AB zirvesi yarın başlıyor

22.03.2006 - 14:32 | Son Güncelleme :

AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek ve iki gün sürecek AB zirvesi, “hafifletilmiş bir gündem” çerçevesinde yarın başlayacak

     AB devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek ve iki gün sürecek AB zirvesi, “hafifletilmiş bir gündem” çerçevesinde yarın başlayacak. 

    “Avrupa inşasının geleceğine ilişkin belirsizlik ortamında” yapılacağı ifade edilen zirvede, “2010 yılına kadar dünyanın istihdam ve rekabet gücü en yüksek ekonomisini oluşturmayı” hedefleyen ”Lizbon stratejisi” tekrar gözden geçirilecek. 

    Avusturya Dönem Başkanlığı`nın, zirvede, ekonomi ve istihdam gücünü artıracak bazı önlem önerilerini devlet ve hükümet başkanlarına sunacağı, ancak bunların şimdiden “kötümser” karşılandığı belirtiliyor. 

    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirve öncesinde yaptığı değerlendirmede, Lizbon Stratejisi hedeflerine erişilemediğini hatırlatarak, bu hedefler üzerinde geliştirme amaçlı değişiklikler yapılmasını yerinde bulmadıklarını ifade etti ve Dönem Başkanlığı`nın önerilerinin “bilimsel incelemelere dayanmadığını” söyledi. 

    Avusturya Dönem Başkanlığı`nın, “zirveye bir anlam kazandırmak için” önerilerden söz ettiği ve “suni bir gündem oluşturduğu” ileri sürülüyor. Devlet ve hükümet başkanları, zirvede, enerji sektöründe AB ülkeleriyle şirketleri arasındaki rekabet sorunlarını ele alacaklar. 

    Değerlendirmesinde enerji maliyetinin ekonomi için önemli bir sorun oluşturduğunu kaydeden Barroso, küresel rekabet gücünün enerji fiyatlarıyla bağlantısına değinerek, AB`nin uyumlu bir enerji politikası ile yeni bir strateji belirlemesi gereği üzerinde durdu. 

    Barroso, bu alanda, “nükleer enerji dahil, hiçbir tabu olmaması gerektiğini” anlattı. 

    Liderler, 2004 yılında, Anayasa projesinin referandumlar sonunda askıya alınmasının ardından “çıkmaza giren” AB`nin “yeni bir strateji” belirlemesi için çaba harcayacak. 

    AB`nin küresel rekabete ayak uydurabilmesi için şirketlerin önünün açılması ve ekonomide ulusalcılıktan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Barroso, şirketlere yönelik ağır vergilerin ve bürokratik sorunların kaldırılması gerektiğini söyleyerek, şirketlerin önüne “kırmızı halı” serilmesini öneriyor. 

    Başta gençlere olmak üzere, istihdam yollarının açılması gereği üzerinde duran Barroso, staj olanaklarının artırılması, istihdam alanının genişletilmesi için yeni önlem beklentilerini yansıtıyor. 

    AB dışişleri bakanlarının da, zirve sırasında, genişleme konusunu ele almaları, Avrupa Parlamentosu`ndan gelen “mesajlar” çerçevesinde, “hazım gücü” unsurunu değerlendirmeleri bekleniyor. 

    Brüksel`de gözlemciler, AB zirvesinin “sönük gündemli” olmasının nedenlerini analiz ederken, büyük üyeleri temsil eden Silvio Berlusconi, Tony Blair ve Jacques Chirac gibi isimlerin ulusal siyasette “zayıf ve hassas dönemlerini” yaşadıklarına, önemli kararlara imza atacak durumda olmadıklarına işaret ediyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.