Abd Kongresinde Türkiye üzerine çalışma grubu kuruldu

10.02.2005 - 09:07 | Son Güncelleme :

ABD kongre üyeleri ve Türk milletvekilleri arasında yakın ilişkiler geliştirme, Türkiye´nin ABD kongresinde daha etkin tanıtımı için oluşturulan ´´Türkiye üzerine Kongre Çalışma Grubu´´, TBMM heyetinin de katılımıyla ABD kongresinde düzenlenen bir resepsiyonla resmen çalışmalarına başladı. Bu faaliyet çerçevesinde düzenlenen resepsiyona TBMM´den, Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ile yönetim kurulu üyeleri AKP Mardin Milletvekili Beşir Hamidi ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel de katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan kongresinde düzenlenen törene gönderdiği kutlama mesajında, ´´Ülkelerimiz arasında işbirliğinin, önümüzdeki dönemde ortak hedef ve çıkarlarımız çerçevesinde gelişip derinleşeceğine olan inancım tamdır´´ dedi. ABD kongresi bünyesinde Türkiye´ye ilişkin bir çalışma grubunun kurulması dolayısıyla tebriklerini sunan Başbakan Erdoğan, çalışma grubunun, iki ülke parlamentoları arasında temel bir değişim programı olacağına ve ABD kongresi ile TBMM arasında iletişim, diyalog ve anlayışın artmasına katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Erdoğan, ´´Bu vesileyle, çalışma grubunun hayata geçirilmesine yönelik girişimi başlatan ABD Kongresi Eski Mensupları Derneği üyeleriyle Türkiye-ABD Dostluk Grubu başkanları Ed Whitfield, Robert Wexler ve Kay Granger´a teşekkür etmek istiyorum´´ dedi. Erdoğan, ´´Türkiye ile ABD arasında güçlü bir dostluk bulunmaktadır. 60 yılı aşan süredir sürmekte olan bu dostluğumuz ortakdeğerlere dayanmaktadır. ABD´nin NATO müttefiği ve dostu olarak Türkiye, 11 Eylül terörist saldırılarından sonra ABD´ye destek sağlamak üzere öne çıkmış, Irak´ta ABD´ye lojistik destek sağlamak üzere kaydadeğer bir çaba göstermiştir. Türkiye, ISAF Komutanlığı´nı Şubat-Ağustos 2005 döneminde ikinci kez devralacaktır´´ ifadelerini kullandı. ABD kongresi ve Türk Dostluk Grubu´nun devamlı ve aktif çabalarınıtakdir ettiğini belirten Erdoğan, ´´Ortak değerlerimiz, halklarımızın yakınlığı ve hükümetlerimizin idealleri ışığında birlikte çalışabileceğimize inanıyorum´´ dedi. Erdoğan mesajında, Türkiye-ABD Dostluk Grubu´nun çalışmalarına ek olarak Türkiye üzerine Kongre Çalışma Grubu´nun katkılarının, iki ülkenin yasama organları arasındaki bağların güçlenmesine, Türk ve Amerikan kamuoyunun birbirlerini daha iyi tanımasına ve neleri savunduklarına ilişkin bilincin gelişmesine katkı sağlayacağına inancının tam olduğunu da kaydetti. Günümüzde artık fiziki sınırlardan oluşmayan, sıkı şekilde birbirine bağlanmış küresel bir toplumda yaşandığına işaret eden Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında belirli konularda diyalog, işbirliğive anlayışın sürmesinin, herzamankinden daha fazla ´´hayati ve gerekli´´ olduğunu belirtti.

-YENİ OLUŞUMUN NİTELİĞİ-

Türkiye üzerine kongre çalışma grubunun ABD´deki kurucu eş başkanları Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler ve Cumhuriyetçi Parti Kentucky Milletvekili Ed Whitfield oldu. Yeni oluşuma, Türkiye Ekonomik ve Politik Araştırmalar Vakfı (TEPAV) ile Alman Marshall Fonu ABD temsilciliği sponsorluk edecek. Sekreterya görevini ise, ABD Kongresi Eski Üyeleri (USAFMC) adlı dernek üstleniyor. Türkiye üzerine kongre çalışma grubu, Amerikan kongre üyeleriyle Türkiye´deki muhatapları, Türk özel sektörü, sivil toplumu ve hükümet yetkilileri arasında yakın ilişkiler geliştirme, ABD kongre üyelerinin, Türkiye-ABD ilişkileri hakkında düzenlenecek etkinliklerdeilk elden bilgi almalarını sağlamaya yönelik olacak. Bu çerçevede girişim, ABD Temsilciler Meclisi´ndeki Türk Dostluk Grubu faaliyetlerini de tamamlayıcı nitelik taşıyacak.

-WEXLER: ´´KRİTİK ZAMAN´´-

Amerikan kongresinde düzenlenen resepsiyonda konuşan Demokrat Parti Florida Milletvekili Wexler de ´´Hükümetleri övmek adetimiz değildir. Ama, Başbakan Erdoğan yönetimindeki hükümet çok önemli reformlara imza attı. Özellikle Kıbrıs´ta yapılan açılım kaydadeğer´´ dedi. Wexler, ´´Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü bir savunucusu olarak,Türkiye üzerine Kongre Çalışma Grubu´nun kurulması, ilişkilerde daha kritik bir zamanda gerçekleşemezdi. Bu çalışma grubunun, Washington ile Ankara arasında, terörizme karşı savaş, Irak ve Afganistan´ın yeniden yapılandırılması ve Türkiye´nin AB´ye üyelik çabaları çerçevesinde karşılıklı ilgi alanlarında daha yakın işbirliği sağlayacağından umutluyum´´ diye konuştu.

-´´BİR GECEDE KURULMADI, BİR GECEDE ZARAR GÖRMEZ´´-

Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış da, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye´nin ABD ile ilişkilere büyük önem verdiğinibelirterek, kurulan Çalışma Grubu´nun, iki tarafın parlamentolarına birbirini daha iyi anlama imkanı vereceğini söyledi. Bağış, yeni oluşumun, Amerikan kongre üyelerinin, Türkiye´ye ilişkin özel durumları ve duyarlılıkları daha iyi anlamasını ve Türk kamuoyunda da,Türkiye´nin neden batı ittifakının yanında yer aldığını anlatmada yardımcı olacağını kaydetti. Türkiye´nin, Irak´ın değişim süreci ve Geniş Ortadoğu´nun istikrarı için önemli bir aktör olduğuna işaret eden Bağış, medeniyetler çatışmasının tartışıldığı bir ortamda, Türk-Amerikan ilişkilerinin, ´´medeniyetler arası uyumun kanıtı´´ olduğunu söyledi. Bağış, ´´Türk-Amerikan ilişkilerinin engebeli bir yolda olduğunu iddiaedenler var. Ancak bu ilişkiler bir gecede kurulmadı, 60 yıl aldı. Birgecede de zarar görmez. Her ilişkide olduğu gibi, iyi ve kötü günler olabilir. Ancak bugün en güzel günlerden biri. Çünkü Çalışma Grubu´nu kuruyoruz´´ dedi. ABD kongresinde, Türkiye dışında sadece Almanya, Japonya ve İtalyaüzerine çalışma grupları bulunuyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.