Avrupada Savunma Krizi

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Nice`teki AB zirvesinde ilk kriz Avrupa`nın yeni savunma girişimi konusunda çıktı. Fransa ile Britanya, bu oluşumun NATO`dan bağımsız olmasında anlaşamayınca, fiyasko yaşandı.


Avrupa Birliği`nin (AB) 21`inci yüzyılda alacağı şekli kararlaştırmak amacıyla Fransa`nın Nice kentinde toplanan AB liderlerinin, ABD`nin içinde yer almadığı yeni bir güvenlik ve savunma kimliğinin çerçevesini çizme çabaları fiyaskoyla sonuçlandı. AB liderleri Nice zirvesinin ikinci gününde masaya yatırdıkları Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) adlı yeni girişim ve bu girişimin sonucu olarak kurulacak AB ordusunun planlama ve karar alma konularında bağımsız hareket edip etmeyeceğine bir türlü karar veremedi. Fransa, zirve sırasında bu yeni gücün operasyonel planlamada bağımsız olmasını isterken, Britanya`nın başını çektiği grup NATO`yla bağların zayıflatılmasına karşı çıktı. Çıkmaza giren liderler, çareyi sorunu 1 Ocak`ta dönem başkanlığını devralacak İsveç`e bırakmakta buldu.


CHİRAC`LA BLAIR KAPIŞTI;

Nice zirvesinde AGSK tartışılırken, AB`nin yeni savunma kimliğinde gerçekleştireceği operasyonlarda, planlama ve karar alma konusunda bağımsız hareket etmek isteyen Fransa ile NATO`ya öncelik vermek isteyen Britanya birbirine girdi. Önceki gün akşam yemeğinde başlayan tartışma, dün öğle yemeğinde de devam etti. AB Dönem başkanı Fransa`nın Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Avrupa kendi sebepleri nedeniyle ABD`nin katılmak istemediği alanlara müdahale etmek isterse bunu yapmak için kendi yöntemleri olmak zorundadır diye konuştu. Buna Britanya Başbakanı Tony Blair, Avrupa`nın bağımsız planlama kapasitesine sahip olmasının kendileri açısından kabul edilemez olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Blair, Acil Müdahale Gücü adlı AB ordusunun, NATO`nun katılmayacağı operasyonlarda kullanılması, ancak yine de NATO imkânlarının kullanılarak, askeri planlamanın İttifak`ta kalmasını istiyor. Blair, ayrıca NATO`yu zayıflatacak, bağımsız bir yapılanmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Danimarka`nın da bu konudaki desteğini alan Britanya, uzlaşmaya yanaşmadı. Fransa`nın hazırladığı taslak metinde ise `AB karar almada NATO`nun dahil olmadığı kriz yönetiminin başlatılması ve devam ettirilmesi konusunda özerk bir kapasiteye sahip olacaktır` gibi bir görüşe yer vermişti. Ancak bu görüş Britanya`nın `Planlama önceliği NATO`da olmalıdır` ısrarıyla karşılaştı. Fransa`nın hazırladığı AGSK raporunda önerilen orta yol bulma çabaları da sonuç vermedi. Bu orta yol önerisi NATO`nun imkânlarının kullanılacağı operasyonlarda NATO`nun planlamaya davet edilmesi önerisini getiriyordu. (RADİKAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.