AKP`nin acil hedefleri

14.11.2002 - 09:18 | Son Güncelleme :

1-Ekonomik Eylem Planı

Öncelikle üretim artırılacak. Yatırım kolaylaşacak, istihdam artırılacak. BDDK ve SPK yeniden yapılandırılacak

2- Sosyal Eylem Planı

Doğal Afet Sigortası başlayacak. İşçi-memur ayrımına son verilecek. Ucuz konut projesi hızlandırılacak

3- İdari Eylem Planı

Devlet bakanlıklarının sayısı 3`e düşürülecek. Hazineden Sorumlu Bakan TBMM`ye bilgi verecek

AK Parti yönetiminin, hükümetteki ilk icraat ve hedefleri saptamak üzere oluşturduğu Acil Eylem Grubu, çalışmalarını netleştirmeye başladı. AKP yönetimi tek başına iktidar olmanın avantajlarını da dikkate alarak, devletin bir bütün halinde yeniden yapılandırılmasını masaya yatırdı.

Acil Eylem Grubu`nun hazırladığı eylem planı `Ekonomik Eylem Planı`, `Sosyal Eylem Planı` ve `İdari Eylem Planı` olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor. Bu üçlü eylem planı anda yürürlüğü konulacak. AK Parti AR-GE tarafından hazırlanan taslak, komisyon üyelerinin yanı sıra genel başkan yardımcılarının da bilgisine sunuldu. Programa son şekli Acil Eylem Grubu`nu oluşturan Abdullah Gül, Hüseyin Çelik, Erkan Mumcu, Ali Coşkun, Abdullatif Şener ve AR-GE Başkanı Hilmi Güler verecek. Erdoğan`ın seçim meydanlarındaki en büyük vaadi olan 15 bin km`lik duble yol çalışmalarına ise hemen başlanması düşünülüyor.

Üst kurullar KİT`leşmesin

Hazırlanan Eylem Planı`nda ilk hedef olarak faiz ve enflasyonla mücadele bulunmuyor. Öncelik üretimin artırılmasına verilecek. Piyasalarda yaşanan kriz havasının sona erdirilmesi için gerekli olan üretim artışı, vergi ve sigorta indirimlerinin yanı sıra yatırım ortamının oluşturulması ile aşılacak. Bu çerçevede ekonomideki istikrarsızlığın ve alınan dış borçların kara deliği olarak görülen BDDK yeniden yapılandırılacak. SPK`nın yapısı değiştirilecek. Mali Milat, damga ve harç vergileri kaldırılacak. Üretim ve yatırımın önündeki engeller kaldırılacak. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu`nun KİT`e dönüşmesinin önüne geçilecek. Ekonomide önemli bir yer tutan madencilik sektörü ile ilgili olarak da yeni bir planlama yapılacak ve dünya rezervlerinin yüzde 70`i Türkiye`nin elinde olan bor madenleri için Bor Araştırma Enstitüsü kurulacak. 150 bine yaklaşan vergi ihtilaflı dosya, vergi ve faiz indirimleri yolu ile tasfiye edilerek kaynak yaratılacak. Özelleştirmelere hız verilecek.

Bakanlıklar ikinci sırada

AKP`nin eylem planının ikinci aşamasında bakanlıkların yeniden yapılandırılması konusu yer alıyor. `Azaltılmış Devlet Bakanlığı ve İcracı Bakanlıklar` başlığını taşıyan planda ise ilk etapta icraacı bakanlıkların sayısının azaltılması düşünülmüyor. Kültür-Turizm, Orman-Çevre bakanlıklarının birleştirilmesi sonraki aşamada düşünülüyor. İcraacı bakanlıkların birleştirilmesi için yasa değişikliğinin gerekli olmasını da dikkate alan AKP yönetimi ilk etapta devlet bakanlıklarının sayısını 3`e düşürmeyi planlıyor. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından bütçe politikaları hakkında üç ayda bir TBMM`ye bilgi verilmesi zorunlu tutulacak.

