90 milyar liralık kayıp!

06.06.2013 - 10:58 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı`ndan vergi değerlendirmesi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira532.jpg">Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye`nin kayıt dışı vergi kaybını önlemek için ciddi atılımlar yaptıklarını söyledi. 1980`li yıllarda gelir vergisinin büyük bir bölümünün faize gittiğini ifade eden Şimşek, şu an vergilerin eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi hizmetlere aktarıldığını belirtti.

Türkiye`de yaşanan vergi kayıplarından da bahseden Bakan Şimşek, Türkiye`de kayıt dışılık Avrupa`ya oranla vergi kaybı boyutu yaklaşık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla`nın (GSYH) yüzde 6`sı. Bu sene için GSYH bir buçuk trilyon lira. Bu çerçevede bakarsanız aslında 90 milyar liralık bir vergi kaybından bahsediyoruz. Bu çok büyük bir rakam. diye konuştu.

Bakan Mehmet Şimşek, Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Vergi Dairesi Başkanlığı`nın birlikte düzenlediği, `Kayıt dışı ekonominin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri` konulu konferansa katıldı. Şimşek, yaptığı konuşmada kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmenin önemine değindi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Kayıt dışının ülkeye olan maliyeti hakkında değerlendirmelerde bulunan Şimşek, kaybın çok büyük miktarlarda olduğuna değindi. Bakan Şimşek, Bu konuda biz Türkiye olarak akademisyenlerimizle çok ciddi bir çalışma içine girdik. Avusturya`daki bir üniversiteden profesör var. Onun ekibi 38 ülkede kayıt dışılığa bakıyor. Bunun içinde ağırlıklı olarak OECD ve Avrupa ülkeleri var. Türkiye`yi de incelemeye almış durumdalar. Onlara göre Türkiye`de kayıt dışılık Avrupa`ya oranla vergi kaybı boyutu yaklaşık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(GSYH)`nın yüzde 6`sı. Bu sene için GSYH bir buçuk trilyon lira. Bu çerçevede bakarsanız aslında 90 milyar liralık bir vergi kaybından bahsediyoruz. Bu çok büyük bir rakam. ifadelerini kullandı. Türkiye ve Avrupa Birliği`nde kayıt dışılığın azaldığını kaydeden Şimşek, vergi yükünü aşağı çekerek eğitime, sağlığa, altyapıya, Ar-Ge`ye yatırımı istihdamı daha fazla destekleyeceklerini belirtti.

FAİZE GİDEN VERGİLER ŞİMDİ HİZMETE DÖNÜŞTÜ

Türkiye`de vergilerin hangi alanlarda harcandığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, Çıkıp deseniz ki, `Bu devlet evini düzene sokmamış. Ondan dolayı bu benim verdiğim vergiler boşa gidiyor.` deseniz ve kayıt dışı kalmayı bu anlamda kendi kendinize anlamlandırmaya çalışsanız sizi belki kısmen anlarız. Bugün devletin faiz giderlerinin milli gelire oranı, bütçeye oranı, vergi gelirlerine oranı 1980`li yıllardan bu yana en düşük düzeylerde. Eskiden devletin vergi gelirlerinin yüzde 86`sı faize giderken şimdi tersine döndü yüzde 84`ü hizmete gidiyor. Hizmet bütçesi yapıyoruz. Vergi gelirlerinin 5`te biri eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe, önemli bir kısmı yatırımlara gidiyor. diye konuştu.

Kayıt dışı ile mücadele için hükümetin önemli adımlar atması gerektiğine de değinen Şimşek, Bizim birçok şey yapmamız lazım. Vergi oranlarını aşağıya çekmemiz yetmiyor. Mevzuatı tabi ki basitleştirmemiz lazım. Burada uyum maliyetini aşağıya çekmek hakikaten önemli bir konudur. Burada bize büyük iş düşüyor. Burada yapılan eleştirilere de katılıyorum. şeklinde konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.