AP`nin, genişleme raporu kabul edildi

16.03.2006 - 14:42 | Son Güncelleme :

AP`nin, AB Komisyonu`nun hazırladığı “Genişleme Strateji Belgesi”ne ilişkin yanıtını içeren rapor ve buna bağlı karar tasarısı AP`de kabul edildi

    Avrupa Parlamentosu`nun, AB Komisyonu`nun 2005 yılında  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/avrupaparlementosu.jpg" align="right" vspace="5">hazırladığı “Genişleme Strateji Belgesi”ne ilişkin yanıtını içeren rapor ve buna bağlı karar tasarısı AP`de bugün kabul edildi. 

    Bağlayıcı niteliği olmayan rapor ve karar tasarısında, AB`nin genişlemeye ilişkin sözlerini tutması istenirken, Birliğin yeni bir genişleme dalgasından önce “hazmetme kapasitesine” sahip olup olmadığına bakılması gerektiği belirtildi. 

    Oylamada 397 “evet”, 95 “hayır” ve 37 “çekimser” oyu kullanıldı. 

    Oylamalar sırasında, “Türkiye`nin KKTC`den asker ve Türkiye`den göçenleri geri çekmesini talep eden değişiklik önergesi” reddedildi. Bu önerge için 489 parlamenter “hayır”, 85 parlamenter ise “evet” oyu kullandı. 

    Raporda, Türkiye`nin yanı sıra Hırvatistan, Makedonya ve diğer Batı Balkan ülkeleriyle ilgili bölümler yer aldı. 

    Raporun Türkiye ile ilgili kısmında, “laik ve demokratik Türkiye`nin, medeniyetler arası uzlaşmanın geliştirilmesinde yapıcı bir rol oynayacağı” belirtildi. 

    Türkiye`deki reform hareketinin 2005 yılında yavaşladığı iddia edilen raporda, ifade özgürlüğü ile dini, kültürel ve azınlık hakları önünde var olduğu öne sürülen sınırlamaların ortadan kaldırılması istendi. 

    “İşkence ve kötü muamelenin tamamen ortadan kaldırılması” çağrısında bulunulan raporda, “kadın hakları konusunda da ilerleme sağlanması” tavsiye edildi. 

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, Güneydoğu Anadolu sorununun barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğini ifade eden demecinin memnuniyetle karşılandığı kaydedilen raporda, terör saldırılarının tekrar başlamasının ardından bölgede şiddetin artmasıyla birlikte mevcut güvenlik durumunun kötüleştiği belirtildi. 

    Orhan Pamuk ile ilgili davanın geri çekilmesinin de memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, şiddet içermeyen ifadelere yönelik açılan diğer davalara da eleştiriler getirildi ve bu konularda Türkiye`ye gerekli yasal düzenlemeleri yapması çağrısında bulunuldu. 
    
    GÜMRÜK BİRLİĞİ`NİN ONAYLANMASI
     
    Raporda, Türkiye`nin Gümrük Birliği Ek Protokolü`nü imzalaması sırasında Kıbrıs ile ilgili yayımladığı bildiriden “üzüntü duyulduğu” ifade edildi ve Türkiye`nin bütün üye ülkeleri tanımasının, üyelik sürecinde gerekli olduğu belirtildi. 

    “Gümrük Birliği anlaşması hükümlerinin tamamıyla yerine getirilmesi” çağrısının yer aldığı raporda, Rum bandıralı gemilere ve uçaklara Türk limanları ve havaalanlarının açılması gerektiği kaydedildi. 

    Raporda, Türk hükümetine, Kıbrıs ile ilgili yayımlanan tek taraflı bildirinin, Ek Protokol`ün TBMM`deki onay sürecinin bir bölümü olmadığını açık bir biçimde ilan etmesi çağrısında bulunuldu ve ancak bu olduğu takdirde AP`nin bu protokole onay vereceği belirtildi. 

    AP raporunda ayrıca, AB Konseyi`nden, KKTC`ye mali yardım paketi ve doğrudan ticarete imkan sağlayacak ticaret tüzüğüyle ilgili çabaları sürdürmesi istendi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.