Avrupa’ya açılan ilk kapı: Hollanda

01.09.2016 - 17:08 | Son Güncelleme :
Avrupa’ya açılan ilk kapı: Hollanda | Genel Haberler

Girişimcilerin yakın takibinde olan ve Avrupa markası olma yolunda ilk adım olarak gördükleri ülkelerin başında gelen Hollanda’ya 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 12 Türk şirket yatırım yaptı. Bu yatırımlar sonucunda 250 kişiye istihdam sağlandı. Yatırımcıların Hollanda’yı tercih etmelerinin başlıca nedenleri arasında ülkenin sağladığı Ar-Ge teşviki ve düşük vergi oranları ilk sırada yer aldı.

Hollanda Dış Yatırım Ajansı (NFIA) tarafından açıklanan verilere göre, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde toplam 30 milyon Euro yatırımla 12 Türk şirketi Hollanda’da faaliyetlerine başladı. Bu durum aynı zamanda 250 Hollandalı’ya ülkesinde istihdam imkânı sağladı. NFIA, 2015 yılında 12 milyon Euro yatırım ve 170 kişiye istihdam rakamlarının, 2016 yılı üçüncü çeyreğinde, bir önceki yıla oranla üç kat artığına dikkat çekti. NFIA, yılsonuna kadar bu rakamı 40 milyon Euro seviyelerine ulaştırarak toplam 350 kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

HOLLANDA’YA YATIRIM YAPAN ŞİRKETLER

Yazılım, taşımacılık, kimya, geri dönüşüm, ve ileri teknoloji gibi sektörlerin Avrupa genel merkezleri, satış ofisleri ve lojistik dağıtım merkezleri kurmak için ülkede yatırım yaptıklarını da açıklayan NFIA, Tommy Hilfiger, Diesel, Danone, Unilever, Nestle, Microsoft, Verizon, Wipro, Cisco, Intel, TATA, Google ve IBM gibi global markaların halen Hollanda’da faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

VERGİ AVANTAJLARI YATIRIMCIYI ÇEKİYOR

Avrupa ülkeleri arasında sekizinci olan Hollanda’nın, Türk girişimciler açısından altın değerinde bir ülke olduğunun altını çizen NFIA Ülke Müdürü Arife Karaosmanoğlu; “Günümüzde şirketler artık lokal olmakla yetinmiyor, dolayısıyla Hollanda bu yolda ilerlemek isteyen kurumlar için doğru bir yatırım merkezi. Üstelik Hollanda son derece rekabetçi bir mali ortam sunuyor. Düşük yasal kurumlar vergisi oranı, sürdürülebilir enerji için vergi indirimi programı, Ar-Ge teşviki, ithalatta KDV öteleme ya da Expat’lara özel vergi indirimi gibi yatırımcıyı çeken güçlü avantajları bulunuyor. Bunun yanı sıra Hollanda’da güçlü ve kaliteli bir eğitim sitemi var. Bu durum haliyle ekonomiyi de olumlu yönde etkiliyor. İstikrarlı makroekonomik bir çevreye de sahip olan Hollanda, yatırım anlamında diğer ülkelere kıyasla taşımacılık sektöründe özellikle büyük avantajlara sahip. Ülkenin etkin deniz, hava ve tren yoluna sahip olması hangi sektör olursa olsun Türk şirketleri için Hollanda’da dünya markası olma yolunda çok iyi bir sıçrama tahtası olabilir. Biz NFIA olarak, Hollanda Büyükelçilikleri, başkonsoloslukları, Hollanda hükümetini temsil eden diğer kurumlar ve paydaşlarla da işbirliği içerisinde ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Dolayısıyla yatırımı düşünen herkese kapımız açık” dedi.

Haberin Devamı

NEDEN HOLLANDA?

Stratejik konum: Avrupa’nın en karlı tüketici pazarlarının yüzde 95’ine Amsterdam veya Rotterdam’dan en fazla 24 saat mesafede olması sayesinde Hollanda, Avrupa pazarları için mükemmel bir sıçrama tahtası.

GSYİH’in yarısı yabancı yatırımlardan: DHL’in Küresel Bağlantılılık Endeksi’nde 1 numara olan Hollanda, rekabetçi bir uluslararası ortama sahip olduğu gibi, 8 bini aşkın yabancı şirkete de ev sahipliği yapıyor. Hatta Hollanda’nın GSYİH’nın yüzde 50’si yabancı kaynaklardan geliyor.

Birinci sınıf deniz ve hava limanları: Dünyada genel lojistik performansı anlamında 2’inci sırada yer alan Hollanda’da, birinci sınıf limanlar ve havalimanları, geniş bir demir ve karayolu ağı ile Avrupa’nın kalite bakımından ikincisi olan geniş bant ağı bulunuyor.

İnovasyon ve Ar-Ge teşvikleri: Hollanda; yatırım dostu kurumsal gelir vergisi sitemi, işbirliğine açık vergi makamları, son derece cazip inovasyon ve Ar-Ge teşvikleri ile yüzde 20-25’lik rekabetçi kurumsal gelir vergisi oranıyla uluslararası şirketler için Avrupa’nın en cazip ülkeleri arasındadır.

Yetkin ve gelişmiş iş gücü: Hollanda’nın yüksek eğitimli iş gücü birçok yetkinlik alanında Avrupa’da üretkenliğin hızını belirliyor. Ayrıca Hollandalıların yüzde 90’ı, uluslararası iş dünyası, bilim ve teknolojinin ortak dili olan İngilizceye hâkim.

Haberin Devamı

Hayalleri gerçeğe dönüştürüyor: Küresel İnovasyon Endeksi’nde 4’üncü sırada yer alan Hollanda’da ürünlerinizi test edebileceğiniz cazip bir pazar, rahat uyum sağlayan tüketiciler ve açık bir kültür bulunmakta. Yaratıcı yetenek bağlamında dünyanın en fazla kültürü bir arada bulunduran merkezlerinden biri olan Hollanda, en basit ifadeyle fikirleri hayata geçirmek için muhteşem bir yer.

Hızla büyüyen sektörler: Gücünü üstün araştırma enstitüleri ile akademi, endüstri ve devlet arasındaki kamu-özel sektör ortaklıklarından alan Hollanda; tarım-gıda, bilgi teknolojileri, kimyasal, yüksek teknoloji sistemleri, yaşam bilimleri, sağlık ve yaratıcılık gibi hızla büyüyen sektörlerinin gelişimini artırmak için sınır ötesine bakma konusunda zengin bir geleneğe sahip.

En mutlu 7’inci ülke: Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyadaki en mutlu 7’inci yer olan Hollanda’da hayat standardı yüksekken, yaşama maliyeti, başlıca Avrupa ülkelerinin çoğuna göre daha düşük.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.015 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
993 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.