İdari yapı kökten değişiyor

İdari Eylem Planı kapsamında bürokrasinin azaltılması ve kamuda verimliliğin sağlanabilmesi için `müsteşar yardımcılığı`, `genel müdür yardımcılığı` gibi ara kadrolar kaldırılacak. Ancak buralarda çalışan personel işinden edilmeyecek. Aynı çerçevede `geçici görevli` tanımı yeniden yapılacak. Kamu yönetiminde uzun vadede performansa dayalı ücret sistemine geçilecek. Bu kapsamda Yerel Yönetimler Yasası`nın bir an önce çıkarılması sağlanırken, bakanlıklara bağlı çeşitli bölge müdürlükleri zorunlu haller dışında kaldırılacak. İl Müdürlüklerinin önemli bir kısmı valiliklere devredilecek. Yetkileri artırılacak yerel yönetimlere, bütçelerinin yüzde 35`ini geçmeyecek şekilde personel hareketleri için izin verilecek. Belediye İktisadi Teşekkülleri`nin durumu masaya yatırılacak. Hastanelerin önemli bir bölümü idari ve mali özerkliğe kavuşturulacak.

Sosyal Eylem Planı`nda ise oldukça tartışmalı konulara el atılıyor. Çiftçiler için Doğrudan Gelir Desteği`nin yanı sıra ürünlere karşı Doğal Afet Sigortası uygulamasına başlanacak. İşçi-memur ayrımına son verilirken, SSK`lıların Sağlık Bakanlığı`na bağlı hastanelerden de yararlanması sağlanacak. YÖK yeniden yapılandırılırken, üniversiteye girişte lise ve dengi okullar arasındaki eşitsizliğe son verilecek. Küçük yerleşim yerlerindeki doktor ve hemşire bulunmayan hastaneler kapatılırken, ortak noktalarda Merkezi Tıp Birimleri oluşturulacak. Gecekondulara karşı ucuz konut projesine hız verilecek. Bu kapsamda Ecevit`in Köy-Kent projesini çağrıştıran `Bahçe-Kent` evler yapılacak.

Meclis gündemi yoğun

Meclis`ten çıkarılacak yasaların da önceliğini saptayan AK Parti kurmayları, ekonomide canlanmayı sağlayacak yasal düzenlemelerin ardından Yargı Reformu ve Siyasi Partiler Yasası bir yıl içinde çıkarılacak. Yargı Reformu kapsamında, DGM`lerin kaldırılmasının yanı sıra Anayasa Mahkemesi`ne üye seçimine ilişkin esaslar da yeniden düzenlenecek. DGM`lerin yetkileri örgütlü suçlar ve terör suçları konusunda uzman mahkemelere verilecek. İdare`nin bütün eylemleri yargı denetimine alınacak. Bu kapsamda İstinaf Mahkemeleri kurularak, Yargıtay`ın içtihat mahkemesi olması sağlanacak. Meclis`in Af yetkisi de devlete karşı işlenen suçlarla sınırlı tutulacak. Teftiş Kurulları bünyesinde `Yolsuzluk İzleme Kurulları` oluşturulacak. Savcıların yolsuzlukla mücadeledeki yetkileri artırılacak.

Partilere yeni yasa

Siyasi Partiler Yasası`nda 6 ay içinde yapılması planlanan değişiklikle, siyasi partilerin teşkilatlanma, üyelik, aday tespiti ve mali yapıları şeffaf hale getirilecek. Siyasi partilerin kapatılması AİHM ve Venedik Komisyonu`nun çizdiği standartlara kavuşturulacak. Seçim Kanunu ise daha ileriki aşamada ele alınacak. Milletvekili seçilme yaşı 25`e çekilecek. Ön seçim ve tercihli sistem zorunlu hale getirilecek. Milletvekili, bakanların dokunulmazlıkları ve siyasi etik yasası öncelikle ele alınacak.

23 bakanlı hükümet

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali Coşkun, uygulayacakları politikalar konusunda gazetecilere bilgi verirken şunları söyledi:



Şu anda Abdullah Gül başkanlığında Acil Eylem Planı için çalışıyoruz. Tedbirler yakında açıklanacak.


Kurulacak hükümette bakan sayısı, zannediyorum 22 artı 1 (23) olacak.


Harcama reformu içerikli, 3 yılı kapsayan bir bütçe hazırlığındayız. Fakat bu yetişmeyebilir. Belki 3 aylık bir kısa dönem bütçesiyle ya da TBMM`ye sunulan bütçeyi biraz revize ederek geçireceğiz.


İş Güvencesi Yasası, 15 Mart 2003`ten önce, işveren ve işçi kesimini bir araya getirerek, ILO sözleşmelerini de dikkate alarak yeniden gözden geçirilecek.

