Asya`da rekor batık kredi

02.11.2001 - 10:30 | Son Güncelleme :

Ünlü danışmanlık şirketi Ernst & Young, Asya`da bankacılık sisteminin batık kredi yükü altında ezildiğini kaydetti. Kurum batık kredilerin Asyalı ülkelerin bankacılık sistemlerini zayıflatarak, yıllardır büyüme üzerinde olumsuz bir etki yarattığını kaydetti. Bölgedeki bankaların ellerindeki batık kredi miktarının 2 trilyon dolara kadar ulaştığını kaydeden Ernst & Young, yayınladığı raporda Endonezya`nın bu alanda en çok dikkat çeken ülke olduğuna işaret etti. Raporda Endonezya`daki bankaların toplam kredilerinin yüzde 60`ının batık kredilerden oluştuğuna dikkat çekildi.

Fırsatları kullanmadılar
Raporda, Asya krizinden sonra, kendi bankacılık sistemlerini iyileştirme fırsatlarını kullanmayarak, bir çok hükümetin sözkonusu bankaların batık kredilerini ortadan kaldırmak için sancılı bir süreçten geçmeyi reddettiğinin altı çizildi. Ernst & Young`ın Asya Pasifik Mali Çözümler Birimi Yöneticisi Jack Rodman, bölgenin batık krediler kriziyle şimdiye kadarki en büyük problemlerinden biriyle karşı karşıya kaldığını kaydererek, Küresel ekonomide yavaşlama söz konusu. Hükümetlerin batık krediler konusunda tutarsız ve kararsız davranışları, bankaların uzlaşmaz tutumu ve diğer nedenlerle bölgedeki batık kredi miktarı artarak yaklaşık olarak 2 trilyon dolara kadar tırmandı, dedi.

Gizlemeye çalışıyorlar
Asya hükümetlerinin batık kredi problemiyle baş etmek yerine bankacılık sisteminde yer alan bu kredi miktarlarını yanlış gösterdikleridiklerinin de kaydedildiği raporda, özellikle Endonezya`nın bu konuda çarpıcı hatalar yaptığı ileri sürüldü. Endonezya Merkez Bankası`nın bankacılık sistemindeki kredilerinin yüzde 18`ini batık olarak nitelendirdiğini hatırlatan Ernst & Young bu miktarın tahminlerince yüzde 60`lara ulaştığını belirtti. Raporda Çin`in batık kredi miktarını yüzde 28 olarak olarak açıklamasına rağmen bunun tahmini olarak tüm kredilerin yüzde 40`ı olduğu kaydedilerek, Japonya`da dahi bu miktarın kredilerin yüzde 11.5`i olarak belirtilmesine rağmen kredilerin yaklaşık yüzde 27`lik kısmının batık olarak nitelendirilebileceği belirtildi.

Rapor Çin için hazırlandı
Batık Kredi Raporu: Asya 2002 adlı rapor Çin`in batık kredilerini yabancı ve yerli yatırımcılara satışı için Pekin`de düzenlediği toplantı öncesinde gelmesi, kurumun Çin`e yönelik bir çalışma yaptığı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Çin geçtiğimiz 2 yıl içerisinde yatırımcılara satış yapmak için 170 milyar dolarlık batık krediyi dört Varlık yönetimi şirketine transfer etmişti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.012 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.