Avrupa`da insider-trading`e yeni önlemler

08.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupalı piyasa düzenleyicileri aynen ABD`de olduğu gibi spekülasyon ve insider trading yoluyla haksız kazanç sağlayanların cezalarını kendileri kesmeye hazırlanıyor.


Avrupalı piyasa düzenleyicileri insider - trading ve manipülasyona karşı güçlerini birleştiriyor. Aynen ABD`de olduğu gibi Avrupa`da da piyasa düzenleyicilerinin cezalandırma konusunda yetkiye sahip olması yönünde çalışılıyor. Şirketlerin içerisinden bilgi sızdırılarak hisse alım satımı yoluyla kanunsuz maddi menfaat sağlayanların adalet sistemince cezalandırılması yerine piyasa düzenleyicileri tarafından müeyyidelere çarptırılması planlanıyor. Üzerinde çalışılan yeni kanunlara göre piyasaların suiistimal edilmesinin içeriği genişletilerek internet ortamında spekülasyon yaratmak da suç kapsamına dahil ediliyor.


İngiltere hazır:

Britanya`nın menkul kıymet piyasaları düzenleyici kurumu Financial Services Authority (FSA), yeni düzenleme ile önümüzdeki günlerde şirket ve kişileri haksız kazanç elde etmek konusunda cezalandırma yetkisine sahip olacak. Almanya ve Fransa ise düzenleyicilere para cezasına çarptırabilme yetkisi verme konusunda çalışmalar yürütüyor. Avrupa Menkul Kıymetler Piyasaları Federasyonu Genel Sekreter Vekili Gregor Pozniak, Avrupalı piyasa düzenleyicilerin insider tradingi suç olarak görmenin çözüm olmadığını anladıklarını ve daha esnek bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu gördüklerini kaydetti. Nitekim 1993 ve 1998 yılları arasında insider trading suçlamalarından sadece 5 tanesi yargı tarafından ceza almıştı. İtalya`da ise 10 yıl içerisinde 2 insider trading davası sonuçlandırılmış ancak bunlarda temyize gitmişlerdi. Almanya`da ise 1995 yılından bu yana sadece 5 kişi insider trading yapma suçundan hüküm giymişler ve 37 bin 500 mark cezaya çaprptırılmışlardı.


Mahkemede kanıtı güç:

Avrupalı düzenleyiciler bir çok ülkede sadece olası insider - trading vakalarını araştırabiliyorlar. Ancak cezalandırma işi için yargıya dönmeleri gerekiyor. Bu noktada adalet sisteminin yaşananları kanıtlanması ise çok zor oluyor. Sorunun çözümü için ise ABD örneğindeki gibi piyasaların düzenleyicisi konumundaki kuruluşların otorite olarak ceza verme yetkisine sahip olması gerekiyor. Bu yüzden İngilizler yeni düzenlemeler ile FSA`ya araştırma yapabilmenin yanı sııra cezalandırma yetkiside tanıyacak.


Avrupa Birliği`nde yayılacak:

Piyasa düzenleyicilerin ceza verme yetkisine kavuşturulmasının tüm Avrupa Birliği`nde yaygınlaşması bekleniyor. Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde Avrupa Komisyonu`nun piyasa manipülasyonu ile baş edebilmek amacıyla minimum standartlar konusunda bir tasarı oluşturması bekleniyor. Bu doğrultuda 15 üye ülkenin söz konusu tasarıyı kendi piyasaları içinde kanunlaştırması gerekiyor. Böylece yakında aynen ABD`de olduğu gibi Avrupa`da da sivil piyasa düzenleyicilerin cezalandırma konusunda yetkiye kavuşmaları bekleniyor.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.