`Başbakan Erdoğan olmalı`

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)`nin önceki gün düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu, AK Parti`ye verilmiş oyların çoğunun Tayyip Erdoğan`ın kişiliğine verildiğini ve başbakanlığın da Erdoğan`a verilmesi gerektiğini söyledi. Bayramoğlu sözlerine şöyle devam etti: `2 başbakanlı sistem tartışmalarıyla yeniden istikrarsızlık oluşturmaktansa, yapılacak iki şey var: Ya referandum yapacak ve halka `Erdoğan`ı başbakan olarak görmek istiyor musunuz?` diye soracaksın ya da gerçekten hakkı olan başbakanlığı, hukuki her türlü değişikliği yaparak Erdoğan`a teslim edeceksin. `

MÜSİAD üyeleri, İstanbul bürokrasisi ve AK Parti milletvekillerinin katıldığı yemekte Bayramoğlu, Kemal Derviş ile ilgili olarak da şunları söyledi: `Sayın Derviş Türkiye`ye gelirken, yabancı ülkelerden transfer edilmiş futbolcu ya da antrenörlerin gelişini gözümde canlandırdım. Havaalanında omuzlarda karşılandı. İlkin iyi işler yaptılar, fakat arkalarından kendilerini yolcu edecek kimse dahi bulamadılar. Sayın Derviş`in de sonunun böyle olacağından endişe ediyorum demiştim. Maalesef bu sefer de haklı çıktım. Çünkü Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı diye tanıtılan program, aslında Türkiye`nin gerçekleriyle örtüşen bir program değildi.`

Tüm atama ve ihaleler incelenecek

AKP Van Milletvekili ve Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, TBMM dahil KİT`lerde, üst kurullarda ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda partizan atamaların bütün hızıyla sürdüğünü, son dönemde verilen ihalelerle birlikte atamaları gözden geçireceklerini bildirdi. Çelik, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, atamaları siyasi ahlak, Türk demokrasisinin yerleşmiş teamülleri açısından şık bulmadıklarını söyledi. TBMM`nin KİT haline geldiğini belirten Çelik, `Atamaların önemli bir kısmı 3 Kasım seçimlerinden sonra yapılmıştır. Meclis`te bir milletvekiline 10 çalışan düşüyor` şeklinde konuştu. Valiliklerin bile ihale vermeye başladıklarını, bunun yeni Hükümet`e bırakılması gerektiğini söyleyen Çelik, `Biz gelince bunların hepsiyle ilgili takibat başlatacağız` dedi.

Başarılı kurumlara fazla ödenek

AK Parti`nin yeni dönem ekonomik uygulamaları çerçevesinde, kamuda performans ve etkinlik denetimi prensipleri uygulanacak. Anadolu Ajansı`nın haberine göre her kamu kurumunun hizmet sunduğu kişi ve kuruluşlardan, o kurumdan memnun olup olmadığı sorulacak. Yapılacak anket benzeri çalışma sonrasında, hizmet alanların memnun olduğu kamu kurumları ödüllendirilecek. Ödüllendirme hem kurum hem de bireysel düzeyde olabilecek. Performansı artan kamu kurumlarının ya ödenekleri arttırılacak ya da ödeneklerin kullanımı hızlandırılacak, personele de ödül ücreti verilecek. Performans ve etkinliği artan kamu kuruluşlarının genel istekleri de öncelikli olarak karşılanacak. Performansı devam eden kamu kurumları, takip eden yıl bütçesinde de daha çok ödenek hak edebilecekler.

Zorunlu tasarrufa tasfiye

AKP kurmaylarının, çalışanların zorunlu tasarruf hesabında bekleyen ve yıl sonuna kadar 11 katrilyon liraya ulaşması beklenen anapara ve nemanın, dört yılda hak sahiplerine ödenerek tasfiye edilmesine yönelik bir plan üzerinde çalıştıkları belirlendi. Dörtte birlik ilk taksitin ise biriken nemalarının üçte birinin ödenmesinin Şubat 2003`te yapılacağı bildirildi. ANKA`nın haberine göre hesapta bulunan anapara ve nemanın hak sahiplerine dört yılda dört taksitte ödenmesi öngörülüyor. Dörtte bir tutarındaki ilk ödemenin ise Şubat 2003`te gerçekleştirilmesi planlanıyor. Sonraki taksitlerin ödemesi de Şubat 2004, Şubat 2005`te ve Şubat 2006`da yapılacak.

