göstergelerde bir değişiklik olmayacak.

-NEMALAR-

Zorunlu Tasarruf Hesabı`nda biriken kaynak YPK tarafından belirlenen esasalar dahilinde Hazine tarafından nemalandırılıyor. Biriken nemalar her yıl şubat ayında ödeniyor. Bu ödeme için de YPK tarafından karar alınması gerekiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.