32 yaşındaki Türk, 10 milyar dolarlık şirketin zirvesinde

16.07.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`nin üçüncü yazılım şirketi Computer Associates şirketinin pazarlamadan sorumlu başkan yardımcılığına 32 yaşındaki Türk Tarkan Maner atandı.

10 milyar dolar cirosu bulunan şirketin üst düzey yöneticisi olan Maner, kriz nedeniyle ABD`ye göç eden beyinlerin, Türkiye ile bağlantısını koparmaması gerektiğini söyledi.

‘Avuç içi bilgisayarları, cep telefonları ile birleştirip, ticari amaçla kullandırma amacındayız. Böyle olursa, 6 bin dolarlık dizüstü bilgisayarın yerini 30 dolarlık cihazlar alacak. Kamyon şoförleri de bunları kullanacak. İnternette alışverişi yaygınlaştırmak için Türk tipi pazarlığa uygun yazılımı düşünmeliyiz.’’

32 yaşındaki Türk Tarkan Maner, henüz bu yaştayken ABD`nin Microsoft ve Oracle`dan sonra üçüncü dev yazılım şirketi Computer Associates (CA) Şirketi`nin en üst düzey yöneticilerinden biri oldu. İTÜ İşletme`yi okuduktan sonra Almanya ve ABD`de eğitimini sürdüren ve sadece 9 ay önce Computer Associates`e geçen Maner, yıllık cirosu 10 milyar doları bulan şirketin Pazarlama`dan Sorumlu Başkan Yardımcılığı`na atandı.

Tarkan Maner`le, Computer Associates`in Orlando`da yapılan yıllık ‘‘CA World’’ fuarında konuştuk, Türkiye`deki krizi, kriz nedeniyle Batı`ya göçmek isteyenleri, başarının sırlarını ve yeni yazılımları sorduk.

KRİZ GÖÇÜ YARARLI MI?
32 yaşında, dünyanın en büyük üçüncü yazılım şirketinde üst düzey yönetici olmanız gurur verici. Türkiye`de yaşanan kriz nedeniyle, pek çok genç Batı`ya kaçma derdinde. Sizce bu doğru mu?

- Bence, öncelikle Türkiye`ye yardımcı olmak lazım. Bu yardım Türkiye içinden yapılabiliyorsa, çok güzel. Dışından yapılabiliyorsa daha da güzel. Zaten ABD`ye çok büyük bir göç var; dünyanın her yerinden. Türkiye`den de olması, gelecek açısından iyi. Örneğin Kemal Derviş`in burada kendini kanıtladıktan sonra Türkiye`ye dönmesi gibi. Ama gelenlerin Türkiye ile bağını koparmaması lazım. Kısa dönemde önemli miktarda beyin göçü, zararlı olabilir. Uzun dönemde çok yararlı.

KAMYON ŞOFÖRÜ KULLANACAK
Gelecekte bilgisayar teknolojisi nasıl şekillenecek?

- Bilgisayarlar ve cep telefonları birleşecek. Biz de avuç içi bilgisayarları, iş sistemlerine bağlamak için çalışıyoruz. Şu anda cep telefonları sadece kişisel amaçlarla kullanılıyor. İş için, kullanılmıyor. Biz bunları birleştirip, işe uyarlama yöntemlerini araştırıyoruz. Mesela Danimarka`da kamyonculara bu avuçiçi bilgisayarlarla donatıp, ödemelerini, siparişlerini, sözleşmelerini bunlarla yapmaları için görüşme halindeyiz. Eskiden internet güvenli değildi. Şimdi çok daha güvenli olduğu için bu cihazlar artık iş amaçlı kullanılabilecek. Cep telefonu ve avuç içi bilgisayarlarının, ticari amaçlı kullanılması pazarı şu anda 300 milyon dolarlık bir pazar. Ama 2004`te bunun 2 milyar dolara yaklaşması amaçlanıyor. Yani çok hızlı bir artış. Şu anda, 185 milyar dolar olan bilgisayar yazılım pazarı da o zaman 320 milyar dolara ulaşacak. Yani minik bilgisayar pazarı her yıl yüzde 100 büyüyor.

