% 4 büyürsek, yumuşak inişi başarırız

06.03.2012 - 12:57 | Son Güncelleme :

Bakan Şimşek, `Türkiye bu yıl yüzde 4 büyümeyi başarırsa, yumuşak inişi başarmış olacaktır` dedi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet_simsek_2.jpg">Maliye Bakanı Şimşek, ``Türkiye bu yıl yüzde 4 büyümeyi başarırsa, yumuşak inişi başarmış olacaktır`` dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ``Türkiye bu yıl yüzde 4 büyümeyi başarırsa, yumuşak inişi başarmış olacaktır`` dedi.

Şimşek, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nde düzenlenen ``Uluslararası tartışma ortamında transfer fiyatlandırması`` konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin güçlü bir toparlanmaya girdiği dönemde, özellikle AB`deki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki borç sorunuyla karşı karşıya kalındığını ve ivme kaybına uğradığını söyledi.

Şimşek, son bir iki aydır, atılan adımlar, alınan tedbirler ve reform çalışmalarıyla piyasaların nefes aldığını anlattı.

AB`nin Türkiye için önemine işaret eden Şimşek, AB`de risklerin düşük olasılık da olsa sürdüğünün altını çizdi. Şimşek, ``Önemli bir kriz bertaraf edildiyse de bölgeye ilişkin riskler devam ediyor. Borç krizini aşmak için önemli adımlar atılıyor`` dedi.

AB`de gerçekleştirilen reformları anımsatan Şimşek, ülkelerin yeni bir takım mali kuralları onayladığını, bu kuralların mali disiplini tesiste çok önemli olduğunu söyledi.

Piyasalarda bugünkü iyimserliği besleyen temel faktörün Avrupa Merkez Bankası`nın attığı adımlar olduğunu belirten Şimşek, Avrupa Merkez Bankası`nın bankalara ucuz, uzun vadeli kredi aktardığını hatırlattı.

Bakan Şimşek, ``Avrupa Merkez Bankası, Avrupa`da siyasilerin attığı reformlara paralel bol keseden para basmaya başlamış durumda. Bilanço ikiye katlanmış durumda`` dedi.

Son dönemde ABD`de gelen haberlerin de olumluya döndüğünü söyleyen Şimşek, burada en önemli konunun istihdam olduğunu, ülkedeki istihdamın yüzde 8,3`e kadar gerilediğini hatırlattı. İşsizliğin aşağı yönlü trendinin iyimserliği beslediğini anlatan Şimşek, ABD Merkez Bankası`nın da bu dönemde, krizin yaralarını sarmak, ekonomiyi canlandırmak için inanılmaz dozda para basmayı tercih ettiğini hatırlattı.

Yumuşak iniş...

Türkiye`nin, 2011 yılında muhtemelen dünya ekonomisinin büyümesinin 2 katı bir hızla büyüdüğünü kaydeden Şimşek, ``Dünya ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceğini düşünürsek, Türkiye muhtemelen yüzde 8`in üzerinde büyüme yakaladı 2011 yılında`` dedi.

Mehmet Şimşek, Türkiye`nin makroekonomik temellerini ciddi anlamda iyileştirdiklerini, kamu finansman dengelerinde birçok ülkenin ``imrenerek izlediği`` bir noktaya gelindiğini, kamu finansman dengelerinde ciddi bir iyileşme olduğunu anlattı.

Birçok açıdan yapısal reformların uygulamaya konulduğunu, Türkiye`nin kriz sonrası dönemdeki güçlü performansının bir tesadüf olmadığını dile getiren Şimşek, şöyle dedi:

``Gerek dünya ekonomisindeki yavaşlama, gerekse Avro Bölgesindeki borç sorunları nedeniyle, gerekse bizim iç talebimizin bir miktar daha makul seviyelere çekilmesi için hükümet olarak bizim aldığımız tedbirlerle birlikte, biz 2012 yılında büyümenin daha makul düzeylere, yüzde 4`e geleceğini öngörüyoruz. Her ne kadar başlangıçta piyasalar buna temkinli yaklaştıysa da, biraz bunu aşırı iyimser bulduysa da, son haftalarda gözlemlediğim kadarıyla piyasalarda bu büyümeye artık `herhalde olur`, `hatta bunu aşarız` diyen de birçok ses var. Türkiye eğer yüzde 4`lik büyümeyi bu sene başarırsa, yumuşak inişi başarmış olur.

Yumuşak inişten kast ettiğimiz şey şu; Türkiye son 2 yıldır iç talep tarafından desteklenen, esas itibariyle iç talep tarafından sürüklenen çok güçlü bir büyüme yaşadı. Takdir edersiniz ki, tasarruf oranlarının düşük olması, enerjide dışa bağımlı olmamız, özellikle enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş gibi sebeplerden ötürü Türkiye`de çok büyük bir cari açık söz konusu. Hükümet olarak bizim iç talebi bir miktar yumuşatma çabamız da esas bundan kaynaklanıyor. Bundan dolayı, eğer Türkiye yüzde 8-9`luk bir büyüme oranından yüzde 4 civarında büyüme oranına, bu geçişi sağlayabilirse, bir anlamda yumuşak inişi de sağlamış olacak. Biz bunun mümkün ve olası olduğunu düşünüyoruz. Son dönemde gelen veriler de o yönde... Yani özetle, kısa vadeli bir perspektifle baktığınız zaman, muhtemelen beklentilerin bir miktar iyileşmeye başladığı dönemdeyiz. Türkiye`ye ilişkin beklentiler de olumlu yönde seyrediyor.``

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri,

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.