AKP`nin acil hedefleri

1-Ekonomik Eylem Planı

Öncelikle üretim artırılacak. Yatırım kolaylaşacak, istihdam artırılacak. BDDK ve SPK yeniden yapılandırılacak

2- Sosyal Eylem Planı

Doğal Afet Sigortası başlayacak. İşçi-memur ayrımına son verilecek. Ucuz konut projesi hızlandırılacak

3- İdari Eylem Planı

Devlet bakanlıklarının sayısı 3`e düşürülecek. Hazineden Sorumlu Bakan TBMM`ye bilgi verecek

Ercan YAVUZ- Şerife ÜSTÜNER / Ankara

AK Parti yönetiminin, hükümetteki ilk icraat ve hedefleri saptamak üzere oluşturduğu Acil Eylem Grubu, çalışmalarını netleştirmeye başladı. AKP yönetimi tek başına iktidar olmanın avantajlarını da dikkate alarak, devletin bir bütün halinde yeniden yapılandırılmasını masaya yatırdı.

Acil Eylem Grubu`nun hazırladığı eylem planı `Ekonomik Eylem Planı`, `Sosyal Eylem Planı` ve `İdari Eylem Planı` olmak üzere üç ana başlıkta toplanıyor. Bu üçlü eylem planı anda yürürlüğü konulacak. AK Parti AR-GE tarafından hazırlanan taslak, komisyon üyelerinin yanı sıra genel başkan yardımcılarının da bilgisine sunuldu. Programa son şekli Acil Eylem Grubu`nu oluşturan Abdullah Gül, Hüseyin Çelik, Erkan Mumcu, Ali Coşkun, Abdullatif Şener ve AR-GE Başkanı Hilmi Güler verecek. Erdoğan`ın seçim meydanlarındaki en büyük vaadi olan 15 bin km`lik duble yol çalışmalarına ise hemen başlanması düşünülüyor.

Üst kurullar KİT`leşmesin

Hazırlanan Eylem Planı`nda ilk hedef olarak faiz ve enflasyonla mücadele bulunmuyor. Öncelik üretimin artırılmasına verilecek. Piyasalarda yaşanan kriz havasının sona erdirilmesi için gerekli olan üretim artışı, vergi ve sigorta indirimlerinin yanı sıra yatırım ortamının oluşturulması ile aşılacak. Bu çerçevede ekonomideki istikrarsızlığın ve alınan dış borçların kara deliği olarak görülen BDDK yeniden yapılandırılacak. SPK`nın yapısı değiştirilecek. Mali Milat, damga ve harç vergileri kaldırılacak. Üretim ve yatırımın önündeki engeller kaldırılacak. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu`nun KİT`e dönüşmesinin önüne geçilecek. Ekonomide önemli bir yer tutan madencilik sektörü ile ilgili olarak da yeni bir planlama yapılacak ve dünya rezervlerinin yüzde 70`i Türkiye`nin elinde olan bor madenleri için Bor Araştırma Enstitüsü kurulacak. 150 bine yaklaşan vergi ihtilaflı dosya, vergi ve faiz indirimleri yolu ile tasfiye edilerek kaynak yaratılacak. Özelleştirmelere hız verilecek.

Bakanlıklar ikinci sırada

AKP`nin eylem planının ikinci aşamasında bakanlıkların yeniden yapılandırılması konusu yer alıyor. `Azaltılmış Devlet Bakanlığı ve İcracı Bakanlıklar` başlığını taşıyan planda ise ilk etapta icraacı bakanlıkların sayısının azaltılması düşünülmüyor. Kültür-Turizm, Orman-Çevre bakanlıklarının birleştirilmesi sonraki aşamada düşünülüyor. İcraacı bakanlıkların birleştirilmesi için yasa değişikliğinin gerekli olmasını da dikkate alan AKP yönetimi ilk etapta devlet bakanlıklarının sayısını 3`e düşürmeyi planlıyor. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından bütçe politikaları hakkında üç ayda bir TBMM`ye bilgi verilmesi zorunlu tutulacak.

