12 Aralık’ta imza atmaya hazırlanıyorlar

18.11.2013 - 09:11 | Son Güncelleme :

Borsa İstanbul ve Nasdaq, 12 Aralık’ta imza atmaya hazırlanıyor.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_.jpg">Borsa İstanbul ve Nasdaq, 12 Aralık’ta imza atmaya hazırlanıyor.

Temmuz`da stratejik ortaklık için ön anlaşma imzalayan Nasdaq ve Borsa İstanbul’un nihai anlaşmayı ‘Noel’ tatili öncesine yetiştirmeye çalıştığı öğrenildi. Gerekli onayların alınması halinde anlaşmanın imza töreni 12 Aralık’ta yapılacak.

Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; global borsacılk devi ABD’li Nasdaq OMX Group ile Borsa İstanbul arasında ön anlaşması temmuz ayında imzalanan ortaklık görüşmelerinde sona gelindi. ABD’de ‘Noel kutlamaları’ nedeniyle 15 Aralık’tan sonra piyasaların iyice tatil havasına girmesinden dolayı, 2 kurum arasındaki müzakerelerin hızlandırıldığı ve anlaşma metninde önemli bir mesafe alındığı öğrenildi. Borsa İstanbul’un yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediği stratejik ortaklık anlaşması imza töreninin, 12 Aralık’ta yapılması planlanıyor. 12 Aralık tarihinin Nasdaq CEO’su Robert Greifeld’in ajandasına girdiği, ancak ziyaretin anlaşma için gereken onayların alınması durumunda gerçekleşeceği belirtiliyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

SPK’DAN FİYATLARA İTİRAZ

Borsa İstanbul’da da 12 Aralık’ta anlaşmanın duyurusu için şimdiden hazırlıklara başlandığı öğrenildi. İmza töreni için gerekli onaylar alınmadan 12 Aralık tarihinin belirlenmesi borsa çevrelerinde, “Nikâh günü alındı, izinler çıkarsa, kıyılır” şeklinde yorumlandı. Borsa İstanbul’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, her iki tarafın stratejik ortaklık üzerinde çalışan ekipleri, geçen hafta boyunca İstanbul’da birlikte yoğun bir mesai harcadı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu da, geçen Cuma günkü toplantısında, anlaşmayla ilgili son detayları konuştu. Üzerinde anlaşmaya varılan maddeler ivedilikle SPK’ya gönderildi bile.

HİSSE PAYI BELLİ DEĞİL

Aynı şekilde Nasdaq tarafının da anlaşma metninin detayları üzerinde çalıştığı ve düzenleyici otoriteyle görüşmeler yürüttüğü gelen bilgiler arasında. Noel tatili nedeniyle hızlandırılan müzakere sürecinde, halen Borsa İstanbul’un Nasdaq’a ne kadar hisse vereceği, bunun bedelinin ne olacağı üzerinde net bir anlaşma sağlanamadığı kaydediliyor. Müzakeresi süren maddelerin, devredilecek hisse oranı, bunun bedelinin ne olacağı ve Borsa İstanbul’un Nasdaq’tan alacağı teknolojik altyapının bedelinin belirlenmesi konularında yoğunlaştığı kaydediliyor. Müzakerenin bu kadar uzamasında ise, SPK’nın belirlenen Borsa İstanbul’un değeri, teknolojik altyapı için ödeyeceği fiyat gibi rakamlara itiraz ederek, anlaşmayı geri göndermesinin ekili olduğu konuşuluyor.

Teknolojiden 131 milyon dolar gelir

Nasdaq OMX Grubu, 2013’ün 3’üncü çeyreğinde 506 milyon dolar gelir elde etti. Şirketin teknoloji çözümleri alanındaki gelirleri ise aynı dönemde 131 milyon dolar oldu. Borsa İstanbul’un hisse almak istediği Market Technology şirketinin ise 53 milyon dolar olan 2013 yılı 3’üncü çeyrek gelirleri, Nasdaq’ın toplam gelirlerinin yüzde 11’ini oluşturdu.

Yazılım için 150 milyon dolar istiyorlar MÜZAKERESİ halen süren bir diğer konu da, Borsa İstanbul ile Nasdaq arasında yapılacak teknolojik işbirliğinin nasıl olacağı. Nasdaq’ın kullandığı ve birçok ülke borsasında da kullanılan işlem platformu altyapısının Borsa İstanbul’da da kullanılması planlanıyor. Ancak Borsa İstanbul bu platformu belli bir bedel karışılığında satın mı alacak, yoksa Borsa İstanbul’dan hisse karşılığı mı verilecek, bu henüz belli değil. Nasdaq’ın işlem platformu altyapısının Borsa İstanbul’da kullanılması ve diğer ülke borsalarına da ortak olarak satılması için 150 milyon dolar istediği, Borsa İstanbul’un ise, bunu çok yüksek bir bedel olarak değerlendirdiği söyleniyor.

SPK onaylamazsa yetişmesi zor

BORSA İstanbul-Nasdaq stratejik ortaklık anlaşması görüşmeleriyle ilgili bilgisi olan kaynaklar, tüm müzakere konularında her iki tarafın da zaman zaman değişen teklifleri olduğunu belirterek, “ Babacan’ın da bizzat bilgi sahibi olduğu süreç bu şekilde devam ederse yıl sonuna yetişmesi zor. SPK’nın elini çabuk tutması ve Babacan’ın da oluru ile belli olmaz” dedi.

En az 10 kat hız getirecek

NASDAQ OMX Grubu kendisini elektronik işlemin mucidi olarak tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği teknolojik altyapı 50’den fazla ülkede, 70 borsa şirketinde kullanılıyor. Borsa İstabul’da da kullanılması planlanan işlem altyapısı platformunun Borsa İstanbul’da hali hazırda kullanılan altyapıdan en az 10 kat hızlı olduğu kaydediliyor.

Kaldırım ve peyzaja kredi yok

BANKACILIK sektöründe 8.3 milyar liralık ödenmiş sermayesiyle ilk sırada yer alan İller Bankası, kentsel dönüşüme yeni model getirmek için çalışmalara başladı. İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, “Faiz ve komisyon oranlarıyla oynamadan gayrimenkul projelerindeki kârlılığı arttırmayı amaçlıyoruz. Böylece dönüşümü ciddi olarak fonlayacağımızı düşünüyoruz” dedi. İller Bankası’nın kredilerdeki geri dönüş oranının yüzde 98 olduğuna dikkat çeken Karaman, şunları söyledi: “10 bin nüfuslu belediyede 50 bin nüfusa hitap edecek kültür merkezi yapılacaksa ‘Burada kaynak israfı var’ diyoruz. Kaynak israfına göz yummamak için seçici davranıyoruz. 2014 yılında belediyeleri 5 milyar lira fonlayacağız. Seçim dönemi olduğu için seçici davranıyoruz.Bu aşamada sadece belediyelerin elzem projelerine kredi veriyoruz. Altyapı, arıtma, içme suyu, kanal, asbestli borularla ilgili projelere seçimin son günü de olsa kredi tahsisi yaparız. Ancak peyzaj, kaldırım gibi projelere kredi vermemeye çalışıyoruz.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.