Ab Yolunda En Buyuk Sorun Enflasyon.

15.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Uyelik icin"bekleme odasina" alinan Romanya, Bulgaristan gibi ulkelerden hic geri degiliz. Bir de enflasyonu dusurebilsek Avrupa Birligi Komisyonu onceki gunku raporunda, Turkiye`ye tam uyelik icin adaylik statusunun taninmasini onerirken, uyelik gorusmelerine katilacak ulkelerin sayisini 6`dan 12`ye cikardi. Bilindigi gibi, AB, daha onceden uyelik gorusmelerini surdurdugu ve `bekleme odasindakiler` olarak adlandirilan Polonya, Macaristan, Cek Cumhuriyeti, Slovenya, Estonya ve Kibris Rum Kesimi`nin yanina diger 6 ulkeyi (Slovakya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan ve Romanya) ekledi. Komisyon`un raporunda Polonya, Macaristan, Slovenya, Estonya ve Letonya"nin AB`nin ekonomik kriterlerine yaklastiklari ifade edildi. Malta ve Kibris Rum Kesimi`nin de AB`ye girmek icin ekonomik kriterleri yerine getirmekte olduklari belirtildi. Komisyon Turkiye`yi ozellikle insan haklari ve demokrasi konularinda uyardi. Aslinda, Turkiye bu ulkelerin bazilarinin epey ilerisinde buyuk bir ekonomi. Ornegin, Komisyon`un ekonomik kriterlerine yaklastigini belirttigi Macaristan. MACAR BASARDI Nufusu 10 milyon olan bu ulkenin ekonomik buyuklugu 47 milyar dolar. Doviz rezervleri 9.8, toplam yabanci yatirimlar ise 19.2 milyar dolar. Ancak, basarisi Turkiye`nin bir turlu gerceklestiremedigi enflasyonu asagi cekmek ve butce acigini kapatabilmek. 1998 yilinda yuzde 14.3 olan enflasyonu tek basamakli rakama cektigi gibi 1998`de yuzde 6.5 olan butce aciginin GSMH`ya oranini bu yil yuzde 3.9`a indirdi. Komisyon, Macaristan`in yolsuzluklar ve organize suclar konusunda yeteri kadar onlem almamak ve 600 bin kisilik Cingene azinliga uygulanan etnik ayrimcilik konusunda da uyardi. Adaylik gorusmelerine kabul edilen bir baska ulke ise Bulgaristan. Uzmanlar, Romanya ve Bulgaristan`in Yugoslavya`nin NATO tarafindan bombalanmasi sirasinda yardimlarindan dolayi odullendirildigi savunuyor. Bulgaristan`in kisi basina geliri 1.464 dolar. Turkiye`nin yarisi kadar. Bu yil ekonominin yuzde 1. 5 daralmasi bekleniyor. Ancak, gectigimiz yillarda yasadigi ciddi mali krize ragmen enflasyonu yuzde 5`e cekmeyi basardi. Ayrica, Komisyon bu ulkeyi ekonomik reformlari hizlandirmasi konusunda uyardi. TURKIYE`YE UYARI Ozellikle, insan haklari ve demokrasi konusundaki kriterleri yerine getirmesi istenilen Turkiye, ekonomik olarak gorusmelere kabul edilen Bulgaristan, Romanya gibi ulkelerin hic gerisinde degil. Hatta, Turk sirketlerinin bu ulkelerdeki yuklu yatirimlari istihdam sagladigi gibi, bu ulkeden gelen kacak isciler de Turkiye`de is bulabiliyor. Ancak, bir turlu dusurumeyen kronik enflasyon Turk ekonomisinin en buyuk hastaligi ve AB yolunda en buyuk engel. Komisyon raporunda da bu konuya deginildi ve Turkiye`nin yuksek reel faizleri ve kamunun borclanma gereksinimini asagi cekmek icin enflasyonist baskilarin azaltilmasi ve mali aciklarin daraltilmasina oncelik vermesi gerektigi belirtildi. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.