İdari yapı kökten değişiyor

İdari Eylem Planı kapsamında bürokrasinin azaltılması ve kamuda verimliliğin sağlanabilmesi için `müsteşar yardımcılığı`, `genel müdür yardımcılığı` gibi ara kadrolar kaldırılacak. Ancak buralarda çalışan personel işinden edilmeyecek. Aynı çerçevede `geçici görevli` tanımı yeniden yapılacak. Kamu yönetiminde uzun vadede performansa dayalı ücret sistemine geçilecek. Bu kapsamda Yerel Yönetimler Yasası`nın bir an önce çıkarılması sağlanırken, bakanlıklara bağlı çeşitli bölge müdürlükleri zorunlu haller dışında kaldırılacak. İl Müdürlüklerinin önemli bir kısmı valiliklere devredilecek. Yetkileri artırılacak yerel yönetimlere, bütçelerinin yüzde 35`ini geçmeyecek şekilde personel hareketleri için izin verilecek. Belediye İktisadi Teşekkülleri`nin durumu masaya yatırılacak. Hastanelerin önemli bir bölümü idari ve mali özerkliğe kavuşturulacak.

Sosyal Eylem Planı`nda ise oldukça tartışmalı konulara el atılıyor. Çiftçiler için Doğrudan Gelir Desteği`nin yanı sıra ürünlere karşı Doğal Afet Sigortası uygulamasına başlanacak. İşçi-memur ayrımına son verilirken, SSK`lıların Sağlık Bakanlığı`na bağlı hastanelerden de yararlanması sağlanacak. YÖK yeniden yapılandırılırken, üniversiteye girişte lise ve dengi okullar arasındaki eşitsizliğe son verilecek. Küçük yerleşim yerlerindeki doktor ve hemşire bulunmayan hastaneler kapatılırken, ortak noktalarda Merkezi Tıp Birimleri oluşturulacak. Gecekondulara karşı ucuz konut projesine hız verilecek. Bu kapsamda Ecevit`in Köy-Kent projesini çağrıştıran `Bahçe-Kent` evler yapılacak.

Meclis gündemi yoğun

Meclis`ten çıkarılacak yasaların da önceliğini saptayan AK Parti kurmayları, ekonomide canlanmayı sağlayacak yasal düzenlemelerin ardından Yargı Reformu ve Siyasi Partiler Yasası bir yıl içinde çıkarılacak. Yargı Reformu kapsamında, DGM`lerin kaldırılmasının yanı sıra Anayasa Mahkemesi`ne üye seçimine ilişkin esaslar da yeniden düzenlenecek. DGM`lerin yetkileri örgütlü suçlar ve terör suçları konusunda uzman mahkemelere verilecek. İdare`nin bütün eylemleri yargı denetimine alınacak. Bu kapsamda İstinaf Mahkemeleri kurularak, Yargıtay`ın içtihat mahkemesi olması sağlanacak. Meclis`in Af yetkisi de devlete karşı işlenen suçlarla sınırlı tutulacak. Teftiş Kurulları bünyesinde `Yolsuzluk İzleme Kurulları` oluşturulacak. Savcıların yolsuzlukla mücadeledeki yetkileri artırılacak.

Partilere yeni yasa

Siyasi Partiler Yasası`nda 6 ay içinde yapılması planlanan değişiklikle, siyasi partilerin teşkilatlanma, üyelik, aday tespiti ve mali yapıları şeffaf hale getirilecek. Siyasi partilerin kapatılması AİHM ve Venedik Komisyonu`nun çizdiği standartlara kavuşturulacak. Seçim Kanunu ise daha ileriki aşamada ele alınacak. Milletvekili seçilme yaşı 25`e çekilecek. Ön seçim ve tercihli sistem zorunlu hale getirilecek. Milletvekili, bakanların dokunulmazlıkları ve siyasi etik yasası öncelikle ele alınacak.

23 bakanlı hükümet

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali Coşkun, uygulayacakları politikalar konusunda gazetecilere bilgi verirken şunları söyledi:



Şu anda Abdullah Gül başkanlığında Acil Eylem Planı için çalışıyoruz. Tedbirler yakında açıklanacak.


Kurulacak hükümette bakan sayısı, zannediyorum 22 artı 1 (23) olacak.


Harcama reformu içerikli, 3 yılı kapsayan bir bütçe hazırlığındayız. Fakat bu yetişmeyebilir. Belki 3 aylık bir kısa dönem bütçesiyle ya da TBMM`ye sunulan bütçeyi biraz revize ederek geçireceğiz.


İş Güvencesi Yasası, 15 Mart 2003`ten önce, işveren ve işçi kesimini bir araya getirerek, ILO sözleşmelerini de dikkate alarak yeniden gözden geçirilecek.