DAĞDA PATLAMA YAPACAK
Peki bu gelişim, bir kamyon şoförünün yaşamını nasıl etkileyecek?

- Bilgisayarları kim kullanıyor, eğitimi olanlar. Babaanne, anneanne henüz bilgisayar kullanmıyor. Cep telefonları daha çok hayatımızda. Ama artık internet sayesinde, sokaktaki insanlar da bilgisayar kullanmaya zorlanıyorlar. Çocuklar ödevlerlerini internetten kullanıyor. Kamyon şoförleri, eskiden telefon kulübesi arardı. Şimdi cep telefonu kullanıyorlar. Şimdi artık cep telefonuyle iş imkanı sağlanacak, fiyat göndermek, fiyatları almak. Eskiden bunlara gülünürdü. Bugün bu yapılabiliyor. 6 bin dolarlık dizüstü bilgisayarın yerini, 30 dolarlık cep telefonu alıyor. Fiyatlar düşüyor. Kablosuz cihazlar Çin`de, Asya`da, dağlık ülkelerde bunlar patlama yapacak. Türkiye`de de öyle olacak.

Türkiye pazarından memnun musunuz?

- Krize rağmen, rakamlar çok başarılı çizgi çizdi. Etkilenme var ama, satışlar iyi.

İnternette Türk usulü pazarlık

Türkiye`deki internet kullanıcıları, online alışveriş konusunda güvensizlik içindeler. Kredi kartı numarası vermek istenmiyor?

- Güvenlik sorunu, dünya çapında bir patlama içinde. Bunu çözecek olanlar, şirketlerin kendileri. Örneğin, şifreleri iki ayda bir değiştirmek gibi yöntem değişiklikleri yapmalı. Şifreyi değiştirmeyeni uyarmalı. Yöntem değişiklikleri, kötü amaçları önler. Örneğin ben, 12 aydır bir bankaya gitmedim. Hep internet kullanıyorum.

Alışverişlenizi nasıl yapıyorsunuz?

- Alışverişin zevki başka. Pazarlık yapmam lazım. Çünkü biz Türküz. İyi pazarlık sistemleri bulmamız lazım.

Neden bu konuda bir yazılım geliştirmiyorsunuz, bizim kurban satın alırken el sallama pazarlığı gibi?

- Uyuşma programları var ama pazarlık yazılımı yok. Pazarlık programı, çok iyi fikir. Üzerinde düşünelim. Zaten bizim davranışları kaydetme yöntemimiz var. Bu müşteri indirimi seviyor filan diye.

Türkiye`nin, bir İrlanda, bir Malezya, bir Hindistan gibi bilgisayar yazılımı için önemli bir ülke olabilmesi nasıl olabilir?

- Eğer yeri, çalışma prensiplerini daha ucuz ve mantıklı hale getirirseniz, firmaların gelmemesi için bir sebep yok. Eskiden yol sorunu vardı. Şimdi öyle bir sorun kalmadı. Bilgisayar, yatırım gerektirmeyen, sadece insana dayanan bir sektör.

Yazılım devleri ve ciroları

Microsoft: 23 milyar dolar

Oracle: 11 milyar dolar

Computer Associates (CA): 10 milyar dolar

CA`in başında 25 yıllık göçmen var

18 bin çalışanı olan Computer Associates firmasının başında Sanjay Kumar adlı 39 yaşındaki bir Sri Lankalı var. 14 yaşındayken fakir ailesiyle ABD`ye göç eden Kumar, aradan geçen 25 yılda başarılı olarak şirketin CEO`su oldu. Şirket, kayıp çocukların bulunması gibi sosyal alanlarda da çok faal ve internet yardımıyla, ABD`de tam 56 bin kayıp çocuğun ailesiyle buluşmasını sağladı.

Tarkan Maner kimdir

Ankara`da 1969`da doğan, önce İstanbul Erkek Lisesi, ardından İTÜ İşletme`yi bitiren Maner, Almanya`da bir yıl Mercedes Benz`de çalıştı. ABD`de master yapan Maner, California`da bir kaç yazılım şirketi değiştirip, IBM`e geçti. 2.5 yıl sonra da CA`ya transfer oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
995 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.