`Başbakan Erdoğan olmalı`

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)`nin önceki gün düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu, AK Parti`ye verilmiş oyların çoğunun Tayyip Erdoğan`ın kişiliğine verildiğini ve başbakanlığın da Erdoğan`a verilmesi gerektiğini söyledi. Bayramoğlu sözlerine şöyle devam etti: `2 başbakanlı sistem tartışmalarıyla yeniden istikrarsızlık oluşturmaktansa, yapılacak iki şey var: Ya referandum yapacak ve halka `Erdoğan`ı başbakan olarak görmek istiyor musunuz?` diye soracaksın ya da gerçekten hakkı olan başbakanlığı, hukuki her türlü değişikliği yaparak Erdoğan`a teslim edeceksin. `

MÜSİAD üyeleri, İstanbul bürokrasisi ve AK Parti milletvekillerinin katıldığı yemekte Bayramoğlu, Kemal Derviş ile ilgili olarak da şunları söyledi: `Sayın Derviş Türkiye`ye gelirken, yabancı ülkelerden transfer edilmiş futbolcu ya da antrenörlerin gelişini gözümde canlandırdım. Havaalanında omuzlarda karşılandı. İlkin iyi işler yaptılar, fakat arkalarından kendilerini yolcu edecek kimse dahi bulamadılar. Sayın Derviş`in de sonunun böyle olacağından endişe ediyorum demiştim. Maalesef bu sefer de haklı çıktım. Çünkü Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı diye tanıtılan program, aslında Türkiye`nin gerçekleriyle örtüşen bir program değildi.`

Tüm atama ve ihaleler incelenecek

AKP Van Milletvekili ve Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, TBMM dahil KİT`lerde, üst kurullarda ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda partizan atamaların bütün hızıyla sürdüğünü, son dönemde verilen ihalelerle birlikte atamaları gözden geçireceklerini bildirdi. Çelik, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, atamaları siyasi ahlak, Türk demokrasisinin yerleşmiş teamülleri açısından şık bulmadıklarını söyledi. TBMM`nin KİT haline geldiğini belirten Çelik, `Atamaların önemli bir kısmı 3 Kasım seçimlerinden sonra yapılmıştır. Meclis`te bir milletvekiline 10 çalışan düşüyor` şeklinde konuştu. Valiliklerin bile ihale vermeye başladıklarını, bunun yeni Hükümet`e bırakılması gerektiğini söyleyen Çelik, `Biz gelince bunların hepsiyle ilgili takibat başlatacağız` dedi.

Başarılı kurumlara fazla ödenek

AK Parti`nin yeni dönem ekonomik uygulamaları çerçevesinde, kamuda performans ve etkinlik denetimi prensipleri uygulanacak. Anadolu Ajansı`nın haberine göre her kamu kurumunun hizmet sunduğu kişi ve kuruluşlardan, o kurumdan memnun olup olmadığı sorulacak. Yapılacak anket benzeri çalışma sonrasında, hizmet alanların memnun olduğu kamu kurumları ödüllendirilecek. Ödüllendirme hem kurum hem de bireysel düzeyde olabilecek. Performansı artan kamu kurumlarının ya ödenekleri arttırılacak ya da ödeneklerin kullanımı hızlandırılacak, personele de ödül ücreti verilecek. Performans ve etkinliği artan kamu kuruluşlarının genel istekleri de öncelikli olarak karşılanacak. Performansı devam eden kamu kurumları, takip eden yıl bütçesinde de daha çok ödenek hak edebilecekler.


Zorunlu tasarrufa tasfiye

AKP kurmaylarının, çalışanların zorunlu tasarruf hesabında bekleyen ve yıl sonuna kadar 11 katrilyon liraya ulaşması beklenen anapara ve nemanın, dört yılda hak sahiplerine ödenerek tasfiye edilmesine yönelik bir plan üzerinde çalıştıkları belirlendi. Dörtte birlik ilk taksitin ise biriken nemalarının üçte birinin ödenmesinin Şubat 2003`te yapılacağı bildirildi. ANKA`nın haberine göre hesapta bulunan anapara ve nemanın hak sahiplerine dört yılda dört taksitte ödenmesi öngörülüyor. Dörtte bir tutarındaki ilk ödemenin ise Şubat 2003`te gerçekleştirilmesi planlanıyor. Sonraki taksitlerin ödemesi de Şubat 2004, Şubat 2005`te ve Şubat 2006`da yapılacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.